Thursday, February 27, 2014

PASTI SEMPURNA KRISTAL

Lama dah tunggu album ni...ritu kata 2014..lepas tu kata feb 2014 plak..agak bila keluarnya tu....patut kena keluar masa bulan jan aritu...masa tu lagu BERTAHAN masih bertahan dalam carta..baru masyukkkk!!!tapi masa tu kulit album pun xsiap lagi...sebab lagu KONTROVERSI tu..kawan2 aku mula plak minat kristal nyanyi lagu bertahan tu..anak bos pon suka dengar lagu tu hahaha...Lambat sangat keluarnya...Kami masih menunggu yee Brader Kristal...

Dah siap kot album ni...Aku crop dari Instag Rodykristal



xsilap aku...Dalam album ni KRISTAL menampilkan 20 buah lagu kompilasi Hitz mereka dan 3 lagu baru "PERSOALAN (konfrantasi terakhir versus),BERTAHAN & PASTI SEMPURNA"

Aku beli album ni..aku nak poster besar satu pintu bilik boleh??
hehehehe

BEBERAPA HARI AJE LAGI!!!

Tinggal beberapa hari lagi aku nak berhenti keje sebagai kerani company senjata api tu...mesti ramai nak tau reason....maybe have more reason..tapi aku boleh kata "Aku nak nak buat bisnes aku sendiri"

Hari yang berbaki tu aku kena plak siapkan Profile Syarikat..setahun lebih keje bos xpenah pon suruh..nak berhenti baru pakat suruh....jenuh lah aku snap gambar satu2 produk yang ada dalam opis tu...dah snap kena edit gambar plak...dah edit cut itu ini kena susun gambar..stress lakk aiii...nasib keje tu aku minat...sampai tak keluar break pon...Tapi part lawaknya nak start "Pengenalan Syarikat" senang je kot nak cerita pasal syarikat tu tapi payahnya nak susun ayat...kalau kat blog ni hentam sajalah pon pembaca masih menerima....Tapi yang tu Official nak kena susun ayat BM punya....lama dah tinggalkan skool ni hah!!

Tak ade idea punya pasal...my big bos "kak ija" (anak Ketua Polis Negara) ni google ler internet cari bahan..hehehe...macam buek eksiment plak...Aku rasa kak ija COOL..ade bos korang susah payah google cari bahan lepas tu print bagi kat korang?siap diskus buat ayat lagi..humble btol...den plak sogan ehhh!!!Lepas siap pengisian dia suruh aku taip!!!Masa taip dia mintak tisu plak...aku ingat dia nak lap ke ape...dia amik tisu letak atas meja aku mini karipap yg keras2 tu...extra segan ok!!!kalau aku tau nak bg karipap tu aku sendiri gi amik tisu tu..hahhaa....(org berbudi kita berbahasa)..Haritu bagi nasi lomak ayam...hari ni karipap...!!Metasihh ye kak...moga allah swt murahkan rezeki akak sekeluarga & bahagia till jannah!!!....Siap sudah profile company tuh...esok(hari ini) nak mintak kak ija check kot2 ade yg tertinggal or ada yg xperlu ke kan....!!!! aku quit 28 Februari...selamat tinggal senjata api!!!!

Tuesday, February 25, 2014

KLINIK GITAR ESKLUSIF BERSAMA RODY KRISTAL.. 5 April



INFO: Call / wasap : 0172332243 / 0123770579
RM 120 korg akan dpt tgk Rodi goreng gitar secara LIVE dpn mata korg..
Booking cuma RM 50 shj..
Korg boleh pilih sesi yg bersesuaian dgn masa korg.. 
sesi 1 ) 2.00pm ATAU sesi 2 ) 5.00pm
https://www.facebook.com/kristal.offi...

Sunday, February 23, 2014

SEHARIAN DI KOTA

23 februari 


Wedding anak buah aku kat Flat Sri Kota Bandar Tun Razak!!! Aku pegi dengan mak aku je..naik KTM Komuter "KTM NILAI-KTM Bandar Tasik Selatan-LRT BTS-LRT Bandar Tun Razak...Rumah depan LRT je...sonang yo lah poie ehh!!!

korang jgn nak shock semacam plak...aku memang dah ada cucu ya dalam usia 27 tahun ni hahah...Actually aku ni pon xpenah jumpa kot anak buah yang kawen ni....Aku follow mak aku je...Yang kawen ni cucu kepada maklang aku...Kakak mak aku...Almaklumlah mak aku anak bongsu...Anak-anak buah dia pun ada sebaya dia...Jadi tak mustahil lah aku ada cucu kan...!!!

Aku 1st time jumpa cucu aku dulu masa melawat maklang aku kat Hospital Kuala pilah...pompuan cucu aku tu...kemain takut lagi dia dgn aku...almaklumlah nenek dia ni rock sikit!!!....umur cucu aku tu pun baru 4 tahun!!urmmm...redha ler..unik kan hahahah....

Anak buah aku lagi tua dari aku pun ada...Umur 40 tahun kot..kemain jauh usia dengan makcik dia ni hah...makcik muda...nenek muda...kahkahkah....

Itulah kali pertama aku pegi wedding kat kawasan Flat....jenuh nak memandang ke atas..tinggi botingkek tingkek...gayat aku tgk flat tinggi2..nilai tak do!!!!.!!Aku ingat lagi flat tu..rumah TOMOK NEWBOYZ hehehe....tapi tu dulu la..tomok dah kayo!!! omak ehh dok umah bosar dah tak jual nasi lomak bawah flat!!!Tomok dah dok Kondo!!!zaman dah berubah!!!!


Tapi flat tu memang mengamit kenangan pada NEW BOYZ bahahahaa....

Sebabkan aku sampai around 12 tgh hari...jadi..aku pon balik around 1pm...perantin pon tak sanding lagi.....Cousin yg aku kenal...adik beradik mak perantin,Mak tih aku & anak2-cucu,Anak makngah aku..itu je la kot..yg lain xberapa la hehehe...

Kalau kazen blah bpk aku ramai yg kanak2 lagi...anak buah sedara pun baru umur 3 tahun hehehehe....yg blah mak plak aku terpaksa jadi veteren dalam usia muda belia ni hah!!!
________________________________________________________________________

Lepas abis bergolek gedebakk gedebushh dekat wedding tu...Mak aku ajak pi KWC kat mana tah..tapi sekitar hang tuah... Dari LRT Bandar Tun Razak-LRT Hang tuah....Tak tau sebenarnya kat mana tempat tu..siap search GPS lagi...GPS bongok jugak...Arrow tah ape2...kejap sana kejap sini...!!Nasib ada signboard hahaha....jalan kaki dalam 5 minit (lenggang kangkung) sampai lah kat sana...Makk aiii...dia punya building macam UFO....!!!!hehehehe.....




KWC???Kenangan Wholesale Centre atau Fashion Mall" orang kata sana baju murah...lawa...boleh beli borong!!!Tapi murahlah sangat...harga agak puluh-puluh jugak lah...!! Boleh di katakan cun melecun gak!! Saiz dari XS-9XL kau!!!!!....sape pakai sampai 9XL tu....gajah kaaaa?aku pon baru 2XL ;)


Yang syoknya sana shopping xpanas...sekitar mall ekon je memanjang...kalau kat Jalan TAR memang lencun dgn peluh...dengan bau!!hehehe....Buidling ni ade 11 tingkat tapi Floor shopping ada 7 je kalau x silap...yg lain car park kot!!!....


Setiap tingkat..setiap kedai singgah...sampai kematu dah kaki sampai lutut...nyesal pakai ladies shoes tu!!(payah jd gurl ni ok) kalau tau aku pakai supra je...Tapi takut kena Backhand dengan mak plak pakai kasut supra dengan baju kurung..macam orang gilakkkk!!!!Pelik nya mak aku yg dah veteren ni dia tak bersungut plak kaki dia sakit ke apa...tapi bila aku ajak jogging sekadar jalan2 kat taman tu kemain bising dia kata penat....Tengok baju tak penat plak ye mak!!urmmm....Aku setakat level 1-2-3 ok lagi...dah masuk 4-7 aku dah mula cari kerusi kayu panjang tu...sambil urut2 kaki bahahaha...cramp nokkk!!Kebiasaanya mak aku ajak aku balik kalau berjalan2 shopping ni..tapi kali ni aku merayu jom balik...tapi rayuan di tolak..selagi tak katam katanya..adoiii omak sapo lah tu!!!!



Level 1

Shopping mata je lebih...tapi perut plak mengaum...dah sumbat sepinggan kat rumah org kawen pon still meminta2 lagi di isi...naik level food court....aku nampak sizzling & claypot..tapi bila aku nampak outlet food court ada BAKUTEH & PORK NOODLE sebelah je dengan restaurant sizzling ni..aku rasa macam tetiba kenyang plakk!!!iiyakkk!!! So masa otw ke LRT hang tuah aku beli je la air & buah jambu batu tepi jalan...kemain payah nak cari kedai makan sekitar sana...tutup je...last2 makan nya kat nilai jugak hahahaha..lapar gilos!!!!



Thursday, February 20, 2014

KLINIK GITAR EXCLUSIVE BERSAMA RODY KRISTAL

Jangan Lepaskan Peluang yang ada..
"KLINIK GITAR  EXCLUSIVE BERSAMA RODY KRISTAL"

  • Rody nak share tips2 sound gitar yg best beliau selalu gunakan bagi setiap persembahan bersama KRISTAL
  • Nak borak-borak pasal gitar dgn rody..?
  • Mungkin korang boleh bertukar pandangan mengenai muzik dgn rody.
  • Nak dengar Rody ceritakan pengalaman beliau waktu buat persembahan?
  • Nak dapatkan tips2 cara main gitar yg mantap macam beliau?
  • Pada hari ini nanti.. Rodi akan JAMMING secara LIVE depan anda.. 
  • Nak tgk koleksi gitar yang rody miliki?
  • Setiap yang join korang juga di beri goodies sbgai gift dari penganjur
  • Dan sijil penyertaan sebagai kenangan

__________________________________________________________________________

Tarikh :  5 April 2014 (Sabtu)
Tempat: TRIPLE NETWORKS SOLUTIONS 
             JALAN WANGSA DELIMA 5,
             WANGSA MAJU,KUALA LUMPUR
             (Belakang Wangsa Walk)

Masa: 2 Petang (Sesi 1)/ 5 Petang (Sesi 2)
Bayaran: RM 120 (RM 50 Untuk tempahan)
"Hi-tea Buffet,Goodies,Sijil Penyertaan"

Kalau korang berminat list di atas..apa lagi cepat2 call pihak penganjur Sekarang!!!
Jgn lambat tempat adalah terhad!

017-2332243 (Sheila) atau 012-3770579 (Farina


__________________________________________________________________________
Lagu Baru Dari KRISTAL

PERSOALAN


BERTAHAN

RESEPI JAGUNG MANIS

Baru dua ke tiga bulan lepas ada salah sorang makcik aku kehilangan suami dia..meninggal sakit kanser kalau tak silap...Jadi ramai rakan2 arwah sumbangkan pelbagai sumbangan dari pelbagai segi!!!termasuk lah periuk kukus elektrik...Kemain besar lagi periuk dia...makcik aku cakap kawan arwah kata periuk tu utk dia sebagai penambah rezeki..utk mula berniaga...

Aku rasa pada awalnya mesti mak cik aku tak yakin kan nak guna periuk tu hehehe....dari dia dapat sampai la aku dtg melawat dia & anak-anak baru dia berani nak mencuba..so seminggu selepas aku dtg menziarah..aku siap beli lagi bahan2 utk jagung ni..balik opis je terus shopping kat giant...

Aku sengaja beli jagung murah2..Kalau nak meniaga kena lah murahkan..nanti xbalik modal...aku beli cap giant..sebelum aku beli bahan2 ni..aku call QYLA kat Genting hahhaa tanya pasal resepi..

QYLA memang terer bab ni..Dia bagi resepi ringkas je..dia kata yg ni sesuai la nak meniaga...bleh jual dalam seringgit je...Mekasihh ye QYLA...4 tahun tak jumpa ko tetiba aku mintak resepi..dia sentiasa ok haha..nanti aku blanje eskerem malaysia yee hehehe...so dia bagi resepi ni..

So sabtu lepas aku pun bawak lah semua bahan ni..Chef aimi tunjuk satu persatu..Bermula dari penggunaan periuk kukus elektrik tu sampai lah masak jagung ni...lepas tu konon mood diet aku yang tarah satu mangkuk..sedap lak aii...Chef merasa ok!! nama pon food trial heheh

Sini aku ada share resepi tu..kot ade yang nak meniaga ke..nak cuba untuk tekak sendiri ke boleh la ambik...hehe
Hope bisnes mak cik aku yang bakal bermula isnin ni dipermudahkan lah hendaknya..





Bahan-bahan
1 cup jagung manis
1 tbsp- Majerin 
1/2 tsp susu pekat manis
secubit garam

Cara:
1. Panaskan air kukusan
2. Masukkan jagung manis dan biarkan 15- 20 mnit sehingga masak...
3. Setelah masak angkat jagung dari dalam kukus 
4. Sediakan satu mangkuk masukkan jagung dan masukkan Majerin...Gaul masa masih panas       sehingga sebati dan masukkan susu pekat dan secubit garam..gaul lagi
5. Sedia utk di hidang..makan panas2 sedap..


Wednesday, February 19, 2014

PENGARUH MIMPI

Kemain lagi Mimpi aku malam tadi macam Cerekarama lah....
siap ade pelakon-pelakon lagi....*sigh*
Lisdawati jadi mak aku...Dato jalaludin hassan jadi bapak aku..
Amar ashraf jadi abang..Nelydia senrose jadi adik aku..perghh...



Ini semua sebab aku tgk drama astro mustika"BUKAN KERANA AKU TAK CINTA" & "DURI DIHATI" Aku tengok and habiskan secara bundle satu hari...terus masuk mimpi..bahahahha....Malam tadi mata plak susah nak lelap..tu yang layan dua citer ni kat Internet....time tu plak internet laju je..tak de plak Buffering...Aku Rerun Balik episod episod yang aku terlepas...Mimpi aku ni siap ade jalan cerita tersendiri tuh!!!kahkahkah....Dalam mimpi tu ala ala jalan cerita Family Problem je...tapi tak habis plak mimpi ni sebab Alarm fon dah bunyi..suruh bangun subuh....lepas subuh sambung tido balik...yang kelakar tu mimpi bersambung tapi jalan cerita mimpi tak sama yang sebelum tu...aku pun blurr!!!!tapi tak habis jugak sebab sejam setengah lepas tu Alarm fon bunyi lagi sebab suruh bangun kena pergi opis plak....

Bangun nak pegi bilik air aku rasa rumah aku ni sunyi sepi plak...parents aku tah mana...keluar pun tak leave mesej kat aku...ingat ada dalam bilik...rupanya aku tinggal sorang..singgah lepak kat sofa sambil sengih2...aku ingat aku masih dalam mimpi tu tapi aku dah kat alam nyata pon bersambung-sambung kahkahkah..lawak lak rasanya....Nasib tak mimpi hantu...kalau tak penat la nak lari sampai mana pun tak tau dalam mimpi tu....kihkihkih

Berdekah-dekah eleena gelak kan aku yee..mentang-mentang aku mimpi paklang dia jadi bapak aku..At lease tak dapat belakon sama...dalam mimpi pun jadilah hehehe...

Aku ni memang cepat terpengaruh kot...kalau aku pikirkan sesuatu contoh pikir keje tak siap or fruit tartlet tak siap...aku dalam mimpi aku rasa macam sibuk betul siapkan semua tu..padehal tengah tido kihkihkih

Korang pernah alami mimpi macam ni?Jom lah share!!

Sunday, February 16, 2014

HAPPY SUNDAY: MANDI BUIH


Pagi pagi lagi ada orang "CALL"!! Mak dah kejutkan aku..Kemain sedap lagi layan ringtone Hp aku..lagu "BERTAHAN-KRISTAL" tau..ha-ha-ha.....urmm tak de can lah aku nak ZZzzz krohh krohh sampai tengah hari....jeles laa mak tu!!!Mak pepagi dah test Vokal...

Katanya "Mak keluar pegi pasar minggu dengan Ayah..Mak ada lekat notis tugas ko pagi ni atas meja makan..mak balik nanti pastikan semua dah siap atau sedang buat..sarapan atas meja..meggi goreng dgn milo kosong"..



Nampak tak perintah mak aku tu?perintah permaisuri yee...Kena ikut titah tu......urmmm bangun dengan penuh kemalasan..kalau boleh nak mengensot je!!!Keluar bilik 

Jadi 1st aktiviti aku sebelum tugasan diberi adalah gosok gigi & bekfest..mandi tu lepas selesai semua kihkihkih.....

Bermula lah tugasan di list...aku buat no 2 dulu....Kemas rumah...kojo sonang yo ni...perabut kat rumah aku ni jarang2 je..tak banyak sangat..so kemas2 susun paper...sapu habuk..sapu sampah..ok dah hahaha.... 10 minit je aku kemas..kihkihkih

Tugasan seterusnya aku basuh baju plak..Mesin yang basuh kan..aku masukkan baju je...sambil2 tunggu 30 minit tu aku siapkan tugasan no 5 ..Basuh kete yang berdebu tu ha-ha-ha....Aku jarang hantar cuci kete kat luar..bukan kedekut tapi aku paling malas nak tunggu turn basuhan tu...so rela lah basuh sendiri...boleh belai-membelai kete tu hehe...Cuci kete ni sgt memenatkan...baru tugasan yg ni aku dah mula rasa longlai...padehal ade lagi 3 tugasan tak siap..so buat cepat2...macam transformers aku hari ni...selesai basuh kete...

Ampai baju plak....aku ni suka basuh & ampai baju tapi part lipat tu...aduhaii...kemain liat lagi..acaner dah kawen nanti ni...laki tlg lipatkan boleh?hehe takpe yg penting dalam list tak de plak tulis pasal lipat kain kan so..buat donno je..kihkihkih...

Tugasan seterusnya aku kena basuhkan lantai dapur...sebulan sekali memang aku basuh lantai ni..sebab lantai dapur rumah aku dia jenis Mozart yg kasar..so habuk & kotoran sangkut kat celah2 garisan lantai tu...Basuh lantai dapur ni memang paling penat..haha...dapur plak bapak aku dah besarkan dulu..jenuh la nak sental kan..haha..situ je paling lama..sejam haha..rasa longgar2 pinggang aku ni jah oiii!!!kriukk kirukk bunyi pinggang ku...

Last sekali mandikan kucing2...ade 4 ekor lak tu..adeii...time mandikan mereka ni..kalau tak de yg luka memang tak sah...manjang luka je...sama ade luka besar atau luka kecil je...1st sekali aku mandikan kucing tak feberet aku..kihkih...tak suka kucing kurus2 ni...tak best gomol....tapi mandikan yg ni senang je...xmencakar...Tapi kucing2 seterusnya...time mandi buih ok..tapi time bilas..omakaiii....macam kuda gilaaa!!!!tendang2...dia kaki kaki kan tangan aku...Zappp kena cakaran berbisa....kat lutut...pedihh sehh....

>>>>>>>>>>>>>>

Boboy nama kucing ni....Kucing ni pon agak veteren jugak....dulu dia suka tdo sekatil dan sebantal dengan aku....Tapi sejak dia ade prob lidah dia..air liur tak dpt control aku tak rasa dah nak tdo dgn diaa....Alkisah nya dulu rumah aku kerap ular masuk rumah time panas2...jadi mak taburkan belerang keliling tingkap dan pintu....BOBOY-We ni plak suka tido situ...guling2 atas serbuk tu..lps tu jilat bulu...melecet laa lidah dia..bawak pegi klinik doktor bg ubat macam ulser tu...mula2 pil kira senang nak paksa dia makan..ni bg krim je...mampu nak sapu lidah dia?dia ngap ngap jari bulat2 aku ni..lama2 biar kan je...

Muka cool je...



Sedap peeeaahhh oii...tang tu laa tak penah dapat nak garu....dapat plak gosok pakai berus sabut tu....statik dia menimati kesedapan...garu belakang dia laa konon nya tuh...


Nampak tak..Steady je..almaklum lah guna air panas..
tuan dia pun mandi air sejuk je...kelass ko Boboy!!!!


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

LUNA,Mak aku bagi nama ni..sebab dia datang rumah aku masa MALAYSIA tengah hot dgn sinetron BAYU CINTA LUNA...dia dtg rumah aku time baby...kemain laju lagi dia melangkah...Luna ni sgt peramah...a.k.a leter....Dia suka mak aku nanyikan dia lagu Bunga melur...heyy lagu aku tu masa kecik2...Aku rasa LUNA ni macam ahli keluarga aku plak haha...Paling best, Kita panggil je nama LUNA dgn sepantas kucing dia dah sampai depan aku...yang lain jgn harap kalau tak ade makanan....Kalau dia tgh main dgn geng2 kucing dia kat rumah jiran..nampak plak kete aku lalu..dia akan kejar...aku nak bukak gate je..pintu kete terbukak..dia terus masuk..duduk atas dashboard...urmm....kalau rajin aku bwk pusing satu taman...kalau tak rajin aku biar je kejap..kasi lepak2 dlm kete...Bila aku keluar dia pun keluar....Dia hanya kejar kete aku je ok!! mcm dpt hidu tuan dia dahh balikk!!!
Suka sangat cubit2 aku pakai gigi dia..lelagi nak mintak mkn...mmg best laa ko luna...

Tgk baru masuk dah kejang!!!

"Kalau ade peluang memang aku lari ni"

"Sejuk Baq Ang!!!Ketarr-Ketar"

"Tlglah selamatkan aku"

Mandikan si kenit ni lagi susah dari yg seblum dan selepas....berkejar satu toilet plak tu...nasib tak slide je..kalau tak tersembam kepala masuk dalam jamban...setahun makan pakai tiub..Kemain lagi aku sediakan Bathtub untuk dia ni...air sabun lagi tuhh..wangi...guna Air suam lagi...takut sangat kena rendam...dah wangi barulah boleh golek2 dgn aku atas katil..ni busukk bau bulu kepam....

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ni plak paling senior...Nama dia kitkat...ni kira kucing paling di sayangi oleh semua seisi keluarga aku...Kira macam adik bongsu aku la ni...kucing lain malam2 kena hantar luar..tapi dia ni dapat tido dalam rumah lagi...kekadang dapat tido dengan parents aku...jeles btol ni!!!dia suka tido atas belakang mak aku..siap urut2 lagi..kau ado!!Asalkan dengar kucing gaduh kat luar je..parents aku mesti risau pasal dia ni je..menyampah lak aku kena pi carikk dia kat luar bwk masuk..Macam bibik lak aku...Kaki bodek pun iya dia ni...pandai bodek parents aku ni..sampaikan parents aku sayang gila kat dia..ni kucing langkawi ni..mahal kot sebab naik flight..naik MAS hokay!!aku pun xpenah naik MAS..airasia je...Makanan dia pun mahal...Makan seafood je..nasi tak nak....Hanya nasi lemak je dia makan...boleh pokai camni...Laksa pon dia baham..ape jenis kucing la akak aku bwk blk umah aku ni..dah genap 4 tahun dia dok kat umah aku tu...masa dtg tu dia dh besar kot ade setahun lebi..agak umur dah 6 tahun haha...KITKAT-we

"Mukadimahh..tinjau besen dulu..."


Nampak steady..tp kemain mengigil lagi...bunyi mcm mesin rumput kihkihkih

dia rasa best gosok belakang dia...kucing memang suka gosok part belakang tu...kan kaki & tgn dia tak sampai nak garu kihkih


"Ok kak..kiri sikit kak....atas sikit ok dah kena....kanan sikit..sedap oii"...
nikmat...time bersabun memang nikmat time bilas aku yg mendapat!!!


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Possing lopeh Mandi Buihh!!!




KUCING LAIN LARI BERSEPAH NAMPAK AKU...DIA NIE JE MANJA KEMAIN...SUKA LAA TU DAH WANGI...


Friday, February 14, 2014

Thursday, February 13, 2014

Tak puas hati betul aku dengan Majlis perbandaran nilai ni..aku dah pun buat banyak kali surat aduan..Masih lagi boleh tutup mata.Taman perumahan aku tu ada stor simpan Lori..lori tanah yg 8-14 tayar tu..bukan sebuah je tapi ade 20 buah lori...

Lori turun naik tak kira pagi ke petang...penutup longkang kat trafic light bawah tu berapa kali dah asyik tukar penutup longkang besi..sebab patah kena lenyek kat lori2 tu....

Kereta aku pun berapa kali nyaris2 nak kena gesel dengan lori besar tu kat trafic light kat bukit exit taman aku tu...

Bila kawasan lori ofcourse ade anjing utk awasi lori dari di curi atau sebagainya...anjing dia pon banyak..Bapak anjing mak anjing anak anjing semua ada..beranak pinak....kalau dulu boleh pergi ke rumah jiran sebelah sana jalan kaki je..skrg ni tak mampu dah...

Tempoh hari nyaris2 nak kena gigit kat anjing sebab nak selamatkan kucing peliharaan jiran depan rumah...Anjing tu menyerang binatang peliharaan jiran depan rumah secara berkumpulan..ade 3 ekor anjing pulak tu kelilingi aku & kucing tu..

Kalau sentuh bab kucing...Dah 3 ekor kucing aku kena bunuh kat anjing2 tu...Padehal kucing aku tu main depan rumah aku je...bukan pegi kat kawasan dia,,,,

Paling sedih...tuan empunya anjing nampak relaks je bila anjing2 dia gigit anak kucing aku tu..boleh plak uncle tu tanya.."you nak ke anak kucing you tu?sudah mati maaa....." 
Aku rasa penumbuk aku sangat ringan tapi tak sampai je kat muka uncle tu....tak de perasaan ke uncle tu?kekadang tu aku rasa nak langgar je anjing2 tu dengan kete aku..
tapi aku ada sifat belas kasihan..tapi kenapa mereka tak ada sifat tu?
kenapa nak pikir keuntungan je?Pasal anjing ni...penah seorang anak cina yang lalu sekitar situ di gigit anjing...walaupun masa tu aku dgr jiran je yg cerita..
kalau benda betul tak kan nak tipu kan..

Lagi sakit hati ade lak bengkel baiki tayar lori selang serumah je dgn rumah aku..Generator pembukak skru tayar tu kemain bising pagi petang siang malam...

Boleh ke rumah sewa di jadikan bengkel baiki lori?siap ade stor tayar plak tu..aku rasa ada dlm 100 biji tayar dia simpan dlm tu..tayar lori tau bkn tayar kereta...kot la terbakar tayar dia tu..dengan rumah2 aku lesap rentung dijilat api!!!..tayar banyak2 tu pelbagai kejadian buruk boleh berlaku...dgn pembiakan nyamuk lagi....

Parents aku penah sekali menegur jiran tu...Tapi nak tau apa dia cakap "Kalau you tak nak bising-bising..you boleh pindah hutan..sana sunyi"..Amboii biadapkan..hey awak!!saya ni dah lama tau duduk taman tu..dah 28 tahun..sikit pun tak hormat...Biadap sangat!!! Jiran ni setiap kali aku lalu depan rumah dia mesti pandang aku semacam je..aku balas pandangan balik boleh lak dia buat-buat pandang tempat lain....geram lak aii....Dia bising kat rumah dia tu rumah sewa..bapak aku beli tau rumah tu....

Bersangkut paut dengan dorang ni jugak lagi..time nak maghrib je dia boleh bunyikan radio kereta dia kuat kuat..nape ekk dia pekak ekk tak leh dengar slow2?? Aku main gitar lektrik santai2 kat rumah pon aku tak bukak volume kuat2 sebab aku nak jaga hak privacy jiran...aku siap beli earphone khas lagi....tak nampak ke usaha aku nak jaga Privacy jiran...why jiran yang tu tak boleh nak jaga Privacy keluarga aku? 


Semalam balik dari opis nyaris2 nak berdentum dgn lori 1 tan yang hantar tayar tu depan rumah jiran..camne driver tu boleh bawak lori selaju tu kat kawasan perumahan?
Dulu pegawai MPN dtg rumah aku kemain lagi suruh alihkan kete antik bpk aku depan rumah tu konon boleh biak nyamuk dan pelbagai keburukan lain..habis yg kes panjang berjela ni camne pulak?aku tak nafikan memang ade la pegawai yg dtg buat "rush"..
tapi pelik lah..why bila dorang dtg semua anjing tak de...stor tayar kosong?lori pon sikit...

Manalah keadilan kat malaysia ni...!!!tak kan aku nak letak satu juta dpn pegawai2 tu baru nak buat sesuatu...Tapi paling pelik org taman tu pon tak de nak ngadu semua sanggup pekak kan telinga dari bersuara...Hanya beberapa org jiran je ade mengadu kata bising2..tapi sedih sikap mereka ni..takut sangat nak buat aduan kat pihak sepatutnya....tapi tak boleh nak salahkan mereka jugak...aduan macam ni selalu di tolak tepi je..almaklumlah yg buat aduan bukan rumah bunglo juta2..rumah teres je...keje pon kuli-kuli je...bukan Dato/Tan sri?dato Sri...urmm....rumah pon dah tak aman!!!! Selagi kes aku ni tak selesai..next pilihan raya...Selamat tinggal BN....

Tuesday, February 11, 2014

Hutang? Aku bukan nak hutang dan memberi hutang

Hutang?Aku bukan nak hutang dan memberi hutang....
Hutang ni byk espek...hutang budi di bawa mati...hutang nyawa di balas nyawa....Alkisah dengan hutang ni..aku ada jugak hutang kereta...hutang MLVK tp MLVK aku dah settle..hutang kereta berbaki setahun lagi..jyeahh....
Tapi ni hutang lain...atau lebih sopan bunyinya PINJAMAN....
Kawan2 ramai yang mintak tolong dari segi pinjaman ni....kebanyakkannya pinjaman wang...Aku tulis ni bukan lah dorang pinjam juta juta or ribu ribu....
gaji aku pun baru ratus-ratus je....


Aku jenis sangat lemah bila kawan-kawan mintak tolong
 dari segi pinjaman kewangan ni..jadi aku hulur je berapa aku ada...
Aku jenis percaya je walaupun sebaliknya kawan tu nak tipu kita....
Dulu masa aku keje TESCO ade sorang partner keje ni kira baik lah dengan aku...
pegi lunch..toilet..punch kad semua bersama...
satu hari lepas makan mekdi..
dia suara kan pada aku..dia nak pinjam duit RM200...
aku ni memang senang kesian kat orang..
so aku pegi ATM cucuk lah RM200 bagi dia....setelah hari berganti hari..dia ade lah bayar RM50..aku tak syak ape lah..
at lease dia ada bayar jugak walaupun ansuran....
lepas tu aku dengar dia berhenti keje....
aku dah cuak dah...
baki hutang RM 150.00 dia tu camne lak....
aku call..alhamdulilah dia jawap panggilan aku....
aku ada tanya pasal baki....
aku bkn need la baki tu just nak tau selanjutnya..
dia kata next week dia bayar....
ok aku tunggu till next week..
aku call operator kata dah di tamatkan perkhidmatan..
adoii....risau lak aii...
lama aku cari dia...
genap 6 bulan aku terjumpa dia ni kat sebuah shopping mall tengah belek2 beg LV kau!!!!...
aku dtg kat dia tanya baki..
dia tarik aku ketepi nanti dia bayar...
aku mintak no hp senang nak berurusan....
aku lak tak test call plak...
bengong gila..
dia bg no tah india mana tah....
aku sedih dpt kwn macam ni....
umur dia dah nak dekat umur mak aku kot....
aku hormat aku panggil dia akak....
lepas 3 tahun aku terpaksa la redha...
tetiba aku secara tak sengaja terjumpa dia...
aku tanya la pasal baki..
sekali dia kata dia lama dah bank in....
bertengkar2 gak lah..
apa tak nya dia cakap dia dah bank in..
dia bank in kat akaun sape?aku tak penah pon bagi akaun aku kat dia..
so sampai la ni dia buat xtau je....
so aku biarkan lah...
aku halalkan la tapi hati sakit lah...
Bab duit ni kita selalu susah hati..
sebab dalam hidup semua pakai duit....
Aku pun bukan keje gaji mahal-mahal
___________________________________________________________
CERAMAH TENTANG HUTANG
Baru2 ni aku ade dengar ceramah agama pasal hutang....
sekiranya kita memberi hutang pada golongan yg terdesak...
tempoh hutang yang belum langsai tu..
pahala kita berganda...
alhamdulilah ade lah sikit2 tambahan utk kesana nanti....
____________________________________________________________

Pada geng2 yang berhutang pada aku tu..
aku bukan berkira dengan jumlah wang..
tapi aku berkira dengan janji korang tu....
janji kalau tak di tepati pon berdosa ye....
janji kata lusa..minggu depan..bulan depan...
tahun depan tu aku dah tak nak dengar dah.....
cepat2 langsai kan..
jangan lak aku yang kena call2 korang..
sms..wasap...tanya bila nak bayar..
dah macam aku pulak yang mintak-mintak.....
Aku pun dah macam ALONG plak...
Dari aku bagi kat korang baik aku
 derma kat golongan yg betul2 memerlukan...

Kalau pasal janji camni korang fail..
aku dah tau dah camne sikap korang....
lepas ni rayuan di tolak....grrrrr

Monday, February 10, 2014

DIKME BOUTIQUE ONLINE

Satu harian aku siap update blog ni..dengan setting kain jd ala2 macam baju sepasang...setiap set up kena snap picture plak...lepas tu part edit picture memang lama..nak naik kan kesuaian warna dengan objek asal...kekadang edit sikit kaler berubah plak...makan minum laptop la aku satu hari...nak nampak hasil yang best effort kena ada kan..heheh...so ni lah blog Boutique saya "DIKME BOUTIQUE ONLINE" ade tanya why dikmie? sebab org terdekat panggil aku Adik mi..singkatan dari Aimi...lama2 dorang panggil dah jd macam pendek DIKME..so sesuai la kot guna nama ni...senang ingat kan...heheh..pada korang free2 jom la view blog ni ye 








Saturday, February 8, 2014

KE-BO-SA-NAN

Happy Saturday!!!
Happy working!!..
Hari ni work half day je...
Tersangatlah bosan nya ni hah...
Mana org tak ke dtg nak beli PISTOL?
Banyak sangat kes skrg kan...
Permit & Lesen senjata Limited jugak nak keluar...
Bagi aku penggunaan senjata berlesen ni cukup sekadar
STYLE je sebab uols ade Senjata
Nak tembak sebarangan X-boleh
........
Inilah keje aku sepanjang 3jam
sementara tunggu pukul 1!!!
Lepas ni terus gerak pergi wedding
 anak kawan ayah kat Rembau...
My village...
Rembau I miss u so much!!!
REMBAU MOST WANTED

THE BURUK`S FACE

Ignore je pada ulser aku yg tumbuh mekar di tepi bibir yang
 dah looks like taik lalat Latifah Omar tu yee...

Wednesday, February 5, 2014

Banyak koleksi gitar rody


Aku kat rumah pon ade 3 koleksi gitar...1 st gitar aku beli gitar tong kaler hitam...1st nak blaja gitar beli lah dulu gitar tong harga RM90 tu pon beli pakai duit PLKN hehe...umur 18 baru lah ade gitar sendiri..kalau tak asyik rembat abang punya je hehee....umur 22 tahun baru mampu nak beli gitar Classical sbb aku blaja muzik kat YAMAHA music..blaja classical dulu..masa tu harga gitar tu RM450..tapi aku dapat diskaun dlm RM350...Best sound dia...umur 24 tahun beli plak gitar karen..harga RM950...murah je..lps dah beli baru upgrade itu ini...umur aku 25 ade teman bg hadiah gitar akustik...hehe...gitar 1st aku dah rosak so dh terbuang hehee...simpan buat semak je hehe...tapi sejak dua menjak ni dh jarang main gitar hahaha

Inilah koleksi gitar rody:

Monday, February 3, 2014

WATERFALL : SG GABAI & SG CONGKAK



Sambung cerita...


Balik dari Broga terus heading ke Sungai Lui, Dusun Tua Hulu langat...Dah tau dah lagu aizat yg ceritakan keindahan sekitar sg Lui ni dalam lagu dia memang mendalam hehe..kat tempat aku pun dah tak macam sekitar kampung ni...banyak sangat perumahan & flat tinggi-tinggi menutupi keindahan alam....

Dari Broga ke tempat ni ade dalam sejam jugak perjalanan...disebabkan tak pro jalan...terpaksa gunakan encik GPS jugak...Tapi bila lalu sekitar situ macam familair je..macam penah pegi..tapi padehal tak penah lalu pun hahaha...Lalu dalam mimpi kot...kihkihkih

Sunday, February 2, 2014


BALIK KAMPUNG MY MOM FOR WEDDING MY COUSIN

"Selamat pengantin baru
Selamat berbahagia

Selamat ke anak cucu
Selamat sejahtera"

Selamat Pengantin Baru my cousin 
"Nur Izzati Rustam" & New Cousin "ED" 
(sorry xingat plak nama penuh dia)
ha-ha-ha
Budak ni cousin sebelah mak aku...
aku dgn dia 2pupu...jd lah kupu kupu...
[my grandmother and her grandmother's are siblings]
opss tersasul cakap omputeh plak!!!


Disebabkan dia muda bertahun-tahun dari aku..
macam rasa "feel beaten" jugak lah kat aku yang belum kawen ni..
ha-ha-ha
Tunggu uols dah ade anak-anak,Bini-bini..laki-laki
baru aku join club wife & mother la kot 
JODOH XSAMPAI LAGI
(Org kata)

Bakal kak ipar aku lak asyik kata jodoh ku dengan USTAZ...
ALAMAK...Ustaz...Acaner lah aku kalau dapat Ustaz
tak boleh Rock2 dah kot..
Agaknya gitar pon aku kena jual kat besi buruk 
;D

Sambung kisah cousin aku balik.....
________________________________________________________________________

Ni photo masa dia nikah...
Aku xsure bila dia tunang...
ke aku yg termiss tarikh tunang dia..
Ba-ha-ha
Masa dia nikah malam 1 feb hari tu aku tak de...
kaki aku cramp sampai peha..
puncanya sebab naik Broga Hills tanpa buat apa2 warming up..
Mendapatlah!!!
Tapi petang sblm nikah
aku dah dtg..
Teman mak aku masak2 for event malam tu..
Masa tu aku xtolong pon masak..
Tolong tgk je...hehe
Kaki sakit macam tak boleh pijak..
Sengsara time jalan..
Terencot-encot!!!
Kot ade wheelchair nak aje aku dok je atas tu.
Time nak balik sempat jumpa perantin pompuan..
when she doesn't wear hijab .. she looks very thin
why hah...hehe..
her face looks the same with my cousin,Anis Liyana
( my father's nephew)

________________________________________________________________________
Sesi Persandingan

(Aku copy paste gambar ni dari FB mak Ucu mila)
cepat plak dia sanding aku sampai 1.30 perantin tengan makan..

 ......

......


________________________________________________________________________

Ni gambar kenangan keluarga Pengantin perempuan...


Perantin pompuan ade 5 beradik..
No 1 yang dukung budak tu..
baya aku tuh hehe..
xsilap nama dia nina...
Laki dia paling kiri sekali
Maaflah tak ingat..cousin aku ramai sangat!!!
No 2 lelaki..
no 3 yang kawen tuh..
no 4 gadis ayu paling depan..
di apit 2 jejaka tuh....
no 5 lelaki...Selang seli kau!!!
yang tudung oren putih tu makcik aku
sebelah perantin laki..ayah perantin pompuan
uncle rustam ...Winkk wink...

________________________________________________________________________
Pasangan Pengantin Bersantap alaa raja gitu

Sampai2 je aku terus amik gambar kek dulu..
senget kan...
perantin busy nguyah makanan masa ni...
almaklumlah dah tengah hari..
perut pun nak isi jugak kan

Masa dorang makan aku baru sampai....
Nak amik gamba punya pasal...
suruh perantin berhenti makan kejap...kihkih...
KEJAM kan...
Nampak lapar sangat mereka...
Aku pon lapar tgk dorang lapar hehe
.........

Perantin makan..aku pun makan jugak....
semua sedap2 hidangan dia...
Diet aku karam kat rumah dia...
nak buat camne....
rezeki depan mata kan....
lepas dah makan-makan/chatting-chatting/gosiping-gosiping/meeting-meeting kwn lama..makcik pakcik...time to back home....
tapi tak de makna nya balik rumah...
kena plak hantar kakak aku pegi LCCT...
_________________________________________________________________

Airasia ni ade problem server dia kot...
Booking Tiket & Baggage Online
Payment masuk tapi tiket tak dapat pon...
urmm...susah btol..
nasib la dari kg mak saya tu ke LCCT amik masa 15 minit je
Sementara tunggu kakak aku tu settle kan problem dia...
aku selfie dlu!!!





Search