Sunday, December 7, 2014

Kerana Sebuah Beg Part 3

Today bangun lambat woittt
terkesan lagi sebab sesat malam td haha
tido sedap dgn ekon sejuk tahap freezer
sampai tak keluar bekfest sbb ngantuknya
mak sampai pagi dok bercerita pasal sesat bahahah

pagi ni kenalah abg aku & wife dia berdua pegi bekfest
Kami tak mampu
tapi kami sempat pesan makanan
gila kalau xmkn wehh..
sini restaurant nye satu org mkn RM30 mahaiiii!
aku order nasi lemak...
Nyumm nyumm
mak aku mkn nasi avatar :P nasi kerabulahh
lepas makan sambung ZZZZzzz balik hahaha
Lepas tu rasa nak berenang kejap sblm balik nilai
tapi kakak & abg aku ajak Ride ATV plak
adehh....malas nya nak main ADVENTURE GAME tu...
tak dpt la nak mandi kolam..PENDING dulu
Naik lah ATV...
satu org RM70 Nokksss
Mahal gilaaa....
Akak aku berkeras nak blanje aku naik menatang tu
Akak aku nak sgt aku join RIDE ATV
Aku dah penah naik kat SUNWAY LAGOON
mmg CUAK hokayyy!!! Tapi ni second time naik okay lah..
TAPI yg ni sebenarnya lg EXTREAM dan menakutkan LANE dia...
lagi2 LANE game ni sukar sbb laluan kat pasir pantai..
byk kali rasa mcm nk tergelincir
kiri kanan byk berbukit dan cerun

Tapi aku tabikkk kat LYNN 
dia boleh lalui setiap halangan walaupun ada part2 yg sangkut
Terbabas dalam semak lah...
takut nak turun cerun lah...
tapi semangat dia tu jdikan dia suka mencuba...
kasi tepukkk tangan buat kakak ipar aku hehehe

ATV kat cherating ni dia mmg bwk main dlm hutan sebenar ya...
hutan tepi pantai...
Boleh tahan halangannya..
agak susah jugak....
Sampaikan abg aku tercicir dlm permainan sbb ATV dia rosak...
Cuak lynn laki dia hilang haha
Dlm game ni ada 3 cabaran yg sukar...
kakak aku lepas semua cabaran..
aku kantoiii satu je cabaran
yg sepasang suami isteri ni...
kita kasi tepukk je la sbb berani mencuba hehehe
takpe lps ni korang leh cuba lg...
masa lepas 45 minit tu...
coach leader kami siap puji kakak aku & aku
siap ckp kakak aku di kategorikan berkebolehan mengendalikan ATV...
kira akak aku dpt LESEN FULL lah....
aku pun dapat pujian jugap tapi katanya masih lesen P...
Gila lahh cerun terakhir tu..
nk imbang dgn bdn aku yg besar ni maunya tersembam dgn moto2 tu sekali...
muka nak pakai lama Bro hahaha

ni aku letak setempek dua gambar kami berATV sblm balik Nilai....

Elehh makcik dpn ni kemain happy lg possing...
padehal dia paling CUAK hahha

ATV kuning

Kami dah mcm Kamen Rider plak hahaha

sebelum balik....sempat lah berenang setgh jam...
lps tu selamat tinggal CHERATING
selamat tinggal pasangan pengantin baru
jgn gaduh2 ya....
jumpa esok kat rumah...
dorang blk isnin ptg...
seronok percutiaan keterpaksaan korang ni
lain kali beg jgn lah tinggal lagi ye

kami gerak pukul 4pm..
sampai rumah pukul 10 mlm..
sebab singgah berhenti solat kat putrajaya...
balik je mmg gua cari bantal aje dlu...
penat oitt.....


Saturday, December 6, 2014

Kerana Sebuah Beg Part 2

KERANA SEBUAH BEG
dari HONEYMOON dah jadi PERCUTIAN KELUARGA
Kami sebenarnya nak run dari kacau pengantin baru 
tapi pengantin baru ni ada je Idea nk kami Follow pegi 7 monument
Kat Kuala Terengganu
Kami siap packing ingat nak bermalam kat terengganu
Tapi abg aku ckp..
Bermalam kat Legend aje lah...
esok boleh balik...
Aishhh...kacau plak rasanya...
Mintak2 tak de lah org sangka lain...
byk kali cuba nak elak ganggu pasangan Honeymoon ni..
tak berjaya jugak...
Jadi gerak lah pegi Kuala terengganu dulu
2 jam setengah jugak perjalanan menyusuri tepi pantai
Cantiknya pemandangan BUMI TUHAN ni
Pasir pantai memutih
Lautan membiru
Rasa bersyukur sgt dpt melihat segala keindahan alam ni
kang ternyanyi plak lagu "Keindahan Pantai" :P

sebelum pegi 7 monument
singgah dulu makan tengah hari kat rumah Mak su lyn
cikgu sarimah ariffin
kat bkt payung
cantik rumah dia...
makanan pun sodap..
ayam sambal mmg superb!!
terima kasih atas layanan mesra di berikan.


Gerak ke 7 monument
gua ingat sejam dua boleh settle
boleh lah teman mak ke pasar payang...
sekali situ aje 4 jam oitt nak settle
dgn naik bot keliling sungai kuala terengganu tu lg..
naik bot 45 minit..
cun woiit masjid kristal dari jauh...
dah mcm masjid cermin plak

lps tu
pusing2 bergambar dgn monument...
bukan 7 ye tp dah jd 23 buah..
makk aii...aku sampai monument yg ke 6 dah pancit wehh
rasa nampak bantal aje..
tak kan setiap monument masjid nak pegi..
jenuh woitt...
makan apa dorang ni larat aje
pesal aku tak larat???

Beskal kami....

pusing2 monument tu naik beskal..
abg aku punya ranggi dia sewa beskal bersambung2
makk aii chenekel nye mak & kak ipar aku
kami puas kayuh dorang boleh selambe tak kayuh tu..
padan rasa penat tahap gaban je...
sampai ke monument ke 11 mak aku pun dah mula penat
asyik teringat kat Besan dia je
mak cakap..kalau lah besan dia ada..
Mak si Lyn mesti best temankan dia borak atas beskal...
bawah pokok...hahaha...so besan best friends mak tu takde hokayy...
redha la kena ikut anak2 possing dgn setiap monument hahaha
aku loteh dahh wehhh....


sampai pukul 6pm woiit baru selesai pusing 7 monument tu...
kempunan lah omak den nak pegi Pasar Payang
Nak bermalam sini abg den tak kasi
suruh ikut balik legend gak...
so say good bye to kuala terengganu lah...

sblm balik kami mkn dulu kat bukit tunggal..ehh betul ke?nama tpt tu? tunggal ke tunggul ekk??lupa dah hahaha....
Mkn seafood...
alkisahnya masa tu kereta abg aku tersasar dari lokasi so kami tersesat dan berpecah..adoii...Line maxis pun cadbury betul
menyakitkan hati...
nak call tak boleh...nak whatsapp tak boleh..stress..grrrr
nasib la ada org kg sekitar situ tunjuk kan jalan keluar...
dan bwk kami ke restaurant ikan bakar sedap...
terima kasih bro...
walaupun kami hulurkan wang sagu hati tapi brother 
tu tak ambil dan menyatakan dia ikhlas membantu kami... 
Masih ada lagi insan berjiwa murni...
tahniah bro...kalau tak kami sesat la sampai lusa hahah

masa aku sesat tu lah bateri dah tinggal 30% je...
kemain lagi mesej masuk dari ESF whatsapp...
Nak tak nak aku terpaksa LEFT kan diriku seketika...
Harap MAMA myn faham lah ketika tu..
Tak kan aku nk mintak ESF stop plak sbb kesesatan aku tu kan
terima kasih MAMA myn sebab memahami...
aku join ESF whatsapp esoknya tu... :P

bila dah jumpa balik dgn abg & lyn..
kami makan makan dulu.,
lepas makan2 time utk balik...
bateri hp yg canggih manggih semua dah KONG
adoii...harapkan hp Lynn je lah..
tapi abg aku kemain laju lagi dia bantai..
weiii takleh slow ke?
kami bwk kete org..
kalau kete HONDA akak aku dah lama korang tinggal
abg aku follow gps dia yg masih bernyawa...
kami ni mmg GSB (guna Signboard) lah
boleh dorang tinggal kan insan kedil mcm kami ni?
kami sampai kan dah sesat2 sampai masuk Felda mana tah....
bebalik sesat chukai-kemaman-chukai blk...adoii
kiri kanan pokok kepala sawit je...
pressure gila bila mak asyik membebel dlm kereta..
takut la gelap la...
patah balik ikut jalan lain la
tak byk kete ikut la
adehhh....sampai aku rasa nak turun je dari kete tu hahaha
kakak aku siap seloroh lg...

AKU: Akak turunkan lah adik kat sini..stress la org blkg tu..bebel je...
Akak: akak rasa bkn ko yg kena turun dik,
 tapi akak yg kena turun...
korang pg la sambung perjalanan..
Aku: WAKAKAKAKAK
MAK: Kenakan mak??
oklah kalau macam tu mak tido lah tak nak ganggu korang...
buat la apa korang suka...
mak diam je...
tak nak campur....
nak masuk hutan ke...
kebun ke suka la..

Kejap aje diam mak aku tu...tak sampai 5 minit dia membebel balik...kalau korang dlm situasi tu mcm mana?hahahah..lawak betul lah...
Hampir sejam lebih jugak kami sesat...
abg aku siap call ckp dia dh sampai...tgh golek2 atas katil tgk tv...
kemain syok kan tinggalkan kitaorg ni...'
akhirnya kami sampai semula ke cherating...
sebab asyik stress je..perut rasa lapar...singgah mengeteh depan LEGEND
abg aku dah risau dah..
mak aku psyko plak abg aku
kata kami sesat tak jumpa jalan keluar..report polis kalau kami tak balik
hah mengelabah ko..sampai call 2x..padehal kitaorg sibuk mencekik roti boom...
12.30 tgh malam baru masuk bilik...tido...sampai subuh..sambung tido lps subuh sampai pukul 10 pagi...hahaha


Friday, December 5, 2014

Kerana Sebuah Beg Part 1

Kenduri dah habis!
dah boleh bersenang lenang
tak payah pikir hantaran tak siap..
goodies tak siap dah...
semua dah selesai dgn jayanya....

4 december
hari ni "Pengantin Baru" dah bertolak ke CHERATING
Dpt pakej HONEYMOON FREE katanya
Untung lah...
Hahaha....Aktiviti aku dgn akak aku harini...
Shopping!!! hahaha
Shopping kat Giant je...
Kakak aku nak beli baju baru sebab nak pegi DATE???
Untung la seronok nak pegi DATE esok kan...
Aku jugak lah kena tinggal kat rumah....
Dating dgn kucing2 je la kan kan....

Lepas shopping we all pegi KARAOKE...
Upah aku teman kan kakak aku pegi shopping
Kakak aku tu kalau pegi shopping byk sgt songeh dia..
Try 8 pasang baju belum tentu dia beli ye
Grrrrr
Ok karaoke time kan....
2 jam dia bg aku karaoke...
tapi dia aje yg byk nyanyi...
asal lagu aku je dia skip...
ni boleh mendtgkan kemerajukkan....
tak pe nyanyilah sampai pengsan..,.
aku merajuk lalalalaalala

lps karaoke...
nk pujuk lah tu..
ajak lepak mapley...
siap beli kek sekilo..
kemain...
sape nak habiskan??
Besday aku pun lambat lagi hah,....
Makan kek dan teo ais kat mapley...
mood now dah okay la kan...
hehe...

Sembang punya sembang...
Mak call...
aku agak mesti nak tanya bila nak balik...
Tapi....
Sebenarnya nak bgtau satu story yg sgt #Punchline
Mak: Dik, Ko kat mana?
Ni hah mak ada sesuatu nak bgtau ko ni..
pasal abg ko dgn bini dia...
Boleh diorang tak sedar..
pegi Cherating tertukar dgn beg kosong...
abg ko salah masukkan beg dlm kereta...
dia pegi bwk beg kosong....

AKU: gelak lah apa lagi..Bhahahaha.....Kebodohan apakah ini?
Camne lah abg aku tak boleh rasa beg tu ringan?
beg kongsi berdua baju pasti berat oittt...

Confident level kak ipar aku paling tinggi bila mak aku ckp beg tu tertinggal...
siap menafikan lagi...
beg yg betul dorang bwk....
sekali berhenti kat bahu jalan...
SAH! beg kosong der!!!...
masa tu dah sampai kuantan hokay!!!

Kalau dah situasi macam ni..
korang ingat laki bini boleh senyap?
haha..bertengkak lah memasing..
salah menyalah...
haha...
itulah lyn nape tak end kan panggilan...
kan mak dah dgr perbualan korang yg tegang tu hahaha
risau dah mak aku bila dgr dorang mula salah menyalah...

sebab situasi kebingaian ni lah aku & kakak aku kena balik rumah cepat...
kalau tak mau sembang kedai mapley lagi ni...

kes ni sampai ke telinga BAPAK ye...
korang punya hal..
Kami yg kena tahan telinga...
Aku rasa aku tak pernah tersalah beg atau pun tertinggal beg...
malam tu aje byk tazkirah bapak aku pasal "LALAI dan CUAI"
Kenapa...kenapa aku yg kena dengar???
Grrrr...

Malam tu jugak..
ada org tu WHATSAPP lah
luahkan perasaan bagai..hahaha
Tk boleh lupa sampai tua katanya...
Rasa macam bodoh katanya
Katanya lagi nak balik ESOK sebab pakaian tak berganti...

Bapak cakap: 
Dulu masa dia tinggal kat sabah...
Jalan jalan kat sana tak bwk pun beg..
nk baju je beli..
apsal tak beli je kat cherating?
Kenapa nak balik?
Buang masa lah pegi lps tu balik...
Rugi kata BAPAK...

Malam tu memang jd HOT KES ok!!!
Sampai org tu WHATSAPP lagi suruh hantar beg dorang...
Kemain GAGAH sgt nak pegi CHERATING dari NILAI
paling koman pun 5 jam oit nk drive tu..
Kete akak aku pun baru lepas eksiden..
Manusia yg buta tak nampak kemain 
besar kete akak aku dia boleh langgar....
Jdi mmg tak confident nak hantar beg tu...

Kak ipar aku bg cdgan..
Hantar beg naik kereta Hyundai i10 dia
Kami ikutkan mmg tak nak bwk kete org pegi jauh2...
Sampaikan we all nk call agent sewa kereta lagi...
Tapi bila si lyn suruh pakai kereta dia...
kami mempertimbangkan lah...
walaupun pada asalnya kami nak hantar naik bas je...
tapi BAPAK aku tak bagi kebenaran
nanti kami ni mcm KACAU plak honeymoon mereka...
Tapi nak buat mcm mana...
tak kan nak biarkan dorang balik..
Mood mesti kacau bilau
CAMNE NAK HONEYMOON gitu

Malam tu jugak bertengkak2 sebab nk tlg hantar
lyn pun ckp bilik sblh dia ada kosong...
BAPAK aku pun setuju lah benarkan aku,mak & akak 
pegi ke CHERATING hantar beg
Besar tak pengorbanan masa dan tenaga KAMI utk mereka?
Logik tak klau korang pikir kami merentas pelbagai Mahabahaya setiap perjalanan?
demi nak happy kan pasangan tgh HONEYMOON...
Setiap persinggahan...
Kami Check condition kereta lyn
supaya tak rosak dan sebagainya...
Walaupun hampir 2x kami nyaris mengalami kemalangan atas kecuaian org lain..
Nasib akak aku terer bab elak mengelak...
kalau tak..mmg kat spital dah...
org tua tua kata 
kalau ada kejadian mcm ni ada sesuatu bakal terjadi..
tapi kami dah berada dlm perjalanan
kami teruskan jugak
semoga semua dipermudahkan

Bertolak dari rumah pukul 8 pagi
BAPAK aku dia yg tinggal kat rumah dia plak bising2 macam nak pegi...
Tergesa-gesa dah kenapa?
Macam PANIK plak we all nk tolak lambat...
Last2 bathroom equipment & pin tudung tertinggal 
kena aku singgah pegi beli...
adoiii



kami sempat singgah kat R & R Temerloh
perkena ikan patin & baung masak lemak tempoyak
sodap wehh...tapi agak mahal jugak kot...
Ikan Patin biasa- RM7
Ikan Baung sangkar RM8
Ikan Patin Buah RM11

sekali sekala lalu boleh lah makan..
dulu aku study kat kuantan ni tak plak selera aku
terhadap Ikan Patin ni hahaha...
skrg ni kemain suka lagi..
mahal gak patin dia tak sampai sekor tu RM7
lebih baik beli kat pasar masak sendiri dpt sekor hahaha

1 tengah hari baru sampai Cherating...
Jalan ada kalanya jem...
adakalanya lancar...
Paling jem kat MRR2
Makk aii macam siput kete bergerak...

Happy sgt pasangan pengantin baru beg dorang dah sampai
Kami dah mcm keje "NATIONAL CURRIER" Plak...
NATIONAL CURRIER pun amik masa nk sampai...
kami satu hari je...haha

Plan awal kami nak bermalam kat ANNEXE HOTEL Kuantan...
Tapi pasangan pengantin baru suruh
 bermalam kat sebelah bilik dorang yg kosong tu..
Setuju je lah...

ptg tu kami habiskan masa kat LEGEND RESORT CHERATING je
Dulu aku penah pg hotel ni masa zaman study kat IKIP KUANTAN.
Lyn ajak berkubang..ehhh mandi kolam...aku pikir pasal laut je...
nk mandi laut boleh??tapi why tak de sorang pun nak mandi ptg tu?
LAst2 kakak aku bwk mandi kat tepi pantai je...
macam mandi pasir je aku rasa
Lyn dari takut2 nak join tu last2 dia pun join bahahaha....
Pesal abg den tak mandi tah...dulu kocik kocik kemain suka berkubang kek sungai..laut..parit..ehhh parit tu jernih ye hahaha....

Sebelah malam plak...
makan time..
apelagi menu berunsurkan seafood lah...
Lyn blanje wehh...
nnti aku blanje ko plak ye...
terima kasih blanje kami...hahaha
Malam plak aktiviti berkaraoke pun ada...
aktiviti berlepak tepi pantai pun ada..
tp aku dgn kakak aku je lah...
mcm seram plak rasa malam ni hahaha
lps tu tido time..
Bilik ekon sejuk baq ang!!!


Search