Wednesday, December 28, 2011

Semua nak berkata kata

WIKIPEDIA : Aku tahu semuanya.

FACEBOOK : Aku pula kenal dengan semua orang.

FRIENDSTER : A'aa, semua kenalan aku kau curi!

MYSPACE : Kami musuh anda wahai Facebook!

TWITTER : Takpe Facebook, aku back-up kau..

GOOGLE : DIAMMM!! Aku ada semuanya.

MOZILA : Eh, tanpa aku, korang tidak boleh diakses.

IE : Wei Mozilla, sendrik mau ingat ha…gua kan ada..!

MOZILA : Lu pehal? Kacau line orang jer!

IE : Lu dulu la mamat, mengaku lu sorang jer boleh akses pada diaorang tadi!!

INTERNET : Sudah!!! … jangan gaduh-gaduh ! Kalau aku takde, korang lagi la takde..! Power tak aku?

FACEBOOK : Hmmm, akulah yang paling ramai di kunjungi. Jadi gua yang terbaekkkkk..!!!

YAHOO : Facebook, jangan riyak. Kalau aku takde, mana boleh buat email!

GOOGLE : Yahoo, Gua kan boleh buat email gak!

MAXIS, CELCOM, TMNET : (serentak) Ehem! Lu org ingat kami ni kayu?

TNB : Diamlah korang, nanti aku matikan elektrik.. baru korang tau..nak tunjuk lagak konon.. hahahahaha...

Kisah Seorang Wanita!!

Seorang wanita terjatuh dari tingkat 80 sebuah hotel. Dia menjerit sekuat-kuat hati. Ketika tubuh wanita itu sampai di tingkat 70, seorang lelaki Inggeris yang terdengar jeritan tadi, menyambut di balkoni.

Wanita : Terima kasih sebab selamatkan saya…
Lelaki Inggeris : Sama-sama, tapi awak kena balas budi saya…
Wanita : Bagaimana?
Lelaki Inggeris : Tidur dengan saya…
Wanita : Tak guna, engkau ingat aku apa?! Tidak!!

Lelaki Inggeris itu melepaskan semula wanita itu yang terus menjerit sekali lagi. Di tingkat 50, seorang lelaki Perancis berjaya menyambut wanita tersebut.

Wanita: Terima kasih, anda dah selamatkan saya…
Lelaki Perancis: Sama-sama, tapi anda harus membalas budi…
Wanita: Bagaimana?
Lelaki Perancis: Tidur dengan saya…
Wanita: Kurang ajar, kamu ingat saya ni wanita bagaimana! Aku tak mau!
Lelaki Perancis: Kalau begitu tak guna aku selamatkan kamu…

Lelaki Perancis melepaskan semula wanita itu. Dari tingkat 50, 40 dan 30, tidak ada sesiapa pun yang dapat menangkap wanita itu. Dia mula ketakutan dan berharap, jika ada orang yang menyelamatkannya, wanita itu tidak kisah lagi jika terpaksa tidur dengan orang tersebut. Akhirnya di tingkat 20, seorang lelaki Arab telah berjaya menyambut wanita itu. Belum sempat lelaki Arab ibersuara, wanita itu terlebih dahulu berkata-kata…

Wanita: Terima kasih, awak telah menolong saya. Sebagai membalas jasa, saya akan tidur dengan awak.
Lelaki Arab: Astaghfirullah hal azim (lalu melepaskan semula wanita itu kerana terkejut).

Hey Geng!!

Salam semua..Okay hari ni pon rasa ade kelapangan pada schedule harian saya..so..hari ni buat kek plak...My mom pon teringin nak makan kek buatan saya...so ini dia..hehe..."Waffer Chocolate Cake"..Nampak cantik dan sedap kan hehehe....Sebenarnya, Nak buat macaroon lagi tapi...bila check ingredients macam ada yang tak ada..so tu yang buat kek ni...hehe...meh sini nak view gambar...nak bg korang rasa, tapi tak bleh plak..so just bagi resepi..u all try lah sendiri kan...sure puas hati bila korang sendiri yang hasilkan kek ni!!heheheh...Taaaadddaaaaa!! ini dia...



Bahan Bahan:
8 Biji- Telur
250g-Gula castor
250g-Tepung superfine
1tsp-Sebuk penaik
25g-Ovellete
125g -Minyak jagung

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan semua bahan kedalam Mixer bowl kecuali minyak jagung.
  2. Putar bahan bahan tadi selama 8 minit sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan berhenti memutar.
  4. Lapik bahagian bawah acuan dengan "grease proofpaper".
  5. Kemudian tuangkan adunan tadi kedalam,jangan terlalu penuh.
  6. Bakar selama 30 minit, suhu 180`c
Topping-

Choc Ganache
Chocolate masakan-100g
whipping krim-50g

  1. Panaskan whipping krim hingga pekat
  2. Tuang whipping krim ke atas chocolate tunggu sehingga chocolate cair...kacau rata..
  3. Setelah kek sejuk..sapukan choc ganache diatas permukaan dan disisi kek td...
  4. Taburkan waffer diatas kek yang sudah disapu choc ganache





Monday, December 26, 2011

Macaroon!!

Hye semua!! && Asalamualaikum....

Entry baru hari nak kongsi dengan korang semua tentang Usaha aku bikin Macaroon sebentar tadi!!...Pernah tak korang rasa Macaroon sebelum ni?sape yang penah rasa tu tau la kan..tak penah rasa,cuba lah rasa hahaha...Memang teruja aku nak bikin Macaroon ni...Bila "Google image" Macaroon ..pelbagai kaler Macaroon yang keluar...warna warni babe!! dah macam gula gula hehehe...so tak nak cerita panjang panjang lagi ni lah aku nak tunjukkan Macaroon aku...even thought agak buruk pon at least "i cuba" kan...!!

 Kalau korang rasa nak "TRY" buat..korang boleh follow dari resepi ni..
Selamat mencuba!!

Sunday, December 18, 2011

18 DEC 2011

Salam semua pembaca!!


Hari ni aku& parents attend satu wedding trip invitation a.k.a hantar pengantin kat rembau...tak salah kat senama ulu..1st time pergi sana,sebelum ni memang tak pernah..yang kawin pada majlis tu merangkap anak sedara sepupu aku...memandangkan, Mak aku adalah anak bongsu dari adik beradik dia...majoriti sepupu sepupu ramai yang dah agak veteren dan bahkan dah pon bercucu hehehe...so yang kawin semua anak buah je...mak cik solo lagi...(terbuka siapa nak meminang saya) hehehe....


Pengantin perempuan bertolak dari rumah diorang kat Kampung Melayu Subang pukul 10.30 pagi...aku plak dengan parents bertolak pukul 11pagi .Sebab, kami dari Nilai..adalah dalam 1 jam boleh sampai ke Rembau...Plan awal persandingan berlangsung pukul 1.30pm...so kami sampai rembau pukul 12.00 tengah hari..sempat lah jalan jalan ke sini kesana, sambil ayah & mak mengimbau kenangan masa diorang tinggal dan menjadi guru disekolah sekitar sana...macam macam kisah...seram,lawak & sedih pon ade...hehe..Dalam tempoh tunggu-menunggu tu kami sempat jugak lagi pergi lepak kedai makan..yang konon nak makan roti canai aje...Tup Tup!!! Nasi jugak di balun nye ahakz....Macam mana nak pergi kenduri kawin ni...perut dah kenyang hahaha.....


Gerak ke rumah Pengantin lelaki sekitar pukul 1pm...agak agak dalam 30 minit sampai lah...Dalam 1.30pm sampai lah kami kat area berdekatan rumah pengantin lelaki..usha usha..tak juga nampak muka dikenali...Ayah kata tak pe kita tunggu je lah..tapi pada kata tunggu tu sampai jugak dah kat depan gate rumah pengantin hahaha...tunggu punya tunggu..dalam pukul 2 lebih baru mereka sampai..adehh jenuh betul menunggu..dari pukul 12 sampai  pukul 2pm..haha 2 jam...hilang mood nak pergi kenduri...tapi tak pe..sedara punya pasal..Onn kan aje..langkah masuk gate terus duduk dan makan..Time nak amik lauk dan nasi agak jem gila ngan tetamu yang lain..berasak asak macam nak beli tiket bas..sekali sampai turn aku & mak nak amik lauk...just ada lauk daging & telur je..ada lah acar jeruk...sian kat mak..dia tak boleh makan daging..so makan nasi minyak ngan telur masak sambal je...adehh...camtu je ke?Maybe tu rezeki masing masing...bapak aku kata...makan belasah je lauk tu..1st time pegi makan kenduri tu je lauk nya...haha..sian mak...lepas makan apa lagi balik la...kami kan dah lama sampai...awal sampai awal balik hehehe


Gerak balik ayah ajak singgah pekan pedas..siap borong 3 plastik beg durian bagai...time pilih memilih durian yg elok dah punya lama...berpeluh peluh aku..dengan rimasnya pakai baju kurung tu...rasa tak sabar je nak balik rumah salin baju..Lepas beli durian..singgah kat stall "APAM BALIK" pak ngah aku..adik ayah aku..so kepada kawan kawan Aimi Kahar jangan lupa, kalau lalu sana singgah ye..beli apam balik... :D ..Borak borak jup then Mak ngah bekal kan kami 2 keping apam balik..yummy..mmg fabret aku lah apam balik ni..hehe..."time kasih Pakngah-Maknagah"..aku nak bayar dia tak bagi..Pak ngah kata "Dalam hal ni dia tak kan berkira" Urrmm..ok...tapi nanti nanti tak mau free free dah sebab pak ngah berniaga..Leh lingkup kalau selalu bagi free kat aku...hehehe...


Dalam pukul 4.30pm macam tu gerak balik..hyway agak banyak kenderaan. orang nak balik KL..balik keje semula sebab esok isnin kan...tapi masih boleh bergerak cuma terlalu rapat rapat..ayah aku bleh plak pegi pecut bawak kelajuan sampai 140km/j..iskkk selalu 120km/j je yg boleh...kalau speed trap digital tu ade dah satu hal...hehe...akhirnya pukul 5.30pm baru sampai rumah..balik terus mandi mandi dan tdo...!!erkk penatnye!! tapi seronok.... 

Wednesday, December 14, 2011

Jom Ke Dapur Bersama Chef Aimi Kahar

Yoo Yoo OOOoo je kan post title tu kan..menyampah baca!!haha
ok hari ni aimi duduk rumah saja saja je..tak ada buat apa selain tido sampai tengah hari....Syhhhh...!!!senyap senyap keyh..so bangun tido tadi dengan tak mandi terus makan tengah hari (pemalas & busuk) hehehe...
Lepas tu terasa rajin plak nak buat kek..lagi pon mak aimi dah sound banyak kali..coklat & tepung kek tu banyak lagi..jangan nak buat pekasam....so...apa lagi..joinlah my Kitchen Baker..Bukan Bakar dapur keyh..kang satu rumah terbakar..mana nak tinggal?hehe...

Aimi makes some of moist cake "kukus"..selalu bake kan..kita buat lain sikit..
makes cakes without oven...so macam macam ingredients kena sedia kan...
nasib semuanya ada kalau tak sekerat jalan je la..
tong sampah tempatnya...hehe...
****TungtangtungTangkedebarkgedushthingthongprakkk***
akhirnya siap jugak lah cakes kukus..ni dia...

Taaaadaaaaa!!!!

PPsstttt!!
Rasa sayang dan potong..hehehhe...


Moist cakes kukus bling bling "ppssttt!!Mak saya kata sedaplah kau buat" ehem ehem...
tgk la air tangan sape heheheh

Monday, December 12, 2011

Fun FUN Fun

Jyeahhh ade orang tu nak belanje aku makan-makan...Macam Potluck lah hehe..tapi takde pot pot!!restaurant nye pot la ye!!hehehe...dengan excited nak jumpa kat sentral pukul 11 tu..aku keluar lah dari rumah seawal jam 9.30pagi...awal kan..?semua masih tido berdengkur lagi kot haha!!Perjalanan dari rumah aku ke Klsentral dalam sejam je sampai dah..so aku dapat train komuter sharp 10 am...so sah sah la sampai KL pukul 11 kan...heppi heppi....

11.00 am
Aku sampai sampai je dpt sms dari kym..dia lambat!!iskk..malasnye nak tunggu lama lama ni..then aku pon naik level 2 nak lepak kat cafe Donkin Donut..otw nak ke sane aku dapat saksikan live audition PILIH KASIH..wow semangatnye lah masing masing nak jadi pelakon..lepas tu disaksikan lebih kurang 100 penonton..hahaha....kalau aku malunya..kalau menyanyi ni lain...berlakon ni macam malunya nak lakon kan..kekadang lakonan ni ada part part over dari reality kan kita kena lakon kan..bukan diri kita yg pemalu..hehehe..ok aku tengok kejap je...then terus gi cafe tuh..minum strawberry smooth ice & 3 biji donut...Yuummm YUmm....



12.00 pm
Dapat sms lagi from kym..kata 10minit lagi dia sampai...hehe..tak sabarnya nak meet dia...tapi 10 minit dia tu..setengah jam...haha...sabar je la...12.30pm baru dia sampai..itu pon aku dah naik turun naik turun level satu level dua byk kali..haha...ape ni orang dari Nilai,n.sembilan dah sampai..orang dok bandar Kinrara puchong tak sampai sampai lagi?hehehe..sampai je kym dia tunggu aku depan mekdi..waa...nampak dia dari jauh...lawa baju dia...rama rama :D..agak blank tak tau nak lepak mana...dia tanya aku..aku tanya dia lepas tu diam then macam tu jugak lagi..hahaha..last last aku ajak pegi One utama...then kym kata gi IKEA je la sebab ade the curve kan...dia pon nak makan meatball tersedap kat situ..aku pon on je lah...pick up lrt dari sentral ke taman paramount..then take teksi pegi sane terus...dpt lak pakcik teksi yang ramah tamah gile..lepas tu boleh plak bagi ceramah dakwah kat kiteorang..aku pon layan layan je la..nak gak curahkan ilmu agama aku ni..haha..macam pro sangat kan...eleh poyo je aku.hukhukhuk....

1.15pm

yeeehhaaa..sampai dah..pakcik teksi drop bebtul dpn IKEA...thanks pakcik!!berbuih aku layan pakcik tu cerita hal agama ni...hehe...sampai je kym ajak makan...dia nye perut pedih pedih..haha..Ke-Si-An..tak makan lagi la tu..tak sangka aku punya ramai mahluk tuhan kat situ..dah macam pesta muda mudi..kalau sekali sekala aku kena tempuh panjang macam ni nak beli makanan takpe la..kalau hari hari..aku masak sendiri pon lagi bagus...lepas tu dah beli makanan nak cari tempat makan semua full..masing masing tak nak berganjak dari tempat dorang bagi kami yang shomel ni pulak makan..iskkkk....tabiat orang kL ka?lupakan!!!...akhirnya lepas pusing pusing cari tempat..dapat jugalah jumpe meja yg kosong...Makan makan..sedap gak meetball tu..kym belikan yg ade 15biji bebola daging tu..gile full perut aku nak habiskan 15 biji..haha..paksa sumbat sumbat sampai habis..rasa macam nak termuntah..haha tu la tamak lagi...then kym pon ade beli ikan salmon plak..adoyaii..aku jugak kena makan separuh..ayoo...tak muat dah perut ni..kunyah pon dah tak ikhlas hahaa...tu la orang malaysia nya tabiat makan...kalau kat Bosnia, Afghanistan dorang mati tak makan...orang malaysia mati sebab makan...bersyukurkan dapat makan.. :D alhamdulilah....




2.15pm

Kym ajak masuk IKEA..tengok tengok barangan perabot..rasa macam banyak je kurangnya barangan kat sini..tak macam dulu masa baru bukak...dah menjadi kebiasaan kiteorang la jumpa tempat yang menarik..Harus..berposing..ini dia heheh


4.00pm
Ajak kym masuk The curve..shopping mall...jumpa chrismas tree...almost beautiful tree..dah cantik kan..apa lagi pose lagi lah....ada plak santa klaus dengan pari parinya...amik peluang la snap dua tiga gambar..hehe..

5.30pm
Ais-krim time...masuk baskin robbins..tapi macam biasa je...masuk plak...Marche..makan ais-krim harga RM10.80 hahaha...mahal gegile...tapi sedap...kalau beli cornetto leh dpt 5 cornetto...ngongek makan ais-krim mahal...thanks kym belanje aku makan ais-krim gile superb mahalnya...



7.00pm
Balik time...dah senja pon...balik kali ni 1st time dalam sejarah aku naik bas kat bandar raya KL...aku pon memang jarang naik bas selain bas express pegi Kuantan hehe...jauh gak jalan kaki nak pegi perhentian bas ni...lenguh gak lah kaki..sampai je kat bustop dengan bantuan orang ramai...dapat la naik bas...pening kepala naik bas ni...tak dapat lak duduk lagi kan...bila nampak kerusi kosong je terus duduk tapi rasa pelik awat aku nak duduk tak bleh ni..tak muat..haha..besar sangat ke bontot aku?haha...stupid funny..auntie tu cara duduk dia tak betul tu pasal aku xmuat nak duduk...tepi ahh sikit..typical KL people kot...nasib kat sebelahade satu lagi kerusi kosong...the hell funny si kym gelak kan aku bukan main lagi...sms aku pon siap bahan bahan aku lagi..ok xpe...ko pon bukan kecik sangat pon..oraitz...takpe gelak lah gelak...aku tak kisah..fact nye memang aku gemuk pon..arghhhh..blah ahh...jangan dipikirin..balik umah story kat mak aku..dia gelak tak ingat punya...ok aku majuk ahh...mak aku nak pujuk kata..maybe that`s nyonya memang tak nak beranjak sikit bagi ko duduk sebab tu dia makan ruang tempat duduk ko...ok fine xpe..aku bagi la korang gelak kan aku....Aku majuk toksah pujuk!!!

9pm
Aku sampai rumah..dan ZZZzzzzzKrohhhhh KroHHHHH

Tuesday, December 6, 2011

Hello Kitty

Giler ahhh smart-nya..aku jumpe semua gambar ni kat Internet...kat blog http://prommafia.com/2009/06/hello-kitty-heaven/..
tapi banyak banyak gambar dari site dia..hanya ni aku suka :D


Rody Kristal with his "Hello Kitty" 

Search