Friday, May 7, 2010

DEMAM DENGGI

pada mlm 25 april yg lalu....aku kena demam panas berpanjangan dengan suhu 40`C....mmg sungguh membimbangkan.....jadi pada isnin pagi pegi lah klinik nak buat medical check up....doctor mengesahkan tiada apa2 jangkitan dan hanya demam biasa....jadi doctor hanya nak ambil sedikit darah aku untuk buat ujian.....esok nya pula hari selasa doctor menghubungi supaya datang awal pagi untuk membuat ujian darah sekali lagi kerna ada kemusyhkilan pada darah yg smlm.....ptg selasa keputusan ujian darah diperolehi...doctor mengesahkan platlet darah aku berkurangan sebyk 83 liter....normal sebyk 150 liter.....jadi doctor mengarahkan aku ke hospital besar untuk membuat ujian seterusnya......semasa kat hospital platlet makin berkurangan sebyk 65liter..namun heran doctor masih x benarkan aku masuk ke wad.....pihak hospital suruh balik dan buat ujian darah di klinik kerajaan pada setiap hari...dari hari rabu sampai jumaat aku buat ujian darah..semakin hari semakin trn.....pihak klinik memasukan air kedalam darah masih tak dapat menambahkan platlet sehingga petang jumaat aku dimasukan ke hospital...masa tu platlet aku dah tinggal 40 liter je....mmg dah bahaya beb..kalau kurang lagi bleh jd denggi berdarah....start jumaat aku tinggal dihospital..baru lah aku tau yg denggi mmg xder ubat..hanya air saja boleh mengubahnya.....setiap jam aku minum air...dlm satu hari kena minum 4 liter air....100 plus & air kosong sampai kembung..selain air mak bg mkn sup ketam...lps mkn makin hari platlet bertambah sehingga skrg 127 litter..alhamdulilah.....amalan minum air 4 liter sehari masih diteruskan sehingga betul2 sehat.....

 



 

Search