Wednesday, May 29, 2013

Sotong kangkung!!!

Sotong kangkung!!!...terliur tak hehe..lama dah aku nak buat hidangan ni asyik tangguh tangguh aje...so semalam lepas balik keje singgah tesco beli sotong kembang & kangkung nie....Memandangkan kat rumah ada sos popia basah yang lama mak aku buat so gune tu aje sebagai kuah sos...letak plak pertis udang..mantop rasanyaa.....

Sebenarnya saya pon tak pernah buat tapi bantai aje laa...sotong kena rebus dulu..bagi masak dalam...lepas dah rebus baru lah bakar!!!tak payah bakar lama sangat just asap asapkan aje bak kata mak den..hehehe....so dah asap asap kan tu..letak tepi....celur plak kangkung....mak kata celur kejap aje tapi aku pegi celur lama2 hah kan dah jd sup sayur hahaha..itu tak penting janji sotong & kuah sedap...

so kangkung lunyai dah siap..sotong pon siap bakar..satukan dalam pinggan...tuang kuah dan taburkan kacang yang dah di blend kasaq kasaq sikit..perghhh meletup letup sedapnya dengan kehadiran kacang hehehe...nie diaa sotong kangkung bg Chef Aimi kahar!!!!


Monday, May 27, 2013

SELAMAT PENGANTIN BARU :DAYANG SHAFIRA & SAIFUL RIZAL

SELAMAT PENGANTIN BARU

Dapat jemputan kawen dari member sekolah rendah 1998 (12 Tahun)..nama dia Dayang Shafira..Lawa budak nya..dari kecik dah lawa..manis aje muke dia..dengan tahi lalat dia tuh hehehe....Dia ni pon lemah lembut aje orang nya...dulu time sekolah Hobi jugak buli dia..haha...dia ikut aje plak tuh!!ahakz....baik budaknya...sampai mak kata boleh buat menantu..haha..tapi takpayah korang nak pikir dalam sangat ayat mak aku tuh..sebab itu semua guraun semata mata....Masa sek dulu dia ni pandai..BM selalu aje A..Aku?heheh rahsia...Memang kategori bijak lah dia nie...skrg selepas 15 tahun dia dah pon jadi wife kepada Saiful Rizal...

Ade jugak jumpa seorang dua kenalan dari sek rendah dulu...aizat,Hamiza..kak lina...& Cikgu salomi..(cikgu sains paling garang nie) hehehee...Cikgu nie laa satukan abg aku dan ehem ehem hahahah..opsss....!!!

Niat dia ni nak hantar kad lama dah tapi tak sempat jugak...Aku terjah aje gune GPS..tapi tak guna GPS pon takpe..tepi jalan aje rumah dia...lama aku kenal dia baru sekarang nie aku tau mana rumah dia..ahakz..
Almaklumlah dulu aku sek mantin dok nilai...setiap pagi ulang alik 15 km dari rumah naik bas..hehehe...

Agaknya lepas ni sape plak geng yang kawen...aku tunggu orang masuk minang aje laaa hahaha....
Agak dalam 5 tahun lagi aku kawen tak agaknya..kihkihkih....
Oklah jom tengok gambar kawen dayang & saiful
















KRISTAL ada 9689 Like Friends

Siapa kata kristal tak de pengikut setia?tengok ni..page KRISTAL dah ada  9689 Like Friends tau!!!..Syabas Kristal!!Korang sangat terbaik!!!!Walaupun banyak band band yang muncul macam cendawan tumbuh!!korang tetap di hati...Walaupun dah 14 Tahun Korang masih Kukuh....Umur band dah 14 tahun tapi Kristal masih muda dari segi umur!!teruskan perjuangan rock!!.....Chill!!!


Saturday, May 25, 2013

Collection Video Kristal Versus musim ke 2 Episod 1-Episod 8




Kristal - Di Alam Fana Cinta ( Fotograf ) -Versus 2  Episode 1


Kristal - Awas -Episode 2 -Versus 2 (tema lagu Filem)


krstal-Bolehlah Boleh-Versus 2 Episod 3 (Rock-A-Dut)


Kristal - Delaila Battle Guitar Solo Versus 2 Episod 3 


Kristal -Khayalan dan Rindu Versus 2 Episod 4 (Generasi Pop)


Kristal - Seragam Hitam Battle Versus 2 Episod 4


Kristal La O Be-Versus 2 Episod 5 (Tema Yeh Yeh Yeh)


Kristal -Dialah Dihati  Versus 2  Episod 6 (Queen Siti)



Kristal- Kejora Bersatu & Peronda Jaket Biru Versus 2 Episod 7 (Double Trouble)



Kristal -Tak Naik Tocang - Drum & Guitar Solo Battle - Versus 2 Episode 7



Kristal - Resam Pak Belalang Interval Versus 2 Episod 8

Versus minggu ke 8...Interval Kristal Resam pak belalang


Interval maknanya setiap band akn main alat pelik atau bukan main instrument zon keselesaan mereka...contoh main seruling, gendang, caklempong..plg rare guna kuali, baldi...ahhahhaa...dan macam macam  benda yg keluarkn bunyi..Best kan kan!!!!

Tu diaa kristal dahh maii dahh dengan pancaragam sekolah depa!! sekolah sri kristal kot!!!..sangat teruja ler...sebab teringat zaman sekolah dulu...saya main tiga segi yg rody main tuh..apetah nama dia lupa dahh.....sangat hebat bro bro kristal nie!!!! Tak sangka....syabas korang sentiasa buat saya rasa enjoy dengan muzik baru anda..tapi please jangan ubah ye...bak kata DATO RAMLI MS...."konsep rosak ni biar hanya kat versus aje..jangan bawak ke luar"..saya setuju dengan dato!!....nak rock banging!!!..tak nak jadi modern rock gitu!!!! tak best!!!!!

Lagu resam pak belalang versi ni sangat ahsem ok....antara 5 band..saya berkenan dengan persembahan kristal,kyoto & manifesto!!tahniah kat maifesto nampak gayanya korang menang lagi dan lagi dan lagi!!!!!
chop!!pehal rody comel sangat pakai seragam gitu ekk!!hahaha.....ohsem ohsem!!!
Ini dia performing kristal malam tadi..."Budak-budak bermain kuda Kuda kayu kuda beroda Kau pun sibuk nak mencuba Patah riuk dibuatnya"
Sound lagu ni sangat seksi dengan "harmonica" yang man main tuh..auww auww!!!!
Keluarrr baris!!terbaekkk!!!!
Thumbs up kat Kristal!!!

Monday, May 20, 2013

Maliii!! Malii!!! Maliii!! Ayam Bkar!! Ikan Bakar!! Maliii!! Malii!!!

Aktiviti riadah bersama ibu tersayang!!!Jenuh aku nak menghidupkan api membakar arang nie!!hampir berputus asa..silap aku jugak tak jemur arang tu pesal!!tengok dah payah melantun lantun..sampai arang calit kan muke..itu baru stylo!!!

Minyak api jugak jadi sasaran aku...marak gila api macam nak membakar dengan aku sekali...hahaha...
nengok ler ayam baru letak aje dah ala ala rentung gitu!!!!
Nasib masak jugak dagingnya hehe..nyum nyum terliur plak...padehal habis dah dalam perut nie!!!!

next week nak buat satay plak!!!
sape mau?hehehe
korang tengok aje ok!!!
aku tak ajak!!
hahahaha







Saturday, May 18, 2013

KELUHAN HATI DENGAN #VERSUSMY NIE.,....POLITIK HIBURAN

Juri versus macam tak de soul muzik...buat keputusan atas ikut selera juri aje..selera kami.."PEMINAT- PENONTON -PENGUNDI MANA HAK KAMI" macam mana? Tak fair langsung!!!!Juri mana entah versus nie rembat pegi tepek kat versus tuh....Komen juri macam mereka tu paling master about muzik..loq punya lagu pon tak sedap!!!!tapi kritik susunan muzik orang lain macam lagu dia best laa sangat!!!!!Puii

Saya berani nak berkata kata sebab perkara jelas depan mata siapa yang boleh menang tapi saje je politik...cukup cukup laa terbeban politik malaysia...muzik pon nak politik?adesss....Band yg menang malam tu..gitarist boleh tahan tapi rase macam tukar orang aje..bkn ke gitarist aritu yang rambut pendek?tak jantan ahh bro!!!!
JURI KOMEN: Drum tak bunyi solo...tapi mereka menang....!!!ape kes? 
tak suka kristal tak payah bawak masuk versus kalau nak kritik selalu menjatuhkan....pelik laaa!!!

Ni saya sempat tweet kat juri minah saleh tuhh....jen!!Bleh plak dia retweet tuh...agak sakit tak hati dia baca komen nie?sumpah memang sangat keliru keputusan juri....Please la juri..kristal tu rock....ock tu indie mana nak sama kan....Saya pon tak nak lah kristal tu ubah muzik ke indie nie....bukan tahan lama pon band band indie nie.....!!!!glam sekali lepas tu hilang.....Hilang taringyaa!!!!!sekarang nie hebat laa cover lagu orang nampak best kan....dah ade album tengok laa dalam 10 lagu bape yang Boom?



Dia reply tweet orang kat dia dengan tweet ini....dia nak cakap org malaysia tak sopan ke?sape mula kan provokasi nie?sakit plak hati kite!!!!!


Tak taulaa..dunia dunia...nie saya selitkan bape komen yang tak puas hati dengan keputusan juri semalam....yakin ahh OCK mesti tak sangka dorang menang sebab mereka tau kelemahan band dorang berbanding kristal!!!ChaWW!!!!!






Kristal - Tak Naik Tocang Battle Drum and Guitar Versus 2 Episod 7 TV9 2013



Kristal - Mash Kejoraku Bersatu dan Peronda Jaket Biru Versus 2 Episod 7 TV9 2013




MASIH ADA WAKTU UNTUK VOTE KRISTAL SEBELUM BERAKHIRNYA VERSUS MUSIM KE 2 BAGI TAHUN 2013
VOTE KRISTAL KAW KAW..

VS<JARAK>KRS & SEND KE 33399
VS5<JARAK>KRS & SEND KE 33399

Tuesday, May 14, 2013

Power Bank

POWER BANK..
Akhirnya dapat jugak power bank ni sebijik!!!!
cikai cikai aje ni.jenama pon FUSION made in china
orang selalu cakap!!Cap ayam aje nie!!!
tanam hasrat nak beli dekat 3 bulan...tapi pegi survey kat luar macam mahal aje...padehal made In china jugak!!!sekali update status kat FB pasal poswer bank...urmmm...hanya pakcik saya aje bg respon pasal power bank nie!!!dia jual power bank rupanyaa....saya pilih putih..same kaler ngan samsung W saya yang kaler putih hehehe.....Power bank saya 22000 watt RM130 senang sikit kalau ade...tak risau kalau bateri kering dengan cepatnyaa!!bak kata yana..!!biadap!! hehehehehe

so nielah my super power banker!!! Usbnye universal..semua hp boleh..ipad boleh...laptop aje yang tak boleh kot heheheh


Monday, May 6, 2013

Mengundi & Kisah kampung ku!!!




Jom kita keluar mengundi

Jalan tanggungjawab negara demokrasi
Jangan kata tiada masa
Atau politik bukan untuk kita


Jom kita keluar mengundi

Tentukan siapa pemimpin kita
Pangkahlah calon berjiwa waja
Supaya negara bebas berdikari


Jom kita keluar mengundi

Kalau tidak kita yang rugi
Mandat diberi kepada yang berwibawa
Memacu negara kearah jaya


Oh.. Jom kita keluar mengundi

Generasi muda ayuhlah pergi
Masa depan ditangan kita
Peluang ini jangan disia




Tahun ni boleh di katakan tahun pertama mengundi hehe..dulu umur belum cukup lah konon nya haha...sangat laa kan!!!...saya dapat mengundi sekitar Pekan Nilai aje (SMK DATO MOHD SAID NILAI)
....tak dapat nak buat pilihan kalau pilihan Ada DAP BEBAS dan BN aje kan...!!Faham2 laa mana saya undi yaa...sangat frust sebab.....tak pe laa tak nak sentuh politik hehehe.....

Tempat mengundi dari rumah dekat aje dalam 2km aje...tapi kena keluar dari rumah pagi jugak sebab lepas undi kat pekan nilai ni kena rushing ke beranang plak..sebab parents mengundi kat sana....sana seriously ramai calon calon melayu..tabikk springs!!terasa nak tukar tempat mengundi lah lepas nie..bolehh?hahahaha

Baru Hari ni tau proses pengundian..kalau dulu just follow mak abah aje pegi mengundi....sekarang dah tau..macam seronok plakk..siap ade dakwat kat jari telunjuk lagi..style...!!!

satu malaysia bertelagah isu dakwat tuh..hilang laa boleh undi lagi laa...tapi macam iya jugak...memang boleh tanggal..tapi kena campuran chemical gak...hehe...saya campurkan colgate & vanish aje...hilang serta merta..hehehe....sebab tak smart laa jari gitu pegi keje kan hehehe....






\







SELESAI MENGUNDI.....

Giliran mengundi kat kampung ayah plak kat beranang....(SK KUALA PAJAM BERANANG)
kat sini calon boleh di katakan semua melayu....memang best!!!mengundi pon tak ramai...kalau kat nilai td hampir beribu mengundi....tapi kan sekolah ni just 700 orang aje..so boleh lengang kangkung pegi mengundi tak payah nak rebut rebut yee..heheh
Ni lah sekolah tuh...kecik aje sekolah nye..murid pon tak ramai



on the way pegi tempat mengundi nie sempat mengimbau kenangan lama....kebetulan lalu betul betul depan rumah sewa lama kami dulu...dulu terasa rumah tu lah paling besar..kira rumah ku syurgaku lah...tapi hari ni bila tengok balik..alahai kecik aje....hehehe....banyak kenangan membesar kat rumah nie....dari umur 2 tahun sampai 6 tahun....teringat kenangan halaman rumah banjir.....seronok tau mandi manda dengan abang saya...air campuran tuh..campur taik ayam taik lembu..air paya..longkang..air sampah..perghh super best berendam sampai terminum air yekkk..kan...dah namakan kanak kanak hehehe semua nampak best aje..hakikat nya?hahaha...masa ni syok gila duduk kampung....kat halaman rumah masa tu ada 3 pokok rambutan..nyumm nyummsekarang nak makan kena beli laa kat tepi jalan....best plak ngimbau kenangan....

sempat jugak snap kediaman nenek sedara saya yang berhampiran dengan rumah..kira dulu masa kecik kecik saya di jaga macam kat nursery laaa....nenek sedara & anak boungsu dia yang jaga saya....hehehe....
ni aje gambar yaa ade untuk di kenang..melepak di tangga rumah....bersama my kazen shasha...


dirumah nenek sedara ku :D
Tinggal kenangan aje semua kat rumah nie..nenek pon dah tak de...sob sob!!dulu suke main dengan geng sekampung sebelah umah nenek ni nama dia Azura ke ayunie lupa dah ahakz.....mana tah dia sekarang nie..Depan rumah nie pon ade geng sekepala..nama iskandar..ensem dia mase tuh..opss...!!!mase tu umur baru 6 tahun dah gataii kahkahkah...main main aje lah :P.

masa darjah satu dah start berhijrah ke NILAI....
RINDU SEMUA NI!! TINGGAL KENANGAN!!!


Saturday, May 4, 2013

kaciwa hatiku dengan juri versus!!!



Siapa tengok versus minggu ke 5 malam tadi?dimulakan dengan battle drum solo band manifesto beat estrange..peringkat battle musim 5 ni band manifesto meraih lagi kemenangan dalam drum solo…ainol memang hebat…ex drum Kristal lah katakan..

Selesai battle…persembahan band mengikut tema plak..tema yeh yeh yeh…..a.k.a pop yeh yeh….
Persembahan di mulakan oleh band Kristal dengan lagu LA O Be…lagu boyan…maknaya "sudah berubah"

Kristal buat lagu tu dah lari dari version asal Kristal..tapi komen juru makk aii bapak pedas..band lain xde plak kena sepedas itu…boleh dia kata dah macam band org kawen?rock kapak?rendah betul pandangan juri pada Kristal yaa…mesti Kristal sangat berkecil hati..di sini saya tegaskan pada juri..saya pon sangat berkecil hati bila dia kata kan Kristal seprti band org kawen…sob sob…lemah dah rase nie….rasa macam nak nangis plak….attention ye juri please dengar balik lah album2 kristal…Kristal mmg dah keluar dari comfort zone yg juri ckp tu..tapi seolah olah nak down kan lagi Kristal bleh cakap band orang kawen….

Tema versus ubah dari comfort zone asal..kenapa lagu yg di bawa oleh Kyoto protocol di puji melambung?sebab mat saleh nyanyi lagu melayu?ehh aku pon bleh nyanyi lagu English laaahh….ape susah sangat nak bangga mat saleh nyanyi lagu melayu?

Band Kyoto just tukar sikit2 aje arrangement muzik yg asal..kristal tukar banyak tak puji plakk ngutuk lebih…ikutkan minggu ni semua band bawa irama yg sama aje..tp Kristal jugak dapat kritikan paling pedas…versus skrg dah serupa politik plak…kalau tak suke Kristal tu kat versus why pilih dorang masuk sana..kalau sekadar nak jatuhkan air muke Kristal tu..benci kat juri versus..tahun depan ade lagi please laa tukar yg lain…kalau juri pandai komen jaga hati artis & peminat memang aku salute!!!!

tiap minggu jugak kristal mesti dapat lagu tak best!!please bg lagu best kat kristal...lagu best2 bagi kat band lain..tak adil..!!

Kepada Kristal..kalau korang baca lah blog nie…harap korang teruskan perjuangan yg dah separuh nie dengan lebih gempaq lagi lepas nie…rody xpayah main gitar dah…main gambus ssampai final..acap main gendang…kechiq main double bass,man main accordion lan nyanyi lagu asli..geram…sepanjang perjalanan versus memang sakit kan hati….grrrr…

Kristal bersabar yaa..kristalovers sentiasa support korang…bukan kat versus je..luar versus till end ok..teruskan perjuangan rock tak payah ubah sebab tak rock.. complicated je modern2 tuh hehehehe

Thursday, May 2, 2013

Jeng Jeng Jeng!!!!

kisah ni sebulan yang lepas...Saya minat sorang artis berasal sebuah group terkenal ni dari tingkatan 1...boleh dikatakan semua album dia ada saya beli..collection album....so jadikan story...time versus artis ni ade la join...teruja rasanya nak bergambar dengan artis kita minat ni...lama usha dia sibuk melayan peminat lain...peminat fans club diaa....jadi saya bagi peluang kat fans club dia dulu nak bergambar gambar semua....selesai bergambar artis ni nak rushing balik...saya cepat cepat pegi kat dia nak bergambar jugak tapi dia kata "Maaf yaa saya nak cepat..nak balik nie...next week kita bergamba ok!!" ohh sedihnyaa...dia nak balik rumah dia kat kl aje..saya yang dari seremban nie cam mana plak?sayu je rase adesss...tak rock plakk sayu sayu kan..mungkin masa tu saya pakai tshirt kristalovers kot tu yang tak sudi...Emmm takpe lah..agaknya kalau dia tahu lah saya ada semua album dia..DVD telemovie dia...hafal lagu dia..mau dia terkejut kot!!!takpe lah malas minat dah..majuk majuk.....Pada artis plz yaa jangan hampa kan peminat macam saya..sekali kena macam tu lepas ni macam phobia dah....beli album masa form 1 tu kumpul duit belanja sekolah tau....tolong makcik kawan jual nasi lemak untuk beli album dia..tapi jadi camni plak..nyesal betul minat dia!!!

Search