Monday, August 19, 2013

RAYA KE 2

11.30 PAGI
Menziarahi kubur arwah uwan "Asiah Bt Jamin" Atok "Jamrus Bin Abdullah"..Arwah atok lebih dulu pergi meninggalkan dunia yang fana ni dalam lingkungan tahun 1985 sewaktu tu umur arwah 58 tahun..masa tu saya belum jadi lagi ;D..Tapi arwah uwan kembali kerahmahtullah sewaktu umurnya 75 tahun...masa tu saya plak baru berumur 20 tahun....Kemeriahan balik raya sewaktu uwan ade dulu tak dapat lagi kami rasai lagi sekarang nie!! Sob..Sobb..Saya dah jadi cucu yatim piatu..!!

12.00 PM
Beraya di Home Stay Mak su zimar di simpang 3 kg sungai semata...Mengimbau kembali di sungai tu lah dulu saya & abang berendam sambil berkubang...dulu kami tinggal kat kg tu sebelum masihi kahkahkah....Kami pernah menetap kat kg tu sekitar tahun 89-90 an...Biasalah kg tak ape yg seronok ronok selain tengok air sungai yang jernih!!sekarang tak jernih dah..keruh!!Fabret game kami..terjun dari jambatan tu terus menjunam ke sungai..Kebaboww dengan percik gelombang air yang besar!!!Kau Hado??

2.00 PM
Gerak beraya rumah maklang dekat "Kg Sesapan Kelubi"..Macam biasa makn minum makan minum borak makan minum..itu aje disana :P

3.00 PM
Beraya rumah Maklong Normah...(Sepupu ayah)...Ibu maklong ni dengan arwah uwan ku tersayang adelah adik-beradik...Sama jugak macam rumah lain..makan sampai pitam...borak sampai terbahak-bahak!!!

4.00 PM
Balik rumah time cas MATA!!!




Monday, August 12, 2013

HAPPY RAYA DAY!!!

Nak Share Kebahagian Raya saya dengan korang :D

1st Day Hari Raya:
08 Ogos 2013

8.30pg :
Solat Sunat Aidilfitri kat Masjid Nilai...
(Seronok rupanya solat raya ni...27 tahun hidup baru sekali ni saya dapat pegi..so harap tahun tahun akan datang pon dapat lag join jugak ;D)

10.30pg :
Siap siap nak ziarah kubur atok & nenek kat Tanah perkuburan Islam kg Jijan Nilai....Baca Yassin & doa untuk arwah arwah...Moga di tempatkan disisi golongan beriman....Ramai yang sanak saudara yang datang dan pergi meninggalkan makam...mamaku crying??why??mama...urmm sedih kan when orang yang kita sayang dah tak ade!!i proud bcoz i`m still have u mama & ayah!!!

12.30pm:
Kunjungan hari raya di mulakan kat rumah maktih Noriah Ahmad...(kakak Mak)...Ramai sanak saudara & kenalan maktih kat sana...Ramai yang mengunjungi rumah maktih ni sebab maktih ajar kanak kanak mengaji!!!...rumah maktih ni..rumah arwah atok dan nenek dlu...tapi skrg maktih & anak dia kak ita yang duduk situ....Macam2 yang di bualkan...tradisi kunjung mengunjung ni mak terapkan kat anak anak dia sejak dulu lagi...Jangan sombong dengan saudara sendiri kata mak!!!

1.30pm:
Rumah ke 2..Rumah Maklong Sarah...kat Labu JohnSon (LBJ) Labu,Negeri Sembilan kakak ipar mak saya...paklong dah meninggal kira-kira 15 tahun yang lalu...Maklong sarah ni..asal cina tapi di ambil kat keluarga angkat melayu..since baby convert islam....anak cucu copypaste chinese face aje..

2.30 pm:
Rumah ke 3..Raya rumah Makngah Limah....Kakak ipar mak..Suami makngah ni abang pada mak saya...dah meninggal lama dah...Mati kena sengat tabuan...lupa lak nama pakngah tu hehehe....anak2 makngah ni semua dah besar besar...cucu plak baya saya pon ade..yang dah kawen ade anak pon ade..nenek mude ok!!!

3.30pm
Rumah ke 4..Singgah rumah my atok sedara...Atok Bakar Babu,Jijan ....wife atok ni dah meninggal 2 tahun yang lepas..Merupakan mak saudara kepada mak saya...saya panggil arwah uwan acik..atau nama sebenar Rokiah bt Nahir...borak borak dgn atok ni best..setiap raya tak pernah miss rumah dia...sian kat atok tinggal sorang..still boleh survive...

4.30pm:
Rumah ke 5...Nak singgah rumah mak usu Azimar Jamrus & pak enal tapi bagi salam tak jugak jawap..tak ade orang la tuhh hehehe....so terus balik rumah...terasa macam nak demam plakk...kepanasan maksima masa kat kubur tadi kot...
Apa apa pon memang enjoy...Bila malam menjelang...kami Zzz & watching aidilfitri slot aje kat TV hahaha....



NANTI SAMBUNG RAYA KE 2 PLAKK>>>

Tuesday, August 6, 2013

Pembikinan My Original Song!!

Hyee!!Selamat Berpuasa dan selamat hari raya bakal menjelma kurang dari 3 hari :D
Jom kita nak story sikit pasal pembikinan lagu nie..tapi lagu ni dalam proses lagi :D
Tajuk Kisah Kita..Lirik tulisan oleh saya serta lagu..
Lagu asal yang saya buat tu memang agak lemau lambat gila nak mampus muziknyaa..tapi saya dapat sentuhan gubahan lari segi adunan oleh seorang kawan...kenal kat facebook..ehh tapi kami sekampung...betul ke?hehehe....

Jatuh cinta dengan petikan intro lagu ni..syahdu :P
thanks beb!!kau merealisasikan lagu ni yang dah berkubur hampir 5 tahun :P

Nampak kesungguhan dan kepayahan beliau untuk adun mengadun lagu nih...terbaik..
Macam ade feel terharu..bangga..poyo..tettt!!!
tak sangka lagu ku dapat di hasilkan begini..tak sabar nak tunggu lagu ni disiapkan....take your time beb to finish this song!!..katanya ini 1st lagu dia adun!!..ohh sama lah..ni 1st lagu saya cipta!!

Terigin nak buat lagu english tapi my lidah belacan punya so hahah..nanti2 laa...
Aku ade buat lagu baru..opss!!tamak kan!!!yang ni pon tak settle lagi..hope so siap lah lagu ni!!!Akan ku tunggu!!!














video

Search