Sunday, August 31, 2014

Open House Keluarga Besar Abdullah Bin Akob!

Selamat Menyambut hari kemerdekaan yang ke 57 tahun....
Tahniah malaysia...
pagi ni ramai warga kota berpusu pusu menyaksikan perbarisan sempena kemerdekaan...
Aku & family sibuk berpusu pusu ke Taman Permata KL...
Kami ada perjumpaan keluarga...
Mat saleh panggil "Family Gathering"

Family sebelah ayah memang ada tubuhkan satu group family yang ramai...
Macam pertubuhan bangsa bangsa bersatu..
ni kira pertubuhan keluarga keluarga bersatu....

Bilangan semua waris lebih kurang 1000 orang dari pada 8 orang adik beradik atuk i ok!!!
tambah tolak campur bahagi anak menantu cucu cicit tu yang jadi sampai 1000 tu...
lepas ni bakal lebih 1000...
percaya tak aku dah ada cucu dalam keturunan ni...
almaklum lah arwah atuk ni anak ke 2 bongsu kalau tak silap...

Saturday, August 30, 2014

HAPPY WEDDING DAY.. CONGRATULATIONS NEW BRIDE

Sorang lagi geng kolej aku dah melangkah ke alam perkahwinan...
Aku tumpang gembira!!!
Mira ni "Cousin" dan juga "BFF" aku..
Dulu pergi kolej sama-sama tunggu Train Komuter pukul 7 pagi kat KTM Nilai..
Sampai kl sentral pukul 8.30 pagi...sampai kolej pukul 9 pagi...
time masuk kelas pun sama....time balik pun ada kalanya sama..
Kalau balik dah sama...Lepak KLCC,MIDVALLEY pun sama lah...
Kami rumah kat Nilai,Negeri Sembilan...
Tapi study Kat UNITAR Taman Jaya,Petaling Jaya..

Sunday, August 17, 2014

NILAI-MUAR utk FITTING

Aku & Mak kena temankan big bos pegi fitting baju kawen sblh perempuan kat Muar,johor...Terkejar kejar buat fitting last minit...Esok nak fly balik ke sri lanka...dah kena bertugas semula...Hah...kena lah dtg harini..kalau tak bila lagi..Abg aku akan balik utk kawen je nanti..itu pun smggu sblm tarikh nikah...Utk 3 bulan ni masa utk pening kepala secara berjemaah dari penyediaan baju kawen...setting pelamin dalam dewan..Diskuss catering..itu ini semua dah settle...tinggal utk brg hantaran dan ghubahan hantaran...Kalau masa tunang kami beli siap je...Kali ni aku nak tolong ghubah haha....Nanti claim sila bank in ke akaun saya ye...

Perjalanan dari muar ke Nilai tak jauh mana pun..2 jam je...abg aku bawak kan apa ade hal...120km dia hentam..kali ni aku tak nak duduk dpn aku nak dok blkg nanti kena marah lagi sebab aku tegur dia bwk laju...salah ke aku tegur?120-140km dia bantaii....tu persona bukan ferrari..kali ni mak duduk depan banyak kali kena marah sbb bwk laju hahaha...padan muka!!!!

Gerak pukul 2pm..4pm kami dah sampai rumah tunang abg aku...Sampai2 je bakal besan mak dah siap hidangkan mee hoon goreng dengan air...Makcik ni macam tau tau je aku kebuluran hahaha....sedap makcik masak mee...saya nak tambah tapi malu sebab semua pandang saya je...buat buat kenyang la...hahaha....

tgh2 makan tunang abg aku pun sampai dari JB...Ahad kan jb keje...tunang dia cikgu Sekolah....makan la sekali...selesai makan..terus pegi bandar muar...fitting baju kat "SALINA BRIDAL & BEAUTY" cantik butik tu..rumah di jadikan butik pengantin....Time for fitting...time for rasa nak Zzzz je...hahaha....aku kurang minat bab baju ni...lelagi tak ade kena mengena dgn aku kan!!aku teman je....



Serius Mak aku & bakal besan dan bakal 
menantu diskus pasal concept baju dgn kak salina...

tema bukan kaler ni yaa...kaler lain...Purple Light..ni just nak amik ukuran semula...
ntah macam mana ada misunderstanding
Kak salina ni buat baju melayu raihan utk abg aku....
Maktih aku ingat baju melayu biasa yg cekak musang tu...
skrg kan baju melayu update dah macam coat pegi keje tuh... 
hahaha....lawak lawak...


kenalahh kak salina ni Outer balik baju sepasang utk lelaki ni...
Baju sepasang utk perempuan pun kena buat semula yang lain...
lebih kurang kesilapan dgn lelaki jugak...
tetiba tak sedap plak di pakai...
Nasib kak salina ni sabar..kesabaran yg dia ada..sanggup nak buat semula..
beli kain lain..buat balik baju sepasang lelaki perempuan....
saya salute usaha dan kesabaran akak...saya bukan jenis tak sabar tapi saya tak sesabar kak Salina..itu pasal saya bukan seorg tukang jahit hahahah

Dia kata dia macam hang tuah....Tapi aku tgk macam hang jual buah..haha
segak abang den...memain lak dehh...ni gambar bukti kat ayah aku kami pegi fitting baju kawen...bukan dating heheheh


Sunday, August 10, 2014

Birthday Boy!!

sedang lepak lepak dgn mak kat rumah tetiba dpt call dari maktih...
2x kali gak call tapi macam tak sempat nak angkat hahaha....
kami ingatkan bad happen apa yg berlaku..
.rupanya mak tih nak invite kami dtg besday cucu dia...
kira-kira lagi sejam stgh nak mula potong kek baru di jemput..hah apa lagi...
siap siap & singgah mall beli present utk budak techik ni la...
Gila lama tak beli mainan ni...


Saturday, August 9, 2014

Berhari Raya Di Rumah Kak Nyza

Hari ni aku keluar beraya kat KL plak...
Janji punya janji dari sblum lahir lagi anak kak nyza ni aku nak dtg rumah dia sampai dah lahir sampai dah besar baru lah sampai rumah dia hehe....
Kak nyza yang ajak dtg beraya kali ni...
kak nyza suruh ajak waney loceng sekali...
Aku mati-mati ingat rumah dia dekat Penara,Cheras...
Beriya lah suruh waney tggu kat Klsentral dulu...
sempat la pegi KLCC bagai...
konon senang nak pegi KLsentral balik utk ambik Ktm pegi stesen KTM salak selatan...
Dengan confidentnya aku tanya dari salak selatan ke rumah dia naik teksi berapa minit...
Kak Nyza kata 10 minit..
elok la dia terpikir stesen LRT salak selatan...
Aku lak dalam kepala KTM salak selatan...Beza ya kawan-kawan....
Nak senang aku mintak alamat dia...sekali Bandar Tun Razak,Cheras je...Hahahha....terkono den...
Kalau tau aku suruh waney trn stesen BTS naik lrt pegi BTR tu hahaha....
Takpe sesekali tersilap takpe


Bila sampai sekitar Flat tu..rasa nak gelak pun ada...
Rupanya Block Kak nyza ni sblh Block rumah Cousin aku je...
adoii...Aimi...Aimi...hahhaa...
Rumah kak nyza tingkat 9 kot aritu..
lupa dah hahaha
Gila seriau aku naik rumah flat setinggi tu...
Acaner mereka2 boleh lepak2 kat penghadang kaki lima tu?
sedangkan aku adelah gayat gile...
tapi macam best pun ada hahaha..
Flat tu kan dulu Rumah tomok NB hehe...
sekarang dia dah jutawan tinggal Kondo kat seri kembangan nun...
Omak abah ehh dok kat alam damai..teres 2 tingkat...
tu namanya perubahan hidup kan....

Ni IRDINA anak bongsu (setakat ini) 
Kak Nyza & Suami

Walaupun kak nyza tak sempat nak buat apa apa...kami sangat terharu dengan usaha dan layanan mesra akak sekeluarga...
terasa macam menyusahkan pun ade...
dtg rumah org time org baru balik keje...
baru balik amik anak...aku dtg buat semak kan...


Kak nyza rembat "Nugget & sausage" anak dia utk di hidangkan pada kami berdua...
T.kasih kak nyza...lain kali kami dtg lagi...nak uli uli anak anak akak :D

Sunday, August 3, 2014

Selamat bertunang Ejat & Asma

Akhirnya pada tanggal 3 August..Cousin aku ni dah di ikatkan pertunangan dengan gadis pilihan...Tahniah dik!!!....Ejat ni anak Pak Ngah aku....Anak anak pakngah paling advance bab kawen ni hahaha....Anak anak buah pakngah yg lain tunggu turn je lagi hehhe

Alkisahnya cousin aku ni nak masuk latihan Kepolisan kat Sarawak...Jadi tak nak Gadis tu di pinang orang..dia anta risikan dgn bertunang...kira dah COP...Asma ejat punya okey haha

Sblm 3 Ogos tu pak ngah datang rumah..nak jemput abang Long dia...Bapak aku...Join konvoi meminang kat Taman Sri Rambai,Melaka....
Bapak aku yg sulung kena lah wakil dari adik beradik dia....adik beradik yang lain tak dapat follow...ada masalah masing-masing....kalau bapak dah pegi...anak anak wajib pegi jugak...kira "Holiday" aku satu family lah ni...

Pak ngah & family gerak dari Pedas,Rembau
Aku & Family dari nilai....Kami gerak lebih awal dari Mereka.Sebab nilai ni boleh tahan jugak dia punya kejauhan tu....Kami bawak 2 kereta..konon nak bercutikan...abg aku plak kena keje keesokan hari so dia kena balik awal....
Bapak aku bawak kembara merah aku jalan dulu...Aku,mak & abang aku lepak mapley isi perut dulu hahaha....

setengah perjalanan baru dapat jumpa kereta bapak aku bawak tu...itu pun jumpa kat RNR Ayer Keroh..Gila laju bapak aku bawak kete "4 wheel Drive"
Kami makan lagi hahaha....lunch plak..tadi mapley bekfest kihkihkih


Dari RNR terus la pegi Taman sri Rambai tu...Tapi masa kat lebuh raya AMJ..tetiba kete kembara aku tu meragam plak..tak boleh start...hampir sejam jugak tersadai tepi highway tu...masa tu dah nak sampai pun rumah tunang ejat tu...Menduga betul...Kebetulan ada satu family ni MPV dia pun ada masalah..tayar pancit...
Datang tegur nak tolong..tapi sebelum tolong dia nak pinjam "Jet Tayar" aku...so bagi pinjam...lepas selesai prob mereka...beriya plak nak tolong kami...terima kasih encik & family yang pakai MPV no plat CBT 7655..siap call cousin dia utk repair kete kami....Kami sangat terharu dengan pertolongan anda sekeluarga..!!Salute...



Lepas kete dah ok..baru gerak ke Masjid pertemuan Rombongan keluarga ejat...
Nampak gaya kami sampai dulu...jarak 4 minit je hehehe
Pak ngah & family pun tiba....
selesai solat zuhur...kami terus pegi ke rumah tunangan ejat....


Cousin sebelah Ibu ejat...Aku pun tak kenal...haha...
bagus sangat kan tak kenal...cuba tanya mereka kenal tak aku?pasti mereka tak kenal jugak kihkih...selalu sgt jumpa kan...jumpa pun time kenduri kendara je mana nak kenal....


Kebetulan sama plak kaler tudung aku dengan dinding rumah Asma ni (Tunang ejat)...hahah....Time majlis ni abg aku yang jd photografer...abg yg kejam...camera aku tapi tak nak amik gambar aku....itu kejam ye..time aku nak nyelit je abg aku ckp 
"weii ko ni asyik ade je la...nanti aku snap la gambar ko"
Hampeh...dia cakap kuat2 plak tu..padehal camera tu kan macam aku punya je...grrrr


Mereka bergambar bersama...belum kawen tau!!baru tunang..tapi nampak macam dah kawen kan...pattern org skrg...Time bertunang pun lelaki turun rumah perempuan...kalau dulu..lelaki tak di benarkan masuk atau bergambar berdua,...haha...skrg zaman dah berubah...semua boleh :D

Lepas selesai...kitaorg balik terus ke NILAI sebab tak berani nak Stay Melaka tu sebab takut kete prob lagi hahaha....



Friday, August 1, 2014

Selamat Hari Raya " 5 Syawal" 2014

Syawal ke 5 ni plak giliran bakal besan mak plak dtg rumah...Kalau tahun lepas raya ke 3 aku dah sampai kat rumah bakal besan mak kat muar tapi kali ni kesihatan mak kurang mengizinkan utk berjalan jauh...Kali ni kami lebih menerima kunjungan para tetamu singgah beraya kat rumah...Jadi Bakal menantu mak "Noor Azlin Samit" Kena lah maii singgah Nilai...Lagipun Saudara dorang ramai sekitar sini...


Mereka ni dtg bukan kosong-kosong je...Sambil raya sambil settlekan urusan perkahwinan yg bakal berlangsung pada November nanti....Wahh abg den nak kawen dah haha...!!!Mesti aku rasa lain lepas ni...abg den dah kawen...kembar den dah nak kawen hahaha.....Tahniah bro...!!! 



Search