Sunday, April 10, 2016

ENTREPRENEUR MUDA

Assalamualaikum.
Lamanya X syok sendiri kat blog ni,
mana yg sudi baca boleh baca
xsudi saya xpaksa.
OPTIONAL
hahaha

Okay. Aku nak share kat korang pengalaman BERNIAGA
alahh aku niaga air aje.
Ini semua atas galakkan Pakcik dan makcik aku.
Ikutkan aku Xlah rasa nak meniaga sangat
sbb aku akan melalui proses kesibukan melampau.
Nak sediakan material bagai ni.
1st impact aku kena keluarkan modal yg byk nak beli bekas2.
so around 1 week ni aku sentiasa sibuk aje.
skrg dah lah panas membahang.
Jadi aku sahut sebagai cabaran.
Konon!


Aku meniaga air balang di Pasar malam kota warisan.
setiap sabtu (malam) dari jam 5ptg-9.30 malam.
1st day aku cuba nak dtg seawal 5pm. tapi tewas jugak.
pukul 6 baru nak sampai.
ayooo...
Tapi persiapan meja for air balang ni xsusah sgt.
apa xsusahnya kalau makcik aku dah siap pasangkan.
Beruntung jadi diriku ini.
orang sekeliling baik je dengan budak secomel aku ni.

seronok jugak berniaga mcm ni.
dapat jumpa orang ramai.
beramah mesra.
walaupun kekadang pelanggan yg dtg muka garang mcm rimau.
redha...
so pada korang yg terbaca ni. kot terlalu atau tersinggah area kota warisan hari sabtu mlam ahad meh lah singgah gerai air aku.
depan restaurant kak long cafe.
korang lalu je mesti nampak aku.
Aku ada jual
air jambu batu
buah jambu batu 
air asamboi limau
cincau
oren
anggur
cup kecik RM1
cup besar RM2
Plastik ikat tepi RM3
kot ada yg nak besar lagi
nnti kita boleh kautim..
tapi air dengan balang2 sekali aku Xjual lah.
hehehe

Setakat ni sofar so good
ada ramai pelanggan yg menyinggah
next update maybe aku nak jual eskerim Malaysia plak.
siapa kat blog ni ada singgah kat gerai aku.
aku blanje eskerim hehehe...

Kepada kawan kawan aku
yang sibuk ajak aku keluar tu
aku mohon maaf
skrg kak jah sibuk sangat
tak terluang utk korang
nak jumpa sangat meh singgah gerai aku ni.
aku skrg ni ahad meniaga jugak di pasar sari pekan salak lama
isnin dgn rabu komitment masak utk catering kecik2 utk jemaah Masjid..
aku free dari segala masakan dan minuman ni selasa,khamis dan jumaat je.
Korang nampak kan kesibukan aku sejak dah jadi entrepreneur muda ni kan kan! 


Monday, April 4, 2016

PENCARIAN AKU

Akhirnya,
berjaya jugak maksu cari baju
kartun peberet ajiq ni
2 weeks ajiq nak tggu supplier post 
pada maksu.
sampai naik muak supplier tu haha.
2 weeks kan tanpa berita mesti lah bising sikit2
just nak update item.
beli online ni mmg ada sedikit ragu.
Tapi, Alhamdulilah setakat ini.
belum kena kelentong lagi lah.
terima kasih #Shazbabykidswear
service awk mmg best.
awk layan saya dengan penuh sabar.

Tshirt didi ni kat pasaran luar xde yang saiz for baby
kena order,
baru aku tau kartun ni asal dari INDONESIA
tu aku kena tggu 2 weeks baru dpt.

Bila dah dapat hari yg sama jugak
mak ajiq dtg amik.
suka sangat katanya.
tak sabar nk pakai ek.
hehe..
ajiq memang comel dengan baju didi ni.
Didi ni di ibarat sebagai aur dgn tebing dgn ajiq,
ajiq kalau tgk didi & freinds jgn berani nak tukar channel
boleh retak TV tu nanti.
Hahaha..
Maksu suka tgk ajiq suka dengan Tshirt tu.
ajiq pun buat maksu gembira..
senyum meleret-leret tgk ajiq pakai.
Tshirt ni maksu beli kat pasar malam je. saiz besar. 
ajiq pakai macam baju pinjam hehe

Muka ada senyum. dapat baju didi dia. 

Ini pulak Tshirt 2 minggu yang aku kena tunggu tu.

Ajiq dan didi dah tido hehe

Comelnyaaa anak siapa ni...






Search