Thursday, February 28, 2013

Macam tersedih plak baca dialog ayah & anak kecil nie....sob sob sob

ANAK: "Ayah, boleh adik tanya satu soalan?"
AYAH: "Boleh, apa dia?"
ANAK: "Ayah, berapa gaji ayah sejam?"
AYAH: "Kenapa adik tanya?"
ANAK: "Saja adik nak tahu... Berapa ayah?"
AYAH: "Gaji ayah RM100 sejam"
ANAK: "Oh! (Sambil menundukkan kepala).
ANAK: "Ayah, boleh adik pinjam RM50?"
Ayah pun berasa geram...
AYAH: "Kalau alasan adik bertanya gaji ayah tadi hanya untuk meminjam duit untuk membeli mainan, lupakan saja. Fikirkan kelakuan adik...Kenapa adik mementingkan diri sangat? Ayah bekerja kuat untuk kita sekeluarga."

Adik pun masuk ke biliknya dengan perasaan sedih.
Ayah pula berasa sangat marah dengan kelakuan anaknya itu. Berani anaknya bertanya soalan sebegitu hanya untuk meminta duit?
Selang sejam kemudian, ayah pun kembali tenang, dan kembali berfikir dengan rasionalnya:
Mungkin adik betul-betul memerlukan duit RM50 tersebut dan lagipun bukan selalu juga adik meminta duit. Ayah pun pergi ke bilik anaknya itu...

AYAH: "Adik, adik dah tidur?"

ANAK: "Tidak ayah, masih bangun lagi ni".
AYAH: "Ayah telah berfikir, mungkin ayah terlalu tegas dengan adik tadi. Ayah sungguh penat di tempat kerja tadi sebab itu mood ayah tidak baik. Nah, ini duit RM50 yang adik minta..."

Adik pun berasa sangat gembira...
ANAK: "Oh, terima kasih ayah!"
Selepas itu, adik pun menyelak bantal tidurnya dan mengeluarkan beberapa helai wang kertas yang dikumpulnya. Ayah yang melihat adik sudahpun mempunyai duit, mulai berasa sangat marah. Adik pula dengan perlahannya menghitung jumlah duitnya...
AYAH: "Kenapa adik meminta lagi duit kalau adik sudah ada duit?"

ANAK: "Sebab duit adik tadi tak cukup, sekarang baru cukup..."

"Ayah, adik ada RM100 sekarang. Boleh adik membeli sejam dari masa ayah? Ayah pulanglah awal ke rumah esok. Adik teringin sangat nak makan malam dengan ayah..."
Si ayah pun berasa sangat terharu. Dia pun memeluk anak kecilnya itu dan meminta maaf.


Ini adalah peringatan untuk mereka yang bekerja sangat kuat di dalam hidup. Kita seharusnya tidak membiarkan masa berlalu begitu sahaja tanpa menghabiskannya dengan orang yang penting dalam hidup kita; orang yang dekat di hati kita. Sentiasalah ingat bahawa apalah saja nilainya RM100 sejam tersebut kalau dibandingkan dengan nilai sejam bersama orang tersayang? Kalau kita meninggal esoknya, tempat kita bekerja dengan senangnya akan mencari pengganti kita. Tetapi, keluarga dan sahabat handai yang kita tinggalkan akan terasa kehilangan kita untuk seumur hidup. Dan kalau difikirkan lagi, kita memang sentiasa mendekatkan diri kita di tempat kerja berbanding dekat dengan keluarga kita.

Sunday, February 24, 2013

JALAN JALAN CARI MAKAN

Ayah ajak saya & mak pergi jalan jalan makan makan dekat bangi..Ayah nak belanja makan nasi briyani gam johor....Terliur tak?hehehe..tapi sebenarnye keadaan perut saya masih belum baik..Sebab kesakitan guling guling tempoh hari masih belum sembuh sepenuhnya..Jadi cukup sekadar berasa sesuap nasi sebab mak kata nanti kempunan....

Ayah memang fabret dia beriyani gam kambing...Saya kurang la kambing ni..nanti tangkap sakit kepala plak...Tapi saya tak ada darah tinggi pon..Cepat kena magerin plak kalau makan kambing....Mak pilih briyani gam Ayam..jadi boleh lah saya mencelah hehehe...Rasa nya not bad..tak laa rasa sedapnya sampai panjat tiang lampu...ok je....Harga pon tak mahal...Beriyani ayam RM6.50 dan Beriyani Kamping Rm8.00 kalau tak silap..So sape nak try boleh lah pergi Restaurant Anje...Kat semenyih pon ade cawangan nya...Yang saya pegi tu kat bandar baru bangi....

Lepas selesai makan ayah ajak jalan lagi ke kajang plak...Disebabkan tadi saya makan sikit je..sesuap je kan..Ajak ayah singgah Satay kajang plak..sebab perut lapar bangat sihh....Saya makan 10 cucuk ayam...Nyesal mintak banyak hahah kenyang tak henggat!!!!....Walaupon service satay kajang Hj Samuri semuanya self service saya rasa sangat penat menunggu giliran yee...Atas kelembapan & kelemahan seorang cashier bertutur dalam bahasa English..OH YOUR ENGLISH.....Kesian mat saleh tu penat menerangkan apa yang dia Order ...Lain kali wajib yee setiap yang bertugas jadi cashier mahir bahasa omputehh...Senang tak payah saya nak translet kan plak..Sape keje situ sebenarnye?aku ke budak cashier tuh?

Selesai makan satay ayah ajak jalan ke rumah kawan lama dia..tapi dah arwah dah hanya jumpa isteri arwah..Terer ayah den cari rumah member tanpa tau alamat..itulah gunannya jiran tetangga..dah 5 tahun meninggalnya..ayah saya baru tau sebulan lepas..alkisahnya..arwah adalah adik angkat ayah saya..wahhh...ada adik angkat bagai yee..tak sangka hehehe...Macam macam mereka borak..Saya pon join borak hehe..Aimi kahar mana boleh senyap membatu kan hehehe....hampir sejam lebih jugak berborak...sambil sambil minum teh bersulam popia hehe..thanks makcik hehe...sangat penuh perut saya dah..macam dah lupa saya tengah sakit...Arwah meninggal sebab jangkitan DENGGI....Nasib saya kena hari tu tak arwahh..alhamdulilah boleh teruskan hidup.Aminn...




Time to back home....Tapi My dad nak singgah semenyih dulu...aduhaii bilaa nak sampai rumah pun tak tau mase tuh....Ayah dok cari Restaurant Anje lagi kat cawangan semenyih...Ni jalan jalan cari restaurant ke?hehe...Bayangkanlah restaurant terakhir tu pon dok makan lagi..kali ni mee soto share 3 orang hehehe..konon nak merasa...Air tak tahan..air bandung dia sangat sedap..thumbs up!!!! baru 1.50!!! gelas besar..air byk..nyumm nyumm..sampai sekarang ni teringat bandung sedap tuh!!!











Sunday, February 17, 2013

Ombak rindu Cake!!

From not making anything I make this cake.....Name of cakes  Ombak rindu...Taken this recipes from magazines RASA and release in February...Beautiful color combination...So look at the picture of this cake...To want to try you can buy the magazine RASA...Best of try!!!

I'm interested in making a cake from cooking hehee. ... give me an interesting impact! :D
Alwyas makes experiments at home...My parents become a victim evaluate each dish...
Every week I do a different dessert and take the picture and upload in my social network!! :P






Sunday, February 10, 2013

SELAMAT PENGANTIN BARU PASANGAN ZULBASRI DAN PASANGAN AYU MOHD NOR


Kompang dipalu..pengantin malu...duduk bersanding tersipu malu...cewahhhh!!!...cuti hujung minggu ni...saya menghadiri dua jemputan perkahwinan dari teman sekolah rendah (Sek Keb Pusat Mantin 98)...Ramai dah berumah tangga..!!..Saya  hold on dulu!!!heheheh...

Tahniah buat pasangan raja sehari, semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat..Selamat menempuhi alam perkahwinan..Jadilah suami & isteri....soleh & solehah...yang bakal dianugerahkan zuriat yang menjadi idamannya..Amin....

Sabtu
9 Feb 2013
Kg sungai Jai,
Negeri Sembilan

Perkahwinan di antara Nor Idayu Mohd Nor Dan pasangan..Fadil...Tahniah geng!!!....


Ahad
10 Feb 2013


Kg Abdullah, Mantin
Negeri Sembilan

Perkahwinan Di antara Zulbasri dan pasangan Yanie!!!tahniah both of you!!!.. gorgeous mate!!!



Geng Sek rendah 98


Ambik berkat!!

bestfriend masa sek rendah, ain dah ade anak dahhh....baby sera!!

Monday, February 4, 2013

Medley Akustik Muara hati/wajah Cover!!

Hari yang bosan membosan nie...so saya berniat nak cover lagu..Anggap laa suara ni sesedap Najwa latif ke...Tasha manshahar ke...Yuna ke...Ana raffali ke..Ainan tasneem ke!!yee..tak niat pon nak petik Glamer sebab bukan glamer pon tak ade sangat pon orang nak view setiap my video cover...Sendiri aje tengok balik..heheh..so happy happy sendiri....Medley Cover lagu Muara Hati oleh Hafiz & Dato C.T, Wajah oleh Jackly Victor..Lagu tema bersamamu tuh....Lama dah tak try plucking Cara ni so agak kelaut plak kan..so jom saksikan....!!!


Saturday, February 2, 2013

TEAM RAZLAN KRISTAL JUARA SELEBRITI BOWLING 2013

26 januari lepas berlangsungnya satu perlawanan bowling di antara artis artis & fans club masing masing yang diadakan di Wangsa Bowl Wangsa Maju KL..

Di mana di sertai oleh 5 orang artis yang agak papular seperti Razlan dari kumpulan Kristal...Siti Nordiana Syura Shiha mentor dan Salima Af...


Syarikat atas nama Tripple Network Solution adalah penganjur utama tournament ini..Pemiliknya ialah Razlan Kristal!!! turut serta Wangsa bowl..Gocell & MH Antara Menaja!!! 


Perlawanan sepatutnya dimulakan jam 10 pagi namun di lambatkan setengah jam sebab penulis blog nie iaitu saya dan seorang teman lagi iaitu Admin Kristalovers datang lambat hehe..sorry bos!!!


Kristalovers adalah antara group yang datang memeriahkan lagi game tournament bowling ini!!!


Perlawanan yang hangat di antara gamer memang hebat!! Walaupun ke longkang jugak pegi nye...Masih belum mendapat rentak katanya...Pelbagai keletah para artis & peminat boleh dilihat..hehe terutama razlan kristal..adehh..leader sape laa tuh!!kahkahkah....


Perlawanan mengambil masa selama 2 jam lebih sehingga tamat....Agak happy lompat lompat sebab team Razlan kristal bersama KRISTALOVERS menjadi Juara Selebriti Bowling 2013.....HiiPP HiiPP HORRAY!! Tempat ke dua adalah team Siti Nordiana..tak jauh mana pon markah kami hanya jarak 10 markah bersamaan 1 pin hehehehe..kan!!kan!!....


Team kami sapu bersih antara hadiah yang ada di atas meja juri....Champion Selebrity Bowling 2013, Hamper tempat pertama & Juara Longkang..!!!pon boleh laa...Sampai terkedu cik long kank sebab dapat juara tu kahkahkahkah....Nak menangis bilaa nama dia di umumkan...Sinis betul trofi juara longkang tuh...kahkahkah *sambung senyum!!*


Sesi bergambar bersama team masing masing juga ada untuk dimuatkan dalam majalah Media Hiburan....Waahhh gempaq sehh..orang kampung jangan lupaa beli!!hehehe..


Janji penganjur pada Kristalovers..kalau menang mereka belanja karaoke....Jyeahh menang ok..Karaoke 2 jam..hukhuk..Suara masing masing best :D time razlan masuk dahh tak nak nyanyi dahh hehe...Sengan nye plakk mase tuh..suara lan memang sangat sedap yee..Walaupun hanya karaoke.!!terbaikk laaa...!!!


Terima kasih di ucapkan kepada Tripple network solution, Wangsa Bowl,Gocell, Artis artis & MH sama sama menaja & menjayakan tournament ini!! Sebagai peminat sangat terharu bilaa artis artis sudi meluangkan masa bersama peminat dengan mengadakan aktiviti aktiviti sebegini...!!!insyallah jikalau ada lagi aktiviti sebegini akan cuba sedaya upaya menyertainya selagi umurku panjang!!


Longkang!!Longkang!!!!..Melekat name tuhh wehh!!!

Bersama Yana.... Alaa tomeii tomeiii

Gaya Champion!! Lan Kristal!!!

Team Lan Kristal

Trofi & hamper

Longkang Champion!!

Kak Long Champion!!!

"KRISTALOVERS" Juara Selebriti Bowling 2013











Kesempatan berpose bersama Artis artis yang hadir!!!

Razlan Kristal!!!


 Salima Af

Siti Nordiana 

Syura












Oreo Cheese Kek

Asalamulaikum geng blogger!!!....Sorry lambat taip resepi Request korang sebab tak berapa sihat laa sejak kebelakangan ni..Mood lari hehe...So hari ini saya taip Resepi OREO CHEESE CAKE tu yee...Sape yang rajin nak buat silakan....Resepi ni saya ambil dalam sebuah Majalah Masakan juga so sama sama kongsi ilmu yee....Kepada yang kreatif boleh mengubah-suai la Resepi ni...UP TO YOU Omputehh cakap hehe..Ok jom mencuba resepi ini...

OREO CHEESE KEK @ KEK KEJU OREO

+Untuk Base @ Tapak kek+

-120g- oreo cookies yang dihancurkan...
**Saya suggest kat korang beli oreo yang camni jee...**


-100g-Unsalted butter (Mentega tanpa garam)(cairkan)


+Filling+


250g-Cream cheese (krim keju)- Philedhepia (jenama lain pon boleh)
200ml-Whipping cream (krim Putar)
70gm- Gula (nak manis tambah lagi jadikan 120gm)
1 1/2 Tbsp- serbuk gelatin (hati hati pilih gelatin beli yang halal!!)
40ml-lemon juice (saya gune sunquick)
5-10 keping oreo yang dipatah patahkan


+Cara+


1. Wrapping springfrm @ loyang dengan Aluminium foil (mudah nak keluarkan kek, nanti tak akan melekat)


2. Untuk Base hancurkan biskut oreo dan campurkan mentega cair tekan tekan kasi mampat dalam loyang sehingga rata semua ruang simpan dalam peti ais (chiller) selama 30 minit!!


3 .Dalam bekas lain larutkan geletin dengan lemon biarkan...


4. Dalam mixer pukul cream cheese dan gula sampai kembang...


5. Masukkan Whipping cream pukul lagi dalam 5 minit..


6. Masukkan larutan gelatin bersama lemon tadi...


7 .Last sekali masukkan oreo yang di patah patahkan tadi dan masukkan ke dalam loyang


8. Atas kek tu pandai pandai lah nak hias...(saya letak kan kepingan oreo kat atas tu)


9. Chillkan selama 4 jam dalam chiller....dah keras baru boleh makan 



SNAPCAKEOREOCHEESECAKE>SNAPCAKEOREOCHEESECAKE>SNAPCAKEOREOCHEESECAKE



SNAPCAKEOREOCHEESECAKE>SNAPCAKEOREOCHEESECAKE>SNAPCAKEOREOCHEESECAKE






SNAPCAKEOREOCHEESECAKE>SNAPCAKEOREOCHEESECAKE>SNAPCAKEOREOCHEESECAKE


Search