Sunday, July 31, 2011

Biskut Batik By Chef Aimi Kahar

Bila nak puasa ni...mood makan menjadi jadi plak..so siang tadi lepas bangun di tengah hari..(anak dara bangun tengah hari..pemalas giler) bukak tin biskut ada biskut marie...nampak plak coklat cooking..so bab makan akan jadi idea lebih kreatif...So combine kan coklat & biskut nak buat biskut batik....yummm yumm..lama dah aku tak buat biskut ni....dulu aku buat letak Milo...tp milo dah habis....aku letak coklat masakan..jadi lah..& letak susu pekat sekali.....then ini lah hasilnya setelah 2jam disimpan didalam peti ais....nampak sedapkan...lalallalalla.... ;)
Mak aku paling banyak makan....hehe..terkejut aku...
ingat aku yang akan toreh sampai licin rupenya mak aku lagi expert bab mengorek biskut aku nih hahahah

Friday, July 29, 2011

Entry baru!!

Semalam selama 4 jam jugak aku making & baked tartlet...aku buat dua jenis....tartlet cekelat & buah....buat utk tempahan dari rakan keje mak aku..dalam 40 pcs macam tuh..jenuh aku, lepas tgk bola Malaysia lawan S`pore dalam pukul 11 mlm terus pegi dapur memancuh tepung....nak buat tartlet ni senang je, tapi.... yang ambil masa yang lama nak uli dough tartlet tuh..pastu nak bentuk kan dough mengikut adunan...tu memang lama giler....seriously tartlet ni memang sedap...bukan nak "masuk bakul angkat sendiri"tapi memang kenyataan...aku dulu belaja resepi ni kat kolej...aku kan student culinary arts..so agak terer gak lah bab pastry nih walaupon sikit je blaja dulu....raya tahun lepas paling byk aku buat untuk tempahan 300 pcs...hah!!byk kan....??dengan adunan kecik kecik tu ade 35 pcs je..tak ke bercamping kat dapur nak siap bentukkan sampai 300 pcs menguna kan 35 pcs adunan sahaja....so ini lah hasilnya yang aku buat malam td...



Wednesday, July 27, 2011

Spend time with lovely BFF @ Petaling Street KL

Keluar merongeng lagi....dah janji lama dah tapi byk kali post pone lah...muak giler post pone nih..haha..so ini lah harinya....mari menyengal kan diri sendiri...
Pagi pagi lagi pukul 10.30 pagi..(ala..pagi lah sangat kan?) gerak naik Ktm Komuter menuju ke Ibu Kota....Klsentral lah mana lagi....!!janji temu bersama Sis,Kimy..lama tak meet sakan dengan miss kimy nih...kami kalau berjumpa akan lebih menjadi karut marut bersama sama....Kimy kata,Dia akan sampai klsentral dalam pukul 2 kat sentral..orait la kot..aku pon pukul 12.07tengah hari baru sampai....no prob nak tunggu lagi 2 jam tuh....Bershopping sambil menjeling jeling perasmian kibarkan jalur gemilang....Gile stuck ramai orang....dah macam perhimpunan bersih..Opppsss..no no!!!....seyes..dah macam perarakan plak kat sana....Dalam  tempoh dua jam tuh..aku shopping kasut,lepak makan...(k-ep-C) hehe...best nye tart eags tadi....yumm yummm.....ayam goreng lagi....indahnya dapat makanan....lepas ni puasa....amik kau telan air liur la tgk cina & india makan. story morry pasal shopping..Hah!!aku beli kasut supra!!!yea yea!!! lama dah idam nak kasut tuh..sampai la ni baru lah dapat aku milikimu supra ku!!....Aku beli kaler itam!!santek bergaye!!!...RM100 je..murah kan hahaha....syhhhhh....!!!

OTw...tengah shopping sempat sms lagi ngan Kimy...dia kena pegi interbiu keje kat Damansara..Hopefully dapat la dia keje tuh!!!sian dia!!!...Aku sentiasa setia menunggu akak aku sorang nih..puas dan jenuh aku pusing satu klsentral tuh..naik tangga..turun..naik balik..lepak lepak..turun balik....dan malas nak naik naik lagi...aku pon text sms kat kimy, Kata "aku tunggu ko kat sentral market"..Kimy sentiasa reply 'OK" dari sentral pick up LRT ke Pasar Seni..Long time tak singgah sana..tak banyak sangat perubahan pon..jam je makin menjadi jadi!!aisshhhh!!!!.....

Sampai je Sentral market aku dok carik kedai second hand jual alat muzik..tapiiii......dah takde...frust giler....lepastu aku dok pusing pusing tgk barang kat dalam tuh..Banyak sangat macam barang barang yang ganjil dan pelik bagi aku jual kat sana....boleh laku ke?ade orang beli? Puas aku merayau dalam tuh..kimy tak sampai jugak lagi....rasa mengantuk pon ada masa tuh..kalau ada bantal & tilam lama lena dah kot hahaha...lepas tu letak lak mangkuk kat tangan..sure ramai orang bagi sedekah..hahah...So hilangkan rasa mengantuk aku jalan jalan lagi..pusing tempat yang sama banyak kali....aisshhh muhsan nyer....!!!!
Aku terasa lapar plak masa tuh..so makan!!!..Bakso & cokes..seyes sedap bakso kat situ..banyak giler pulak tu..sebu perut aku..FULL....masa tu kimy tak jugak sampai-sampai..dalam perjalanan katanya...so aku keluar dari sentral market pegi Guardian....teringat nak beli shampoo.....banyak sangat kelemumur kat kulit kepala ni..dah macam salji terlekat kat rambut dah....so nak carik yang terbaik kena lah usha shampoo tu lama lama kan...sampai mamat security dok usha usha aku..dia ingat aku nak curi kot..Hello!! i have money okay!!!....kena teliti pilih shampoo nih....mana aku pegi dia follow....punya lah ketat security situ....tapi ada gak lagi barang yg hilang..apa kes???aku beli shampoo & oil treatment sekali untuk rambut kasa dawaii aku nih...lenyap 50 hengget!!!kasut dah seratus tadi....hah!!!bankrupsi aku...lagi beli apa yerk....tak ade lagi dah kot!!!.....masa tu kimy blom sampai gak..adehhh.....bosan nya!!!...aku pon gerak setempat lagi nak pegi Petaling street plak....tetiba aku nampak kimy dengan baju merahnya...so sweet....kami kalau berjumpa dah macam jejak kasih.....iskiskisk....!!..

Jom pegi petaling street kimy ajak!!..oraitz honey!!!sambil berjalan sambil borak borak.....ramai foreigner kat petaling street sampai aku confuis aku kat malaysia ke atau bangla!!!Kimy ajak makan..aku tanya dia...dia tanya aku balik, nak makan kat mana..?dah alang alang depan KFc...aku sebut je lah KFC hehehhe......Kimy makan nugget kot!!..sambil makan borak borak....macam macam hal borak borak..sampai rasa sekejup je sejam berlalu...sebelum balik sempat jugak aku posing sini sana dengan dia..biasa lah artis!!ahahah......Aku gerak balik dalam 6.30pm....kena balik lepas dari waktu orang balik office..kalau tak semput aku nak berhimpit dalam train!!!...ngam ngam sampai klsentral pukul 7mlm....ada plak train ke seremban dah sedia menunggu..macam VIP plak..aku naik terus train jalan....nasib dapat train limited stop....kire berhenti tempat tertentu je..tapi itu pon sama je time perjalanan dengan yang tak limited tuh!!apedaaa....sampai rumah pukul 8mlm....Yea home sweet home!!!ok Habis tammat!!!tgk la gambaq keyh!!


Supra!!!
 Meehoon Bakso Sentral Market..MannntooPPP!!!

Tuesday, July 26, 2011

Seram

Td aku balik keje dlm pukul 12 tgh mlm...ayah & mak aku jemput dari tpt keje ..so ayah aku ajak relaks lepak kat restoran hampir dgn rumah...biasa lah mlm ni mmg ramai org sebab esok cuti deepavali....dlm pukul 1pagi mcm tu gerak balik...tapi disebabkan jiran india depan umah aku tu kebababoom ngan mercun aku & parents pegi lah lepak kat satu side yg berdekatan tapak rumah baru kami...1st duduk ok oraits je story mcm2 cite lelagi ade sowang pak guard ni kwn bapak aku ade situ...dlm sejam gak lah lepak situ sambil mencangkung....nak jadikan gempak tetiba kiteowg terbaru haruman yg gemersik lah baunye adoyiaii seram


jek....aku tawakal je dan berkata "aku nak lepak je tak ganggu kau jd jgn ganggu aku" then bapak aku sesaje nak hot kan suasana die bleh sebut2 and agak jenis bunga yg kiteowg terbau tu..siap kwn die tegur jgn sebut lagi..ayah aku diam & aku ajak lah balik hehehe..takut aku tau..seram..reason aku "ayah jom balik, esok ade kelas gitar" hahah padehal kelas gitar aku tgh hari xde kena mgena pon....ayah aku seloroh..."nak balik sbb nak bangun esok ke?atau sbb takut?aku senyum je..kwn die bukan main lg gelak kan aku..hahaha.....sape tak takut babe..lelagi pakcik tu kate penah nampak hantu berambut pjg tutup muke kat situ....bangsa hantu tu India :) ...ade kubur india berdekatan situ..nak celeb deepavali lah tuh bahahaha....


Monday, July 25, 2011

Apa pendapat korang kalau perempuan main gitar?Cool or what?

Kalau  dulu, kebanyakkan lelaki lah yang lepak malam malam "Greng Greng!!!"  main gitar kat taman. 
Sekarang, dah ada satu Trend, perempuan pun reti main gitar.Bercakap mengenai gitar, macam korang semua tahu lah kan ramai dah Youtuber yang suka cover song kat 
Youtube tue majoriti guna gitar. 
nama yang agak popular seperti Yuna, Melda Ahmad,ana rafali,
Zee Avi ke Najwa Latiff,Atikah & Atirah Norddin, ainan tasneem, fyn jamal
aimi kahar..ehhh.ehh..(aku tak tau la main gitar greng greng kosong je) 
dorang terer main gitar& nyanyi.

HUkum main gitar...
Setelah digoogle n jumpa dekat http://suraualikhlas-sgbuaya.blogspot.com/2009/11/hukum-main-gitar.html dia ada bagitau yang ;
Pendapat setengah ulamak pula mengharuskan bermain dengan syarat :

1. Untuk sekadar hiburan sendiri sahaja.
2. Tidak bercampur dengan perkara2 yang haram seperti dadah, perempuan atau seumpamanya.
3. Tidak dijadikan sebagai sumber pendapatan.
4. Tidak lalai daripada kewajipan dan tidak menyebabkan orang lain jadi lalai.

Sunday, July 24, 2011

Dunia KITA

Dunia KITA merupakan drama mingguan baru yang mengikuti kehidupan Rania (Scha Alyahya). Rania merupakan seorang pereka fesyen muda yang tekad untuk mengejar cita-cita walaupun ditentang oleh bapanya. Di kolej, dia menjadi sasaran gadis popular dalam kampus bernama Aressa (Nur Amalina binti Azain) kerana bakat dan gayanya yang unik. Aressa sanggup melakukan apa sahaja untuk menghancurkan kejayaan Rania. Berjayakan Rania mengatasi semua rintangan– termasuk rahsia yang disembunyikan bapanya selama ini?
SELAMAT MENYAMBUT BULAN SUCI RAMADHAN MARHABAN YA RAMADHAN Semoga Amal ibadah kita Diterima mempertebal iman dan taqwa mempererat ukuwah islamiahAMIN YAROBBAL ALAMIN☆彡☆彡☆彡☆彡☆彡

Search