Saturday, June 30, 2012

Thursday, June 28, 2012

kisah posmen dan saya ;D


  • Ini dia sampai sudah CD kumpulan SPARROW kat rumah saya...Nie album kumpulan kawan saya...just kenal kat facebook je...sama sama minat muzik....so tak salah sama sama support kawan kawan kan hehe...Saya kenal Gitarist Kumpulan nie..Nama dia panjang..Name glam Pyan atau Jack..hehe nama dua tapi orang yang sama hehe...so kenal kenal borak borak about muzik..event thought saya bukan pro about muzik cuma ala ala najwa latif je...haha...Gaya ada tapi main Out hahaha...So bila si bro Jack a.k.a pyan ni tanya nak dapatkan ke tak album dia...saya kata boleh jugak..mana lah tau saya ada album plak kan..dia plak beli...(hahah yang nie angan angan je ok..Jangan terpedaya)Dia jual sekeping Rm10...so Bro nie suruh saya bank in kan RM16..tapi mana leh masuk mesin ATM kan Rm16...saya masukkan Rm20...hehe..Rm4 duit kopi haha...so send text sms nak alamat saya & nama semua...dalam 3 ke empat hari lepas tu baru dia pos..Guna lak pos laju prepaid...hehe..saya tak tau sangat pon wujudnya pos laju prepaid nie..sebab bukan selalu hantar surat sebab hantar setahun sekali je..hari raya..hehe..PPssstttt tahun nie tak ade kad raya ok..setem mahal...wakakaka.....stopp..sambung story pasal album...uurmmm...




  • Yang cutenye tu...bro nie tersalah tulis alamat kat form pos laju tu...tak salah banyak pon..just salah tulis no Rumah...no rumah saya 40 tapi dia pegi tulis 4..haha..tak meroyan posmen tu nengok rumah no 4 tu rumah cina tua!!!..tapi nama MELAYU...haha...nasib ada no hp saya bro Jack tulis sekali....So posmen nie call la saya..tetibe je dia tanya..Ni <*nama saya> ke?Saya katalah betul..lepastu posmen tu gelak....Dalam gelak gelak tanya "awak nya rumah no 4 ke?40 ke?14?hahah..Saya pon gelak kejap...terpikir jack salah tulis...haha...saya kata N0 40 la..hehe..sampai je posmen depan rumah..asyik gelak je..haha..lawak kot posmen tu rasa..Maybe dia tak pernah hantar surat yang alamat salah..hehe..tapi bro posmen tu memang sangat sporting...Thanks abg posmen poslaju tadi...AWAK TERBAIK!!!




Sunday, June 24, 2012

Promote Mesin ;D

Lepas je masak tadi...Saya hantar mak saya pergi Event Perkemas kat Nilai Perdana..Mulanya nak hantar je..then balik, tapi mak kata"Jom la join sekali..leh tengok mesin yang nak diperkenalkan tue" Saya pon kata "Oklah.."..Event nie sebenarnya just untuk warga emas dan fokusnya nak memperkenalkan mesin adunan Roti & Biskut senang guna..Sama macam mesin Mixer tapi kemampuan mesin nie Awesome!! jugaklah boleh buat macam macam jenis Biskut,Kuih,& Roti...kira macam 3 dalam 1 la...Tenaga pengajar pengendalian mesin ni tak salah nama dia Normah..xsure cik or puan..nampak macam dah puan..tapi kalau saya silap maaf yea..heheh...Dia datang from ampang sebab nak promote kan mesin nie...Cik/Pn Normah nie 1st sekali dia ajar cara nak gune mesin ni...cara nak buat roti..lepastu buat tart nenas & Keropok lekor & Etc....Memang mudah guna mesin ni..Harga pon dalam RM950...Sekarang mesin dah canggih..macam macam pattern..Macam macam kebolehan...Tapi walaupun ada mesin secanggih nie....saya tetap suka lagi guna..Multifunctional planet mixers..mungkin sebab dah biasa guna masa keje kat hotel dulu kot...keje kat tesco pon guna yang nie jugak...hehe...Mesin mixer cik/Pn Normah tu pon better jugak bagi penguna seisi keluarga...kalau multifunctional planet mixers tak sesuai untuk rumah..sebab guna tenaga elektrik yang banyak...so masing masing tau la mana yang sesuaikan...ehehe.....Aku part buat roti ni boleh jugak dikatakan agak Expert haha...sebab zaman kolej memang dah belajar...so tadi tu just belajar tambah ilmu serba sikit je...kat bawah text nie ada gambar gambar petang tadi.. ;D


*Ada cerita,Ada Gambar*





Promote Mesin






Ikan 3 rasa & Rendang Pucuk Paku..Yummy ;D

Hye salam semua...seminggu kot rasanya tak post new entry kan hehehe...ok kali nie saya nak share pasal life saya pada arini yang indah ini..hehe


Hari ni buat kali ke 3, Kawan ayah saya Abg ijam datang rumah lagi..Ajar masakkan baru..errmmm...kali nie masakkan yang agak Mahal & sedappp...hehe...Kerapu & Siakap 3 rasa..Actually saya dah tahu cara nak buat tapi tak salah nak belajar pon kan...hehe...so selain Ikan 3 rasa ni..Abg ijam ajar masak Rendang Pucuk Paku...1st masak dah ala2 macam pucuk paku masak lemak...then mix dengan krisik jadi lah Rendang pucuk paku...sayur nie even-though nampak simple tapi lama jugak nak tunggu masak....So dah lama mesti pure sedap kan..hehe..Tapi biasalah Cik Aimi kan..bukan pencinta makan sayur...just api secubit je...hahaha....tak suke sayur lalalala... =) 


*Ada Cerita, Ada Gambar*


Kerapu




Siakap





Monday, June 18, 2012

JOM MASAK

Tengah hari tadi..kawan ayah saya yang ajar buat kway teow kelmarin datang lagi ke rumah..kali nie ajar menu lain plak...3 menu..Nasi goreng kampung,Paprik & Tomyam..selalu saya masak main tabukk jer...Ayah cakap "nanti resepi & cara masakkan adik tue kita leh combine ngan cara masakkan abang ijam nie" Ohh ok macam tue..agaknya lagi sedap ke campur2 atau lagi..wekk...heheh..so bila siap semua bahan untuk dimasak...Abang Ijam demo satu persatu..siap satu demo..Saya & Mak pulak buat...berturut turut dengan 3 menu...


Paling lawaknya pulak masa nak masak tomyam...saya rasa botol tomyam tu macam tak pernah jumpa..rasa macam lain macam je...Saya ingat tue perisa tomyam baru...rupanya memang Abg ijam salah beli..wakakaka....Apa nie Chef salah beli paste tomyam nie...wakaka....Nampak macam frust betul abang Ijam masa tu...Banyak kali dia kata "Sorry" sebab dia salah beli paste...padan ahh masa dia masak untuk demo rasa tomyam just rasa Cili giling je...Rupanya memang Chili Paste..wakakaka....Sebab saya nengok dia macam serba salah & frust tue...Saya cakap kat ayah...tak pe lah biar saya pegi beli kat kedai kat taman depan tu...Ayah kata "Bagus jugak tu"..saya pergi sorang je...drive kete pergi sana...sekali cari cari tak jumpa tanya tokey kedai...dia kata ada...sekali ada sepeket kecik je...mana cukup..so saya runner ke Pekan Nilai...parking tak da..kena jalan jauh sikit..pon tak ada jugak...so call mak kata nak pegi "Supermarket Kat Bandar Baru Nilai" nie bebetul berusaha nak beli nie..Saya dah macam masuk Game Explorace cari paste tomyam je pon hahaha..Alhamdulilah..dah jumpa nasib ada..kalau tak..makan la tomyam rasa Chilie paste tu hahahaha.....


Sampai rumah siap park kete semua baru siap masak...Lama tak lama dorang tunggu saya tak kisah..saya penat hahaha....So nak jadikan cerita jadilah Tomyam saya...saya buat sendiri ok bila lepas abang ijam buat demo tue...hehe...


Setiap Cerita Ada Gambar =)

Dah siap sedia Material Ingredient..

Siapkan apa yang patut

Bersantai

Paprik Campur nie saya buat ;D

Tomyam Mak saya buat

Nasi Goreng kampung..Saya buat =)

Tomyam saya buat  *(^_^)*

Kemas kemas balik!!











IQWAL,SAYA DAN RAKAN RAKAN

Nie Antara photo saya ngan dak IQWAL tue..ok la just post photo je..Rasa kenal die since 2007 kot..Dulu follow dia sana sini sinun..sekarang...Saya keje..mana leh nak curi pegi sana sini dah...keje tetap keje...Selagi belum tutup mata..keje keje...

Jom heboh Bukit Jalil

Jom Heboh Bukit jalil

Gaza Fund Event @ Amcorp Mall Petaling Jaya

Photoshoot Majalah SANTAI @ Muzium Negara 

Photoshoot Majalah SANTAI @ Muzium Negara 

Lunch After Photoshoot Majalah SANTAI @ Muzium Negara 


Photoshoot Majalah SANTAI @ Muzium Negara 

Photoshoot Majalah SANTAI @ Muzium Negara 

 Photoshoot Icon Club

 Pose @ Muzium Negara






Gaza Event @Amcorp Mall PJ


Icon Photoshoot @ Taman KLCC
Icon Photoshoot @ Taman KLCC
                                                      
Show IQWAL @ Istana Budaya, Kuala Lumpur


Sunday, June 17, 2012

Cari Lain, Jumpa Lain...APTB

Petang tadi lepas balik dari berjogging & bersukan singgah kejap kat Giant...Nak cari majalah ROTTW tapi lain yang dicari lain yang jumpa...Jumpa majalah SANTAI...hehe...Dulu saya pernah jugak join untuk Photografi Majalah SANTAI nie...tak salah dalam dua edisi...Nanti kalau saya rajin saya UPLOAD...masa tu fanatik sangat dengan sorang artis baru nie..IQWAL...Sure ada antara korang tak kenal kan..takpe...nanti korang "KLIK SINI"..nanti taulah siapa dia...Nanti kalau saya cerita belum tentu habis satu entry....Tadi saya baca part nie..hehe..Saya baca je tak beli pon.. ;D..Tengah asyik membaca tetiba keluar lagu IQWAL nie tajuk lagu TAKDIR CINTA KITA kat radio Giant fm tue...Itu kebetulan kan?LAlalala....


Ombak Rindu Intro Cover

"Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu

Hidup tanpa dia di sisi ku"


Nie Intro Cover kira paling terbaru saya rakam...
actually cara main lagu nie saya follow youtube aje...
tak pandai mana pon..kord pon tak tau...kord gitar tau la..
hehe...saya just hafalkan teknik main lagu nie...Just for fun....watch yaa!!



Saturday, June 16, 2012

Ladies Day Out 16/06/12

Keluar jalan jalan makan angin kat GIANT dengan diyana tapi tak jauh mana pon sekitar NILAI je...bersungguh sangat kawan sorang nie nak pegi Makan nasi ayam kat Chicken Rice Shop....Saya Pick up yana kat rumah dia dalam 2 lebih macam tu la...then bawa dia Lepaking kat Giant Nilai...Nilai nie mana ada lagi tempat best selain Giant & Tesco....Tesco Nilai bosan la..sebab kecik je...Giant best lagi sebab depan giant ada 9avenue...leh lepak lepak sambil cuci mata dalam keadaan duit tak ada hehehe...Sampai je terus usha Chicken rice shop restaurant tapi macam ramai & seat macam sikit dan tak best hehehe...so tanya yana nak makan mana?dia boleh tanya kita balik....adehh...last last makan nasi ayam jugak tapi kat KFC...hehe...terbaik betul ayam dia...bapak godang(besar..n.9 dialek) betul ayam ehh...sampai sendat ketat dah perut saya...hukhukhuk...lepas makan jalan jalan dalam giant & lepak cuci mata & rehatkan minda kat Dataran Nilai...Emmm..panasnya....cuaca masa tu..dah macam ikan kena salai....sebelum balik singgah giant balik sebab yana nak beli kek untuk suprise father days esok..dalam pukul 6 lebih gerak hantar yana balik...lagi pon awal awal lagi mama dia dah pesan balik awal..hehe...so awal tak awal...6 suku hantar dia balik...itu pon macam tak nak balik..hehe...yana oh yana...hehe..


SETIAP CERITA ADA GAMBAR :D


\
SMILE =)

Nasi Ayam KFC 



Friday, June 15, 2012

Learn to Cook

Last week ayah saya bawak kawan dia datang rumah untuk ajarkan kami bertiga masak Char Kway Teow..So set up barang2 untuk masak semua kat posh simpan kereta....Terasa macam ala ala kenduri pon ada hahah..Kawan ayah tu peniaga jual kway teow la kat sekitar Nilai nie...Maybe sebab ayah rasa Char Kway teow almost sedap ke tak tau lah kan..tapi....saya memang tak suka char kway teow tu...saya lagi suka Kway Teow goreng biasa je..ala..yang kering tue...but yang diajar ni...basah basah & ada telur yang setengah masak tuh...Emmm.....buat persiapan itu ini untuk barang basah hampir 45minit then teruskan for memasak....


Actually saya tau dah masak tapi ayah mengedik nak orang tu datang rumah ajarkan jugak...EEmmm....Layankan je lah....so bila orang tu siap Demo step by step masak....Mak & aku kena try same style like the "Kway Teow Man" hehe..no matters jadi je..apa ade hal..kojo sonang yo!!!....by the way lepas makan i feeling like..Uwekk....Maybe sebab campuran kicap or something else yang saya allergic lah kot..tapi Mak & ayah berselera je makan..adehh....not me lah..MMmmm.....taste nye sedap tapi i don't no why i feel like that`s...hehee.....so sempat snap this picture...


Prepare barang barang Tapi Mr Kway teow xnampak kepala...Tinggi sangat!!!hehe

 My Mom ngah masak dengan muke yang berkerut hehehe...

Yang nie saya yang masak..Taaadddaaa..nampak sedap tak?hehhe

Wednesday, June 13, 2012

Kueh Pau ;D

Tak tau lak apa pasal kebelakangan nie dan dekat nak puasa nie rajin sangat nak buat kueh muih hehe....Petang tadi Mak kirim beli barang barang buat kueh Pau...so saya pon beli semua ingredients ni kat kedai bakery YNS berhampiran dataran Nilai..lepas tu pegi jogging..ok sambung pasal Pau...Blah malam dalam pukul 9pm macam tu start Projek Opps Pau...Macam Pau Ahmad Pau Milah Pau Angpau hahahah...Bancuh bagan bahan yang diperlukan....Uli menguli...part nie saya sorang je kena buat..gile kebas tangan menguli..almaklumlah tradisional tak ada machine hehe...lepas uli dalam 15minit macam tu..saya bulat bulatkan kemudian letak kan filling...Iti kelapa & kaya...lepastu kukus...so macam biasa ada cerita adalah gambar :D


 Bahan Bahan Diperlukan

Uli bulat bulat macam nie..                                                                                                               


Proses pengembangan 

Siap untuk Dimakan...Ngapp..Ngapp!!!

Kuih Tradisional Melayu "ONDE ONDE"

Tadi mak saya ajak belajar buat kuih ONDE ONDE..Atau orang Negeri Sembilan panggil KELOPONG hehe..Mak saya pernah masuk kelas masakkan jugak dulu dengan CHEF LI kat KOLEJ ANJUNG UTARA..so CHEF tu ada ajar mak buat kuih nie...Kalau sebelum nie saya tau beli dan makan je...kali nie belajar plak buat sendiri...Ikutkan masa saya kat KOLEJ KULINARY ARTS dulu pernah belajar jugak tapi dah lama sangat lupa plak step step nye...So refresh balik...ada jugak saya snap step by step penghasilan kuih nie hehehe....Apa lagi Roll ke bawah Ok hehe...


Photo 1
Masak Inti kuih nie...Inti Kelapa Parut Mix Dengan Gula Kabong (Gula Melaka)



Photo 2
Leper leper kan dohh & letak Inti tadi

Photo 3
Bulat Bulat kan dohh yang dah letak Inti tadi dan rebus dalam air panas mengelegak

Photo 4
lepas dah masak golek golek kat kelapa parut & Dah siap

Photo 5
Siap Untuk Di Makan ;D



Search