Wednesday, October 22, 2014

MAJLIS NAIK BUAI MUHAMMAD AKID QASSYAFF BIN MOHD RAZLAN


Majlis berendoi & cukur jambul anak lan kristal!!
Maybe akid ni dah 3 bulan kot..
majlis tema BREAKFAST 
nasib tk de tema pakaian...
hahaha....kalau tak memasing dtg bwk bantal busuk dgn baju tdo lagi..
Tapi aku dah ckp awalkan...
aku kalau breakfast memang pakai BAJU KURUNG
nk pegi keje!!!hehehe....
Teruja nak pegi sebenarnya...
dah 3 anak dia tak kan tak pegi hehe
sepakat dgn yana nak pegi pukul bpe...naik apa...baju apa...!!
tak lena tdo nk pikirkan majlis tu hahaha...


keluar rumah pukul 8.00 pagi...
makk aii selalu ehh 8.00 aku baru mandi...
biasa pg keje kul 9.30 kan hehe..
Whatsapp si yana xreply...call tak angkat..
tak ke risau...aku risau sbb tak nak kak nyza tertunggu2 kat kl
sbb tumpang kete org ni kita kena lah "punctual
Rupanya yana sibuk call kwn dia mintak hantar ke KTM seremban...
lama jugak aku melangok kat KTM NILAI tu..
dah 5 train yg lalu...
sampai dtg petugas KTM tanya why tak naik train?
tu nk syak aku lain la tu...
Bila aku ckp tggu kwn..
baru petugas tu FAHAM...

Macam2 perasaan aku tggu dlm tempoh sejam tu...
rasa nak Pukk Pukk je yana ni hahaha....
Puk puk manja boleh?
dia bkn sengaja...
dah xde transport kan...
aku lain la dpn rumah...
8.30 pagi...yana baru sampai ktm seremban....
8.45 baru dpt train...
pukul 9.10 pagi sampai nilai...
aku asyik pandang jam je..congak masa..
sebab mmg tak nak kak nyza & husband tertunggu2
pukul 10 tpt sampai bandar tasik selatan...
amik lrt pegi bandar tun razak...
keluar LRT je kak nyza & suami dah sampai....
jyeahhh..let~s go!!!

pada yg tau jalan naik kete mmg dekat je rasanya cheras dgn selayang tu...
xsampai 15 minit...
sampai dpn junction taman rumah lan kristal...
kami tggu kereta "Asmidar" plak...dia maii dgn someone special???hehehe
lama jugak kami tggu..ade kot dlm 20 minit..sakit tengkuk aku asyik usha kete blkg je...
semua main teka2 keta..haha
As sampai je kami gerak ke rumah lan.
10.45 sampai rumah lan..
makk aii ensem rumah dia...
3 tingkat...padan lah kak sheila bertambah SLIM
rumahnya byk tangga!!!
Petua nak SLIM lagi cepat beli rumah byk tangga!!
Mujarab!!!!

Kami antara Kristalovers yg hadir

Sampai je nk jumpa tuan rumah sibuk plak..
sibuk potong kek anak dara punya besday...Qeesyara..& qaleesya!!!
bkn besday qaleesya dah buat ke aritu ekk?
hilang ingatan aku...
Kami makan dulu...
mee sup sedap hehe...

Kami Kristalovers: 
dari kiri Kak Arnie,Aku,Kak nyza & baby irdina,Kak long yana dan tunang sham

Makan2..jumpa kawan2...aku jumpa kristal weii...
dah nama pun rumah lan kristal kan....
ade rody,Gg & afiez je....kechiq & acap tak nampak plak...
perghhh rody perkenalkan awek dia kat kls tu!!!..
Malu malu lak awek dia!!!
cik cika tu dlm Ig tak sama depan mata!!!
lain bebenor...
Siap invite dtg rumah adik dia..
Adda..cukur jambul anak adda plak..
anak adda pun chomel wehh...
mak dia pun chomel kan...
rumah adda dkt ngan umah uncle aku...
tp xtau la same lorong ke x hehehe...

lepas kenyang..nk balik lah...
sblm balik kls nk possing dulu dgn tuan rumah
tapi dalam buai tak de akid...
akid menantuk sgt lah anty..malam td overtime buat buai dgn daddy...



Tuesday, October 21, 2014

LIBUR BERHIBUR

Hye!!1Korang...Lamanya tak UPDATE blog....disebabkan kesibukkan melampau!!!
Harini baru sempat nak update!!
Okay hari SELASA!!!
BAKAL my sister IN-LAW dtg rumah semalam
Sbb nak FITTING baju kawen...
Kami gunakan Khidmat
"NZ BRIDAL"
Tapi FITTING citer semalam...
Citer harini nak tinjau kawasan BANTING!!!
Konon lepas dia kawen dgn abg aku nak tinggal Banting!!
sebab abg aku bakal transfer Dari SRI LANKA ke Olak Lempit!!!
sebab dah kawen nanti tak payah lah keje OVERSEA lagi!!...
Keje sini la...senang....
Abg aku engineer automotif..skrg ni keje kat SRI LANKA...
Insyallah Bulan NOV dia akan balik terus ke MALAYSIA
elok lah tak payah bill telefon bertindan nak CALL ko kat sana...
Whatsapp pun ko malas nk reply kan...
sini dekat senang HE-He-He

Kami pegi BANTING nak survey Sekolah Menengah Berhampiran tempat keje abg aku!!!
Hampir semua sekitar Banting kami masuk..
kampung dan bandar kami harungi...
Harungi dalam hujan yg lebat okey!!!
Musim Hujan kan sekarang!!!

Aku BANTING ni jarang pegi sebab tak ade apa yg best sangat pun...
Bandarnya pun jem tak henggat!!!
serupa klang!!
Nasib nilai tak gitu...
I LOVE NILAI!!



Kami yg dari nilai pegi ke banting terus singgah ke MORIB...
Motif nak tgk laut...
laut situ apa yg cun nya pun aku tak tau!!
Air keruh...
Bertembok plak lagi...


Kami singgah makan....LAPAR sesgt..
lagi2 mak aku...dalam kete asyik tanya pasal kedai makan je
Hujan hujan ni nak singgah tepi jalan pun malas...haha


So makan kat morib...
Makan kat satu kedai ni....
Aku paling pantang Order dah lama tapi hidangan sampai 45 minit kemudian...
Aishh....sabar gak nak tggu 45 minit tuh....
nk buat air kosong aje stgh jam!!!grrrr!!bisnes apa ni...
Bila aku tanya pelayan knape lambat dik oii?
Perut kalau lapar mood mmg move out tau!!!



Dia punya jwp mmg bang-ngang!!
"Order byk lah kak...nnti kalau asyik tanya tukang masak dia marah plak...."
Hello aku rasa sekeliling aku ade 2-3 org je tak dpt mknanan lagi...
kemain dia punya cerita ramai tu...
Tapi aku trick nak cancel menu...
Aikkk tetiba boleh plak secepatnya menu dtg dpn mata!!!
aduss nak marah pun tak mampu...
Tu pasal aku lagi suka layanan MAMAK walaupun bukan tekak aku selalu nk mkn nasi kandar kan...layanan mmg bgs...ni lah melayu...aihhh aku cina kan!!hahah...aku mmg ade campur cina-melayu jd "cimela"
nasib Food ko sedap dikk...kalau tak dah jd incredible hulk aku...
Time nak bayar mmg laju je...
choii...!!!
last la aku makan situ...padan xramai...!!!



Lepas makan time for solat...
tggu mak habis solat...
time bergambar plak...
walaupun mak mak kitaorg ni dah ke angka veteren...
possing boleh tahan hahaha....






lps keluar pantai morib...
singgah plak gold coast morib...
aku teruja jugak nk pegi...
sbb itu hari kemain enjoy aku tgk rody kitel layan anak buah dia main slide kat situ.
hotel besar tp lusuh sikit building depan....kihkihkih...
tapi dalam cun...
slide & swimming pool mmg santek...
tp semua tu adelah berbyr ye....
hotel bayar lain..
mandi manda bayar lain...
kalau biasa kita pegi hotel & resort swimming pool kita main terjun je kan...
kali ni nak terjun korang kena bayar RM17.50 (dewasa)...
tu belum pelampung kuning lagi....
sebab ada longkang air macam kat sunway lagoon tuh...
tu aje dah RM10
kalau pegi sana sila sediakan TUNAI yg byk ye...
kanak2 RM12 tak silap....
kalau satu anak ko tahan la...
kalau anak 5 tu...pening mak bpk..
tp view mmg cantik!!
kami setakat tgk view aje lah...
mendamaikan...

dari gold coast morib aku lagi suka gold coast bagan lalang...
maybe aku rasa lebih teratur dan baru hehehe
dari nilai ke bagan dlm 40 minit je...
Banting jauh lagi...

otw balik dri gold coast
hujan bukan main kuat..
pemandangan putih je...
si bakal kakak ipar aku bwk kete...
serun aku dia asyik masuk lane sblh
sampai aku pesan kena ikut line putih sblh kiri tu..
baru tak terlajak...
sumpah memang tak nampak apa depan...
putih2 berkabus...
bergoyang2 kete mcm kena angin...
titisan hujan jatuh atas kete pun kemain kuat..
Tawakal memasing...
 Kami menyusuri pantai tu yang angin kuat...berkabus tu...
akhirnya sejam lebih sampai kat NILAI...
singgah beli kuih muih..
lapar kan time hujan hahaha...
menu minum ptg..kuih kedai buat...
tunang abg aku ni..
 dia nak jugak balik muar hari tu jugak..
sbb dia belum sempat tanda kertas PT3 dia...
Aku balik tu..mandi terus terbungkang hahaa

bgn aje dari tdo...bukak wechat...
aku tgk rody upload pasal puting beliung dkt Pendamaran Klang...
Ya allah banting dgn klang tu dkt aje...
padan la otw blk tu hujan lain macam kuat...
nasib tak ade apa2...
allah swt memudahkan perjalanan kami....
sambung tido blk!!!  


Monday, October 6, 2014

Majlis Hari Raya Qurban & Doa Selamat Keluarga Induk Abdullah Bin Akob

Sibuk berturut2 wehh 3 hari non-stop...
Dgn AF ngan dgn beraya atas jalan raya
hari ini beraya dgn ahli keluarga saudara mara
Ada majlis qurban utk family & keturunan MOYANG aku
ABDULLAH BIN AKOB
kat kampung LENGGENG,ULU BERANANG,NEGERI SEMBILAN
ACTUALLY,
Aku baru tau aku ada kampung kat sini...
HA-HA-HA
Mungkin kah kawan2 sekolah ku dulu saudara mara aku jugak?
Yang aku tau kampung aku belah uwan aku (NENEK) Kat 
Kg BUKIT BATU a.k.a rock village Hills
kepala pun degil macam batu... 
Yang kg ni blah ATOK aku...

Aku gerak dari NILAI-ke sana pukul 10.45 pagi macam tu la..
Dah tak pernah pegi...
means mmg tak tau mana 
lokasinya kan...
Aku setting GPS
Memula dpt lps tu hilang..
Bak kata kak FENA dulu..
Guna Pun Sesat

Kami sesat sampai Mahkota Hills
ehhh kat mana lak tu...
Bapak aku bg Maps pun salah..
ke kakak aku yg bwk jalan SALAH
Punya jauh kami jalan tetiba jalan tutup!!!
Nasib ada 2 orang makcik ni kebetulan Lalu sekitar tpt kami sesat
Dia guide kami sampai kampung yg kami nak cari tu
memang jauh tersasarnya...
Aku ingat macam sesat dalam kampung BUNIAN lah...
tak jumpa jalan pulang..
HAHAHA
dgn Khidmat Makcik berdua dpt la jumpa kampung tu...
Kejap ekkk....
kami baru jumpa kampung yee....
kami belum jumpa rumah lagi..
tu pun satu hal....
Pusing2 situ sampai 2x tapi pesal tak nampak gak rumah tu haha....
Pening kepala aku....
semua dah nak hot je haha...
Sabar sabar
Singgah bertanya lagi...Rupanya jarak 2 buah lot tanah je dgn tpt bertanya tu
masing2 dah gelak2 apsal tak nampak td...haha




Selamat Hari Raya Qurban Day 2!

Hari ni Sanak Saudara sebelah Bapak aku buat Sambutan Hari Raya Qurban Pertama Bagi keluarga dan keturunan Abdullah Bin Akob (Moyang aku) Kat kampung Daching,Lengeng Negeri Sembilan..

Actually, 1st time aku sampai kg ni!!
Ha-Ha-Ha
Aku Xpernah pun tau aku ada kg lak kat sini
Family aku cerita MOYANG aku asal situ
Lepas tu ada yang Berhijrah ke 
SINGAPORE,REMBAU,BERANANG dan sewaktu dengan nya
Tak habis Cungkil lagi!!!

Punyalah awal aku bangun...
Semangat berKobar2...
tapi kejap aje lepas tu macam nak Zzzz lagi
Uwaaa....malam smlm akak aku kacau aku nak tido
Padehal dia pun mengantuk sama!!!chaittt!!!
lepas Mandi lipat selimut tp sambung tido balik...
Masing2 konon nak pegi awal nak tgk penyembelihan LEMBU...
Tapi kalau dah semua atas katil lagi...memang takleh nk kata apa la
5 minit selepas tu..MENJERIT cikgu SAMSIAH satu rumah Bergegar!!!
Yelaaa nak bgn lah ni....tak bagi can walaupun seketika!!!
SIAP-SIAP pegi kampung tu...

Kami gerak pun dari rumah around 10pagi...
nasib akak nk drive arini..boleh la sambung tido kejap!!
Sblm bertolak bapak aku siap bagi PETA lagi..
BAPAK pegi kedian(Kemudian minang language)
Okaylah ada peta dah...
Heading to kampung daching...
sejam kemudian....
Berhentam2 dlm kete sorang kata sini...
sorang kata sana...SESAT weii...
PETA pun SALAH
Nak guna GPS tapi jalur Lebar adalah sangat terhad...
Nasib baik ada makcik yg baik!!!
Siap anta sampai simpang kampung lagi
Dah lega dah rasanya...
TAPIiiiiiii....Mana lak ghumah ehh...Bapak kata tepi jalan je...
Makna Khemah pun tepi jalan...
Jumpa satu khemah tepi jalan..okay yakin..turun kete sekali BUKAN...
aishh.....Mana lak ni...mata kami di BLIND kan ke...
Puas pusing2 sampai kampung Ulu Beranang...
Mood lost woiittt!!!Adalah seorg pakcik ni...tanya lah senangkan..
Pakcik tanya bini dia plak...dia org luar bini je org kg tu...
OK pencarian Berakhir...sebelah Rumah tpt kami bertanya je...
Bahahhaa....
Camne tak leh nampak ekk....Pelik Bin Ajaib kihkih
Kami sampai pukul 12 lebih camtu....

Pukul 8 pagi punya cerita

Daging Qurban dah sampai...
Kami ingat dah siap masak for kenduri...
Rupanya belum...Macam tggu KAMI je hehe
Today My mom jd Head Chef!!...
Almaklumlah Mak dah biasa Pegi kenduri2 utk MASAK2 ni kan
Enjoyy wehhh...jumpa makcik2 pakcik2 sedara mara yg xpenah kenal ni...
Sebab mereka anak cucu cicit atok2 sedara yg tak pernah aku jumpa..
No wonder la aku tak kenal kan....

(Yang ni kakak LONG aku...
Rajin lak aii dia menumbuk sambal belacan..
Orang puji SAMBAL BELACAN ni sedap...tgk lah sape yg tumbuk...kalau tak akak aku
dan sape yg adjust RASA...Kalau tak adik dia..)

Aku tolong cut cut kan ingredient utk ACAR NENAS je...
lepas tu gaul ACAR aku la..hehe...
T.kasih siapa Puji ACAR NENAS aku sedap tu ye!!!
Lama dah tinggal dunia Catering ni
Buat apa yg termampu

Gambar bawah ni Cik Aimi tgh Gaul ACAR NENAS dgn Pn. NINA

(mekasihh acik midah snap kan photo utk saya..
ade la kenangan masak2 bersama cousin punya wife..
Nina org Keyell wehh..hehe...
Friendly...muda 1 year than me...
tapi hubby dia tua 7 thn dari aku hehe)


Semuanya berjalan dengan baik...!!meriah...walaupun kehadiran tak sampai 50 orang!!
T.kasih di atas kerjasama kalian...saya adalah sangat penat...balik memang tak pandang apa dah...makan pun dah tak lalu mana...memang nak tido aje heheheh

Sunday, October 5, 2014

Selamat Hari Raya Qurban


Sehari sebelum hari raya qurban kakak aku dari LANGKAWI balik rumah BERAYA...

Tapi aku tak rasa pun HARINI macam raya...
Aku rasa Harini macam aku bawak bas je!!hahaha
Pagi Raya Family semua pegi MASJID SOLAT AIDILADHA...
Aku Excuse kali ni....
Tinggal rumah Prepared Food...
Ingat nakk Zzz kejap sekali dorang balik baru aku bgn haha....
Nasib tak kena Bebel...Dgn tak mandi apa lg terus bekfest..!!!
Mee Rebus bapak aku!!Sodap pun sodap!!!

Lepas Mandi siap2 konon nak pegi NILAI 3...
Sekali Uncle dah dtg serbu Rumah...
aku tak prepared ape pun lg...
Plan nak pegi Tesco shopping sikit...
Tinggal lah Uncle aku tu dgn parents & Kakak aku...
Aku shopping beli kek sikit..
tak sempat nak buat...
Almaklum lah sibuk pegi AF kan smlm hahah....
Beli aje senang....
Aku balik dari Tesco Uncle still ade tp dah nak balik...
Lepas Uncle aku balik akak aku bisik2 ajak pegi PUTRAJAYA beli tiket BAS...
aikkk kata nak balik ngan UNCLE aku tu...
rupanya UNCLE aku ade urgent matters...
So kenalah akak aku balik sediri..
Akak aku & Uncle aku balik sebab dorang join Qurban kan Lembu kat kampung Moyang sblh atuk aku ESOK!! Tapi dah Ada Urgent Matters tak dpt nak buat apa la...

Sblm ke PUTRAJAYA kami singgah NILAI 3 dulu..
KAKAK aku nak beli beberapa helai tudung...
Sana tudung murah...Korang kipas...
cucuk2 sikit tokey dia mesti dpt murah...
Aku tak sangka jugak NILAI 3 Almost kedai TUTUP...
hanya beberapa KERAT je yg bukak...
Nasib akak aku la..aku kasi kipas sikit tokey tu dpt murah..
dari RM30 sehelai boleh dpt RM20..kau ade?
hahaha...
Kena ada taktik...
kita tau modal sehelai tu bkn mahal mana pun.

Now NILAI 3 ke PUTRAJAYA plak...
Heaven Jalan DENGKIL-PUTRAJAYA tak jem weii...
kalau tak bercinta aku nak tggu turun lalu Tefic light simpang 4 DENGKIL-PUTRAJAYA tuh...Kali ni mmg tiada halangan lalala.....
Org semua pakat balik kampung Berayo!!!....
Sampai PUTRAJAYA SENTRAL 2.45pm...
2x jugak aku pusing PUTRAJAYA SENTRAL tu cari KUANTER TIKET..haha...
Rupanya tempat Amy beli tiket aritu je...
Tapi geram lak aiii...
Tukang tiket keluar Break...
Pesanan yg di lekat dpn kaunter...
3.30pm konon nak masuk balik...
aku,Mak & Kakak aku pegi la late lunch konon kat atas PUTRAJAYA SENTRAL...
makan roti pita yg rasa roti canai tu..
harga makk datokk...tapi takpe org blanje kan....!!
serius rasa roti canai je lps tu letak mayonaise ngan ayam tambah cheese...
tu je dkt 6 hengget....!!!
Makan borak2 anak beranak...3.35pm gerak turun bawah...
sekali tak bukak lagi...
memang hangin lah aku...
sampai aku mintak pegawai syarikat bas tu Call pekeje dia masuk keje cepat..
gila meroyan nak tggu 2jam kat situ?
banyak keje aku lg nak buat...
org pun dah ramai tunggu...
pukul 4pm baru dia sampai...
Kalau tak sampai rasa nak bakar je kaunter tu dgn kuasa laser...
Masuk keje still blur akak tu..still ingat raya ni...
date tiket bas pun salah...akak aku mintak lain..
dia bg lain...sabar aimi sabar!!!....Selesai bas!!

Otw dari putrajaya sentral-Kg jijan nilai...
aku baru nak balik kampung oitt...bkn beraya pun...
bagi aku raya haji ni tak macam raya aidilfitri pun...
Balik kg sebab nak amik baju kakak aku...
mak tih aku mmg ade ambik upah jahit baju org sekitar kampung tu...
Sampai baju nikah abg aku pun mak teh aku buat....
sambil2 tu borak2 la dgn sedara sepapat...
singgah kejap je...
lepas tu singgah enstek plak beli barang groceries....

sampai rumah sekitar Jam 6pm jugak..
gila cramp betis aku...yg lain enjoy je...
beli brg melenggang kakangkung je..
aku tolak trolli...angkat brg masuk kete...
sampai rumah dedua melenggang lagi...
aku gak kena pikul....boleh pitam kalau gini!!!!

Search