Monday, October 6, 2014

Selamat Hari Raya Qurban Day 2!

Hari ni Sanak Saudara sebelah Bapak aku buat Sambutan Hari Raya Qurban Pertama Bagi keluarga dan keturunan Abdullah Bin Akob (Moyang aku) Kat kampung Daching,Lengeng Negeri Sembilan..

Actually, 1st time aku sampai kg ni!!
Ha-Ha-Ha
Aku Xpernah pun tau aku ada kg lak kat sini
Family aku cerita MOYANG aku asal situ
Lepas tu ada yang Berhijrah ke 
SINGAPORE,REMBAU,BERANANG dan sewaktu dengan nya
Tak habis Cungkil lagi!!!

Punyalah awal aku bangun...
Semangat berKobar2...
tapi kejap aje lepas tu macam nak Zzzz lagi
Uwaaa....malam smlm akak aku kacau aku nak tido
Padehal dia pun mengantuk sama!!!chaittt!!!
lepas Mandi lipat selimut tp sambung tido balik...
Masing2 konon nak pegi awal nak tgk penyembelihan LEMBU...
Tapi kalau dah semua atas katil lagi...memang takleh nk kata apa la
5 minit selepas tu..MENJERIT cikgu SAMSIAH satu rumah Bergegar!!!
Yelaaa nak bgn lah ni....tak bagi can walaupun seketika!!!
SIAP-SIAP pegi kampung tu...

Kami gerak pun dari rumah around 10pagi...
nasib akak nk drive arini..boleh la sambung tido kejap!!
Sblm bertolak bapak aku siap bagi PETA lagi..
BAPAK pegi kedian(Kemudian minang language)
Okaylah ada peta dah...
Heading to kampung daching...
sejam kemudian....
Berhentam2 dlm kete sorang kata sini...
sorang kata sana...SESAT weii...
PETA pun SALAH
Nak guna GPS tapi jalur Lebar adalah sangat terhad...
Nasib baik ada makcik yg baik!!!
Siap anta sampai simpang kampung lagi
Dah lega dah rasanya...
TAPIiiiiiii....Mana lak ghumah ehh...Bapak kata tepi jalan je...
Makna Khemah pun tepi jalan...
Jumpa satu khemah tepi jalan..okay yakin..turun kete sekali BUKAN...
aishh.....Mana lak ni...mata kami di BLIND kan ke...
Puas pusing2 sampai kampung Ulu Beranang...
Mood lost woiittt!!!Adalah seorg pakcik ni...tanya lah senangkan..
Pakcik tanya bini dia plak...dia org luar bini je org kg tu...
OK pencarian Berakhir...sebelah Rumah tpt kami bertanya je...
Bahahhaa....
Camne tak leh nampak ekk....Pelik Bin Ajaib kihkih
Kami sampai pukul 12 lebih camtu....

Pukul 8 pagi punya cerita

Daging Qurban dah sampai...
Kami ingat dah siap masak for kenduri...
Rupanya belum...Macam tggu KAMI je hehe
Today My mom jd Head Chef!!...
Almaklumlah Mak dah biasa Pegi kenduri2 utk MASAK2 ni kan
Enjoyy wehhh...jumpa makcik2 pakcik2 sedara mara yg xpenah kenal ni...
Sebab mereka anak cucu cicit atok2 sedara yg tak pernah aku jumpa..
No wonder la aku tak kenal kan....

(Yang ni kakak LONG aku...
Rajin lak aii dia menumbuk sambal belacan..
Orang puji SAMBAL BELACAN ni sedap...tgk lah sape yg tumbuk...kalau tak akak aku
dan sape yg adjust RASA...Kalau tak adik dia..)

Aku tolong cut cut kan ingredient utk ACAR NENAS je...
lepas tu gaul ACAR aku la..hehe...
T.kasih siapa Puji ACAR NENAS aku sedap tu ye!!!
Lama dah tinggal dunia Catering ni
Buat apa yg termampu

Gambar bawah ni Cik Aimi tgh Gaul ACAR NENAS dgn Pn. NINA

(mekasihh acik midah snap kan photo utk saya..
ade la kenangan masak2 bersama cousin punya wife..
Nina org Keyell wehh..hehe...
Friendly...muda 1 year than me...
tapi hubby dia tua 7 thn dari aku hehe)


Semuanya berjalan dengan baik...!!meriah...walaupun kehadiran tak sampai 50 orang!!
T.kasih di atas kerjasama kalian...saya adalah sangat penat...balik memang tak pandang apa dah...makan pun dah tak lalu mana...memang nak tido aje heheheh

No comments:

Search