Thursday, July 31, 2014

Selamat Hari Raya " 4 Syawal" 2014

SYAWAL KE 4


Parents Eleena & family dtg beraya...Eleena kalau dah dtg rumah memang kelam kabut la haha..dak senget!!!...Parents eleena pun sangat Humble...Abah eleena pun okay je...Abah eleena ni nama nya Ahmad Isa..Anak kepada Tan Sri Hassan Azahari...bapak dia memang ngam borak politik dengan bapak aku..aku borak ngan eleena pun dah mcm kapal karam haha..ain pun best..ko comel ain...lobang idung pun tetap menjadi pujaan hatiku haha....Thanks yaa dtg rumah...akak je belum ke rumah korang kat puchong tu..bukan apa ngelabah nak bawak kete masuk bandar haha....Tak nak susahkan parents eleena amik n hantar akak kat LRT tu..kata dekat padehal jauh..jem lagi..so tggu la sampai satu hari nanti akak sampai yaa haha....



Kebetulan jugak that day parents eleena dpt jemputan kawen kat kg gadong jaya,labu...tu singgah rumah aku...tapi mereka tak miss dtg rumah sejak mengenali kira2 4 tahun lepas..t.kasihh bebanyak tau eleena...!!! ;) Eleena pun dpt plak kakak ipar org negeri sembilan...tapi bukan aku ok!!! kak farah haha...kak farah org gemencheh...tp kampung asal kat kg kubang nilai..dkt sgt dgn rumah aku...haha...kebetulankan...








seterusnya trip induk intan plak tiba kat rumah....bersama dua org anaknya...Induk intan ni raya pertama dia tanpa seorg suami...sy tau induk kuat..kami sentiasa ada kat sisi induk...Alfatihah utk pakcik izan..

Induk intan ni sepupu pada mak aku...Mak dia dengan nenek aku adik beradik...kami org negeri sembilan memang panggil makcik..dengan gelaran Induk..

Wednesday, July 30, 2014

Selamat Hari Raya " 3 Syawal" 2014

Syawal ke 3 kami tak bergerak mana..stay rumah je..sambil tunggu tetamu datang berhari raya...keluarga mak lang datang beraya..cousin cousin ku pun follow...Alip..acap..fiqa...jadi tradisi kunjung mengunjung setiap hari raya...seronok jumpa saudara mara ni...time camni lah nak borak macam macam kan....t.kasih yaaa datang rumah kami..



Tuesday, July 29, 2014

Selamat Hari Raya " 2 Syawal" 2014

Utk 2 syawal kami lepak rumah je...Tetamu dtg malam raya ke 2 tu Mak su & Pak enal...

Tu dia 3 beradik....satu bapa dua ibu
(Masing masing muka serius je...tu pasal aku 
pun muka macam nak makan org..muka ganas haha)


Kemudian trip Maktih dengan anak cucu...makan makan...sempat lak akak aku bukak meja jual kain bandung dia...dah macam pasar borong lak rumah aku haha...kat mana mana boleh berniaga kan....antara nak dengan tak je...Lama jugak urusan jual beli...memilih sampaikan aku tertido tido...haha...macam2


Monday, July 28, 2014

Selamat Hari Raya "1 Syawal" 2014

1 SYAWAL




Family possing time utk 1 syawal yang bahagia dan gembira..
Lepas Mak Ayah balik solat sunat aidilfitri semua cop tempat masing-masing bergambar..
Tahun ni aku tak berpeluang nak join solat hari raya..
Sebab banyak keje kat rumah aku kena uruskan....
Abg aku cuti..ehh dia bangun lambat haha...rugi la ko amir...
akak aku pun sama bercuti haha...jadi aku & akak aku buat preparation masuk kan kuih dalam balang...potong ketupat...dan sewaktu dengan nya....
Puas hati aku...5 jenis kuih raya ni aku buat sendiri ;)

Lepas makan makan...bermaaf maafan dan aku dapat duit raya..semua siap siap nak pegi ziarah kubur arwah atok dan nenek kat tanah perkuburan islam kampung jijan...
Alfatihah buat Tok Ahmad bin Pembimbing dan Nenek Sunnyi

kasi kemas kemas sikit atas kebur sekitar kubur...al maklum lah setahun sekali kan menziarahi macam macam yg tumbuh secara berjemaah atas kubur tuh....
Surah Yassin di bacakan untuk kedua dua arwah...Sayu je rasa hati..terasa macam arwah ada di sisi ketika bacaan yassin di baca di sisi kubur...sob sob sob...

selesai baca yassin..Rumah pertama di tujui utk mulakan pusing beraya..Rumah Makloh sarah..Kalau tahun tahun sebelum ni mula kat rumah maktih...(rumah arwah atok nenek) tapi tahun ni tukar turn...Dari Felda LBJ turun ke Kampung Jijan....


Kami kat rumah maklong...Maklong masih bersedih di atas kehilangan anak bongsu nya yang meninggal dunia kira kira 3 bulan lepas terlibat dalam satu kemalangan jalan raya...Wajah sugul je..kami memahami maklong..maklong harus kuat okay!!!!


Kak rumah mak long boleh jumpa RARE hidangan rendang..Rendang Itik...Rendang ayam tu biasa dah kan...Sedap rendang Itik tu...Padehal sblm ni aku tak suka pun makan Itik...Kot tahun depan ada Rendang Angsa ke...Rendang Rusa ke sila berikan kepada saya hehe


Possing hari raya with Anak Buah....Budak dpn aku pakai tudung tu anak arwah abg izam...anak bongsu mak long aku...nama dia aishah...baru darjah 2..anak sulung adik dia umur 4 tahun...bayangkan lah apa perasaan mereka berdua beraya tanpa Bapa tahu ni?Aku terasa sayu yang amat walaupun tak rapat dengan bapa aishah ni....
Alfatihah buat Abg Ijam...

Aku dan Kak Long ku...Eyka
(Aku ni memang mengembang berbanding 3 beradik ni haha..
tapi skrg abg aku pun berlumba lumba mengembang dengan aku....)

Rumah ke 2 kami tujui...rumah Induk Intan tapi salah tekaan plak...Induk tak de plak kat rumah...Jadi terus pegi arah rumah Mak tih plak utk rumah ke 3 la kan haha...Makan makan kat rumah mak tih ni aku suka...ada pecal wehh..nyumm nyumm..kak ita buat..leleh oiittt.
Rumah mak tih Noriah ni tiap tahun ramai sangat org dtg beraya...Aku rasa macam beraya rumah PM pun ade..Artis pun ada..kemain ramai..meriah sungguh...
Maktih aku ni tukang urut dia...tukang ajar budak budak mengaji dia...tukang buat ubat dia tukang jahit dia..kira semua dia lah...tu yang ramai kenal dengan mak tih ni...kalau hilang kat kg jijan ni jumpa je mak tih hahaha....semua will be hokayyy!!!

Atok "Selfie"
Rumah ke 4 rumah atok acik...arwah isteri dia adik beradik dengan arwah nenek aku...atok sedara lah kan...setiap tahun tak pernah miss rumah ni..sejak dari isteri dia masih ada sampai dah tak de...
Alfatihah buat Uwan Acik...

Atok kata "Inilah buah asam gelugor"

Raya rumah atok ni same je mcm tahun seblm2nya...atok ni best kalau bercerita semua dia tau..semua boleh layan haha.....Atok tinggal bujang skrg..hope tak de nenek baru ye tok!!!hehe

Rumah ke 5...Rumah last bagi kawasan Jijan....Beraya kat rumah Mak su Zimar...kali ni bukan sblh mak lagi tapi sblh ayah...Adik bongsu ayah aku...Tak de gambar maksu tapi tgk muka aku pun boleh..same je...Tapi aku lagi cun lah hahaha..Mak Su dengan abg tiri ( satu ayah 2 mak) duduk sblh2 rumah je...sama sama menjagalah...memandangkan mak su pun tak kawen...abg dia..tu pakcik aku haha...dah duda...sama2 menjaga lah macam aku ckp td kan...

Rare punya hidangan kat rumah mak su..Mereka hidangkan durian makan dengan lemang..Makk aii sodap lakk aii...gebu gebu perut aku dengan angin...tapi memang havoc la hidang raya tu..Rasa nak termuntah pun ada...haha...

Rumah ke 6 beraya kat beranang...Kali ni mak dan surrender dah...anak anak teruskan pusing beraya...sebabkan sampai beranang nak dekat malam jugak...tak sempat nak ziarah kubur atok uwan blah ayah...kami bacakana doa utk arwah di rumah sahaja...
Rumah ke 6 ni rumah Mak Long Norma...Sepupu ayah...tiap tahun memang tak pernah miss....Sebelah rumah maklong rumah maklang tapi maklang (adik ayah) balik kampung suami jadi beraya rumah maklong aje...Makanan mmg no 1 kat rumah maklong...borak borak lepas tu sempat berpose sekeping dengan mak long...


Rumah terakhir...rumah ke 7....rumah pak itam...(adik ayah)...makan makan...borak borak..gedebark gedebushh....jam 7.10pm kami bergerak balik..kami melabuh tirai di rumah pak itam utk pusing beraya satu syawal kami....
kenyang membawa ke-esokkan hari nya..
ha-ha-ha



Monday, July 21, 2014

TRIBUTE TO MH17


Tak pernah aku sangka...Perkara sedih macam ni terjadi pada rakyat malaysia...
Tapi di sebabkan oleh kuasa kuasa luar yg lebih pentingkan kuasa pemerintahan kejam akhirnya malaysia menjadi mangsa....tahun 2014..tahun melawat malaysia...2 pesawat mas terhempas...kejutan 4 bulan lalu pun masih tak dapat lupa..di tambah lagi nahas MH17...ketentuan tuhan...pd kump yg menganiaya malaysia...jgn ingat boleh lepas macam tu je...kat dunia mungkin malaysia masih lemah...tapi kat akhirat tau la nanti...tak kan kasi peluang nak putar belitkan bukti....

Alfatihah kepada mangsa yg beragama islam...Walaupun mereka bukan saudara atau sahabat..Kehilangan mereka seperti di rasai...moga aman dan tenang di sana...moga di cucuri rahmat dan ditempatkan disisi orang2 yg beriman....

Mungkin kah lepas ni Pesawat Mas akan lebih berhati hati...Safety equipment naik pesawat memang kurang..hanya di bekalkan penutup mulut utk oksigen dan Life jacket beserta wisel sekiranya pesawat jatuh ke dalam laut...Tapi kalau dah jatuh nak cerita pasal selamat tu mungkin tak kan berlaku...Sejak nahas MH370...Aku nak fly ke Langkawi pun dah jadi satu masalah...Kalau dlu setiap bulan pegi...tapi sejak MH370 jatuh memang ngeri nak naik...lagi2 lak pernah mengalami peristiwa menakutkan...Baca INI malas nak taip lagi hehe

ALFATIHAH







Sunday, July 20, 2014

SHOPPING RAYA-IFTAR

Asalamualaikum....

Lama rasanya tak menaip blog ni...Bukan apa..sibuk menyibuk aje lebih haha...so hari ni nak kongsi lah sehari bersama teman kat beblog sesawang nih...Hari ni dah genap 22 hari kita berpuasa...ehhh btol ke 22 hari?Korang tolong kira bole? Almaklum lah time pose ni otak lambat pick up... :)

Biasanya dah last last puasa dalam seminggu ni ramai lah pakat nak ajak berbuka puasa sama....Tahun lepas berbuka paling meriah....Jemputan berbuka sana sini...Cewaaahhhh sape jemput tahh....haha....Tahun ni tak de sape jemput...aku jemput geng geng dtg berbuka kat rumah lah....stress lah otak aku berbuka kat luar....nak pikir rebut seat lagi....tunggu order berjam jam lagi...kena stay kat table kira kena chop table takut orang lain kebas....almaklumlah bulan puasa ni kebanyakkan jiwa jiwa bersabar kurang bila nak sampai time for NOMNOMNOM hahaa....kang melalak plak...pukul meja dengan carkeylock haha...opsssss!!!kang kono saman lak kat kakak gengster!!!...

Hari ni orang puchong janji nak turun nilai...janjinya dah 2 minggu tapi postpone...sebab demam ekk?lupa lak aku...biar la...haha...Kim ni 200x dia dtg rumah aku pun 200x dia ingat sampai giant je lepas tu mati akal...haha....kena lah jumpa kat check point..cehhh mcm nak pi carik harta karun plak!!!....Check point tu kat Bus top tesco Nilai....Ok dgn yakin dan saksamanya aku keluar rumah nak pegi kat bustop tu....dah sampai tp tak de...adoii dah la kedit tak de...Weii ade 3 bus top lah sekitar tesco....mana satu?last2 aku pusing2 je keliling tesco...baru jumpa...mesti korang tunggu lama kan....pusing keliling tesco tu kejap je...yang korang tggu lama tu sebab aku keluar lambat sebab kebetulan plak pakngah datang rumah....so kena lah lepak2 seminit dua kan..salam2...main dgn naimi (anak buah sedara) yg kuat ngamuk tu....

Sblm berbuka bawak "KIM & KAK MAS" ronda ronda nilai 3 shopping RAYA!!! Aku ni sebenarnya lah kan tak minat nak shopping2....survey-survey kedai banyak2 ni...dah lah panas...puasa plak...kahkahkah (reason kekanak)...Yang penting baju raya aku dah siap bulan lps...cepat kan...tema batik pink..ehh pink ke?hilang ingatan plak kaler apa...hehe....Mereka shopping baju under RM100....nasib lah ade kalau tak mau nya pusing2 nilai 3 sampai lebam....kim mintak aku carikan baju nampak kurus..adoiii...mano den nak poie chaghik? Ha-Ha-Ha Macam macam hal...

Kedebakk kedebushh kat nilai 3..kim mintak aku buat cekelat moist..pegi bakery shop jumpa yg kukus punya....tak jumpa bakar punya....Memang kukus lebih cepat dan mudah...tapi kang bertembung lak dgn omak nak masak utk berbuka dah satu hal nak bergusti sape nak masak dlu...jadi lupakan kek moist...lg pun aku dah buat PAVLOVA la utk korang!!!bertungkuslumus segala bagai siapkan malam sehari korang dtg ni....Jadi kita balik rumah dulu..bergolek golek secara berjemaah atas katil sementara tggu masa nak shopping kat bazar plak...



Dua beradik ni anak kak mas..Cekal dan tabah follow mak & auntie2 punya program sana sini sinun...sampai rumah aku je nak tgk TV tak dapat...sebab bapak aku dah kongker rancangan masakkan CHEF AMMAR....tak boleh miss katanya....Cool kan bapak aku lepak salin resepi...So hari ni nampak bapak macam serius sikit...so angkut mereka mereka ke bilik tamu....Berguling bergolek telentang bersama....Kesian tgk budak berdua ni...usha usha tv dpn nk tgk kartun...tp atuk dah kongker kan...memang TAK ADO lah jwbnya...So aku bukak kan lah "UPIN & IPIN" kat laptop aku tu...dari melesek je kejenya..turun naik turun naik katil greng greng tali gitar aku...style dorang petik ala ala Double Bass....KAU HADO???bukak laptop cerita UPIN IPIN terus static depan LAPTOP tanpa berganjak sedikit pun....Geli lakk hati aku budak budak ni....Aku lupa lah nama abg dia..aku ingat yg baju merah je.."RASHID" itu je aku ingat haha...Umur 4 tahun tapi dia punya kata bicara mcm org dewasa..cuma pelat je...!!Bila la nak kawen ade anak ni..haha...ok out of topic plak..

5.30pm aku ajak pegi bazar...beli itu ini itu ini....balik sampai rumah dlm 6.45pm...macam2 beli kot..Popia basah,Popia sambal,Kuih Lopeh,Karipap semua selesai masa berbuka...menu utama bpk aku lah masak..dah aku seharian kat luar rumah mana nak masaknya..masak air boleh lah tu pun tak sempat..air takde...paip pecah...aku masak air kat bazar je kihkihkih.....

lepas berbuka puasa...mereka nak balik dah...tapi nak singgah makan eskewim kat ICE ROOM..tu diaaa....sebut ESKEWIM je kat kekanak berdua tu dari lemah longlai terus jadi ceria...Almaklumlah budak budak....Mak & auntie budak pun lebih kurang sama je..Lalalala

ICE ROOM

Ni lah dia telatah mereka kat Restaurant ICE ROOM bandar baru Nilai ni...Dewasa dan kanak kanak...lalala


Them!!! 
Aku tak de kan?sebab aku yg amik kan gambar ni....

Time pilih menu

kaki pose...lupa nak bawak dlsr haha

kawan sekolah rendah katanya


Mereka suruh aku pilihkan eskewim yang sedap2....berat permintaan tu ye...kalau x sedap agak apa jd?dah semangkuk tu RM 7.90...Apsal favourite ice aku tak de lak ni..Black Sesame ice tu..adoiii hanya tinggal 10 jenis aje lak....semua bukan citarasa...Akhirnya aku lah paling susah nak pilih menu haha....Kim & kak mas share 1 mangkuk "Tropical Mixed Fruit Snow Ice" anak anak kecik tu share "Oreo Snow Ice" ....Aku pulak tak de nak share dgn sape...Bantai sensorang..adeiii sejuk gila...lama nak habiskan..."Chocolate Ice Snow" Bak kata kim...muka aku mcm bebetul menikmati kesedapan snow ice tu..atau pun bebetul nak menghabiskan semangkuk eskerim tu..Hampehhh btol!!! Balik rumah selsema aku plak macam snow haha....

Lepas settle makan..mereka nak balik puchong dah...Aku hantar sampai depan "Kompleks Sukan Airport,Nilai" Tapi kami terpisah....Kak mas yg drive tak dpt detect kete aku masuk susur simpang mana kot..dari dpn MPN ikut round about mereka pusing semula ke MPN....aku lak usha2 belakang tak de kete SAGA BLM tu...stop depan KSA call dorang..memang sah salah simpang kan...suruh patah balik..Kete banyak kan so tersesat ler hehe....Thanks korang datang berbuka kat NILAI yang indah permai ni..dari siang bawak ke malam...haha...budak2 tu elok je ngikut....




Sunday, July 6, 2014

RAMADHAN : DAY 8


________________________________________


Saturday, July 5, 2014

Tuesday, July 1, 2014

RAMADHAN : DAY 3


Apabila tiba Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup semua pintu 
           neraka dan diikat syaitan..(riwayat al- Bukhari dan Muslim)

Search