Sunday, July 20, 2014

SHOPPING RAYA-IFTAR

Asalamualaikum....

Lama rasanya tak menaip blog ni...Bukan apa..sibuk menyibuk aje lebih haha...so hari ni nak kongsi lah sehari bersama teman kat beblog sesawang nih...Hari ni dah genap 22 hari kita berpuasa...ehhh btol ke 22 hari?Korang tolong kira bole? Almaklum lah time pose ni otak lambat pick up... :)

Biasanya dah last last puasa dalam seminggu ni ramai lah pakat nak ajak berbuka puasa sama....Tahun lepas berbuka paling meriah....Jemputan berbuka sana sini...Cewaaahhhh sape jemput tahh....haha....Tahun ni tak de sape jemput...aku jemput geng geng dtg berbuka kat rumah lah....stress lah otak aku berbuka kat luar....nak pikir rebut seat lagi....tunggu order berjam jam lagi...kena stay kat table kira kena chop table takut orang lain kebas....almaklumlah bulan puasa ni kebanyakkan jiwa jiwa bersabar kurang bila nak sampai time for NOMNOMNOM hahaa....kang melalak plak...pukul meja dengan carkeylock haha...opsssss!!!kang kono saman lak kat kakak gengster!!!...

Hari ni orang puchong janji nak turun nilai...janjinya dah 2 minggu tapi postpone...sebab demam ekk?lupa lak aku...biar la...haha...Kim ni 200x dia dtg rumah aku pun 200x dia ingat sampai giant je lepas tu mati akal...haha....kena lah jumpa kat check point..cehhh mcm nak pi carik harta karun plak!!!....Check point tu kat Bus top tesco Nilai....Ok dgn yakin dan saksamanya aku keluar rumah nak pegi kat bustop tu....dah sampai tp tak de...adoii dah la kedit tak de...Weii ade 3 bus top lah sekitar tesco....mana satu?last2 aku pusing2 je keliling tesco...baru jumpa...mesti korang tunggu lama kan....pusing keliling tesco tu kejap je...yang korang tggu lama tu sebab aku keluar lambat sebab kebetulan plak pakngah datang rumah....so kena lah lepak2 seminit dua kan..salam2...main dgn naimi (anak buah sedara) yg kuat ngamuk tu....

Sblm berbuka bawak "KIM & KAK MAS" ronda ronda nilai 3 shopping RAYA!!! Aku ni sebenarnya lah kan tak minat nak shopping2....survey-survey kedai banyak2 ni...dah lah panas...puasa plak...kahkahkah (reason kekanak)...Yang penting baju raya aku dah siap bulan lps...cepat kan...tema batik pink..ehh pink ke?hilang ingatan plak kaler apa...hehe....Mereka shopping baju under RM100....nasib lah ade kalau tak mau nya pusing2 nilai 3 sampai lebam....kim mintak aku carikan baju nampak kurus..adoiii...mano den nak poie chaghik? Ha-Ha-Ha Macam macam hal...

Kedebakk kedebushh kat nilai 3..kim mintak aku buat cekelat moist..pegi bakery shop jumpa yg kukus punya....tak jumpa bakar punya....Memang kukus lebih cepat dan mudah...tapi kang bertembung lak dgn omak nak masak utk berbuka dah satu hal nak bergusti sape nak masak dlu...jadi lupakan kek moist...lg pun aku dah buat PAVLOVA la utk korang!!!bertungkuslumus segala bagai siapkan malam sehari korang dtg ni....Jadi kita balik rumah dulu..bergolek golek secara berjemaah atas katil sementara tggu masa nak shopping kat bazar plak...



Dua beradik ni anak kak mas..Cekal dan tabah follow mak & auntie2 punya program sana sini sinun...sampai rumah aku je nak tgk TV tak dapat...sebab bapak aku dah kongker rancangan masakkan CHEF AMMAR....tak boleh miss katanya....Cool kan bapak aku lepak salin resepi...So hari ni nampak bapak macam serius sikit...so angkut mereka mereka ke bilik tamu....Berguling bergolek telentang bersama....Kesian tgk budak berdua ni...usha usha tv dpn nk tgk kartun...tp atuk dah kongker kan...memang TAK ADO lah jwbnya...So aku bukak kan lah "UPIN & IPIN" kat laptop aku tu...dari melesek je kejenya..turun naik turun naik katil greng greng tali gitar aku...style dorang petik ala ala Double Bass....KAU HADO???bukak laptop cerita UPIN IPIN terus static depan LAPTOP tanpa berganjak sedikit pun....Geli lakk hati aku budak budak ni....Aku lupa lah nama abg dia..aku ingat yg baju merah je.."RASHID" itu je aku ingat haha...Umur 4 tahun tapi dia punya kata bicara mcm org dewasa..cuma pelat je...!!Bila la nak kawen ade anak ni..haha...ok out of topic plak..

5.30pm aku ajak pegi bazar...beli itu ini itu ini....balik sampai rumah dlm 6.45pm...macam2 beli kot..Popia basah,Popia sambal,Kuih Lopeh,Karipap semua selesai masa berbuka...menu utama bpk aku lah masak..dah aku seharian kat luar rumah mana nak masaknya..masak air boleh lah tu pun tak sempat..air takde...paip pecah...aku masak air kat bazar je kihkihkih.....

lepas berbuka puasa...mereka nak balik dah...tapi nak singgah makan eskewim kat ICE ROOM..tu diaaa....sebut ESKEWIM je kat kekanak berdua tu dari lemah longlai terus jadi ceria...Almaklumlah budak budak....Mak & auntie budak pun lebih kurang sama je..Lalalala

ICE ROOM

Ni lah dia telatah mereka kat Restaurant ICE ROOM bandar baru Nilai ni...Dewasa dan kanak kanak...lalala


Them!!! 
Aku tak de kan?sebab aku yg amik kan gambar ni....

Time pilih menu

kaki pose...lupa nak bawak dlsr haha

kawan sekolah rendah katanya


Mereka suruh aku pilihkan eskewim yang sedap2....berat permintaan tu ye...kalau x sedap agak apa jd?dah semangkuk tu RM 7.90...Apsal favourite ice aku tak de lak ni..Black Sesame ice tu..adoiii hanya tinggal 10 jenis aje lak....semua bukan citarasa...Akhirnya aku lah paling susah nak pilih menu haha....Kim & kak mas share 1 mangkuk "Tropical Mixed Fruit Snow Ice" anak anak kecik tu share "Oreo Snow Ice" ....Aku pulak tak de nak share dgn sape...Bantai sensorang..adeiii sejuk gila...lama nak habiskan..."Chocolate Ice Snow" Bak kata kim...muka aku mcm bebetul menikmati kesedapan snow ice tu..atau pun bebetul nak menghabiskan semangkuk eskerim tu..Hampehhh btol!!! Balik rumah selsema aku plak macam snow haha....

Lepas settle makan..mereka nak balik puchong dah...Aku hantar sampai depan "Kompleks Sukan Airport,Nilai" Tapi kami terpisah....Kak mas yg drive tak dpt detect kete aku masuk susur simpang mana kot..dari dpn MPN ikut round about mereka pusing semula ke MPN....aku lak usha2 belakang tak de kete SAGA BLM tu...stop depan KSA call dorang..memang sah salah simpang kan...suruh patah balik..Kete banyak kan so tersesat ler hehe....Thanks korang datang berbuka kat NILAI yang indah permai ni..dari siang bawak ke malam...haha...budak2 tu elok je ngikut....




No comments:

Search