Monday, July 28, 2014

Selamat Hari Raya "1 Syawal" 2014

1 SYAWAL




Family possing time utk 1 syawal yang bahagia dan gembira..
Lepas Mak Ayah balik solat sunat aidilfitri semua cop tempat masing-masing bergambar..
Tahun ni aku tak berpeluang nak join solat hari raya..
Sebab banyak keje kat rumah aku kena uruskan....
Abg aku cuti..ehh dia bangun lambat haha...rugi la ko amir...
akak aku pun sama bercuti haha...jadi aku & akak aku buat preparation masuk kan kuih dalam balang...potong ketupat...dan sewaktu dengan nya....
Puas hati aku...5 jenis kuih raya ni aku buat sendiri ;)

Lepas makan makan...bermaaf maafan dan aku dapat duit raya..semua siap siap nak pegi ziarah kubur arwah atok dan nenek kat tanah perkuburan islam kampung jijan...
Alfatihah buat Tok Ahmad bin Pembimbing dan Nenek Sunnyi

kasi kemas kemas sikit atas kebur sekitar kubur...al maklum lah setahun sekali kan menziarahi macam macam yg tumbuh secara berjemaah atas kubur tuh....
Surah Yassin di bacakan untuk kedua dua arwah...Sayu je rasa hati..terasa macam arwah ada di sisi ketika bacaan yassin di baca di sisi kubur...sob sob sob...

selesai baca yassin..Rumah pertama di tujui utk mulakan pusing beraya..Rumah Makloh sarah..Kalau tahun tahun sebelum ni mula kat rumah maktih...(rumah arwah atok nenek) tapi tahun ni tukar turn...Dari Felda LBJ turun ke Kampung Jijan....


Kami kat rumah maklong...Maklong masih bersedih di atas kehilangan anak bongsu nya yang meninggal dunia kira kira 3 bulan lepas terlibat dalam satu kemalangan jalan raya...Wajah sugul je..kami memahami maklong..maklong harus kuat okay!!!!


Kak rumah mak long boleh jumpa RARE hidangan rendang..Rendang Itik...Rendang ayam tu biasa dah kan...Sedap rendang Itik tu...Padehal sblm ni aku tak suka pun makan Itik...Kot tahun depan ada Rendang Angsa ke...Rendang Rusa ke sila berikan kepada saya hehe


Possing hari raya with Anak Buah....Budak dpn aku pakai tudung tu anak arwah abg izam...anak bongsu mak long aku...nama dia aishah...baru darjah 2..anak sulung adik dia umur 4 tahun...bayangkan lah apa perasaan mereka berdua beraya tanpa Bapa tahu ni?Aku terasa sayu yang amat walaupun tak rapat dengan bapa aishah ni....
Alfatihah buat Abg Ijam...

Aku dan Kak Long ku...Eyka
(Aku ni memang mengembang berbanding 3 beradik ni haha..
tapi skrg abg aku pun berlumba lumba mengembang dengan aku....)

Rumah ke 2 kami tujui...rumah Induk Intan tapi salah tekaan plak...Induk tak de plak kat rumah...Jadi terus pegi arah rumah Mak tih plak utk rumah ke 3 la kan haha...Makan makan kat rumah mak tih ni aku suka...ada pecal wehh..nyumm nyumm..kak ita buat..leleh oiittt.
Rumah mak tih Noriah ni tiap tahun ramai sangat org dtg beraya...Aku rasa macam beraya rumah PM pun ade..Artis pun ada..kemain ramai..meriah sungguh...
Maktih aku ni tukang urut dia...tukang ajar budak budak mengaji dia...tukang buat ubat dia tukang jahit dia..kira semua dia lah...tu yang ramai kenal dengan mak tih ni...kalau hilang kat kg jijan ni jumpa je mak tih hahaha....semua will be hokayyy!!!

Atok "Selfie"
Rumah ke 4 rumah atok acik...arwah isteri dia adik beradik dengan arwah nenek aku...atok sedara lah kan...setiap tahun tak pernah miss rumah ni..sejak dari isteri dia masih ada sampai dah tak de...
Alfatihah buat Uwan Acik...

Atok kata "Inilah buah asam gelugor"

Raya rumah atok ni same je mcm tahun seblm2nya...atok ni best kalau bercerita semua dia tau..semua boleh layan haha.....Atok tinggal bujang skrg..hope tak de nenek baru ye tok!!!hehe

Rumah ke 5...Rumah last bagi kawasan Jijan....Beraya kat rumah Mak su Zimar...kali ni bukan sblh mak lagi tapi sblh ayah...Adik bongsu ayah aku...Tak de gambar maksu tapi tgk muka aku pun boleh..same je...Tapi aku lagi cun lah hahaha..Mak Su dengan abg tiri ( satu ayah 2 mak) duduk sblh2 rumah je...sama sama menjagalah...memandangkan mak su pun tak kawen...abg dia..tu pakcik aku haha...dah duda...sama2 menjaga lah macam aku ckp td kan...

Rare punya hidangan kat rumah mak su..Mereka hidangkan durian makan dengan lemang..Makk aii sodap lakk aii...gebu gebu perut aku dengan angin...tapi memang havoc la hidang raya tu..Rasa nak termuntah pun ada...haha...

Rumah ke 6 beraya kat beranang...Kali ni mak dan surrender dah...anak anak teruskan pusing beraya...sebabkan sampai beranang nak dekat malam jugak...tak sempat nak ziarah kubur atok uwan blah ayah...kami bacakana doa utk arwah di rumah sahaja...
Rumah ke 6 ni rumah Mak Long Norma...Sepupu ayah...tiap tahun memang tak pernah miss....Sebelah rumah maklong rumah maklang tapi maklang (adik ayah) balik kampung suami jadi beraya rumah maklong aje...Makanan mmg no 1 kat rumah maklong...borak borak lepas tu sempat berpose sekeping dengan mak long...


Rumah terakhir...rumah ke 7....rumah pak itam...(adik ayah)...makan makan...borak borak..gedebark gedebushh....jam 7.10pm kami bergerak balik..kami melabuh tirai di rumah pak itam utk pusing beraya satu syawal kami....
kenyang membawa ke-esokkan hari nya..
ha-ha-ha



No comments:

Search