Monday, June 29, 2015

Alfatihah

Alfatihah
Semalam mak dpt call dari kampung ayah
Mak lang bgtau yg Mak ngah (sepupu ayah) dah meninggal.
Sakit tua.
Last year..
time anak buah arwah kawen lah last aku dpt bertemu dengan arwah.
Masa tu dia ckp kat aku
"Dik ko bila lagi nak kawen?
Kalau ko kawen jgn lupa jemput makngah.tp jgn lambat sgt.
nnti tah tahun depan mak ngah dah takde.umur tak panjang"

Opkos la aku lambat lagi sebab takde calon hehe.
Masa ni aku sgt la rasa annoying pertanyaan tu.
bkn apa stress semua org mengajukan persoalan yg sama.

Tapi bila arwah dah Xde ni.
teringat-ingat plak kata-kata arwah.
lps kenduri anak buah arwah.
Aku & Family ade dtg nk jenguk mak ngah kat rumah.
Tapi baru tau dah tggal dgn anak lelaki tunggal dia kat pahang.
Tak silap area bukit tinggi tu kot.
kami xtau pun alamat rumah di bukit tggi tu.
jadi ingat nak ziarah tahun ni la.
memandangkan abg aku nak bwk bini dia yg sarat tu 
jumpa dan kenal saudara2 time raya.
Tapi nak buat macam mana.
Allah swt dah tentukan takdir arwah.

Arwah ckp tahun depan dia dah takde.
maka betul lah tahun ni arwah dah takde.
Insyallah kalau umur adik panjang.
dan di izinkan oleh masa. 
Kami akan dtg ziarah kubur makngah pada hari raya nanti.,
Insyallah..Semoga mak ngah tenang di sana.
Alfatihah.





Alhamdulillah.

Up sikit meluaskan empayar. cewahh empayar biskut pelangi.
sebab nk hantar biskut ni aku ada kemalangan kecil semalam.
agak2 ade tak korang terbabas ke MANTIN utk dtg ke Kedai FERRINA utk beli sekotak dua biskut homemade aku ni?
Kedai pun sederet ZEMART MANTIN aje.
sblh kedai MAMAK.
50pcs RM25
dedulu aku selalu tgk org jual biskut raya mcm ni.
teringin jugak kalau ade jual mcm ni.
kita letak org yg jualkan.
jd tak payah lah ko nak melepak tggu biskut tu laku.
Thanks Dibraezatul
(Aku nk sebut nama penuh tapi nama ko. mak aii susah nk sebut)
So sape2 yg masih tercari2 nak beli biskut raya apa?
korang dtg lah ke lokasi ini.
sambil2 tu boleh bantu bisnes kecil2 an aku ni.
Homemade tau.
Aku buat sendiri. buat sensorang dari lps berbuka sampai sahur.
hehe...


Sunday, June 28, 2015

Dugaan Ramadan

Dah bersarang blog ni ye.
Haha.
Saje nk share kat korang

Semalam masa Otw nak hantar Kukis ke sebuah kedai di MANTIN.
Aku terlibat dalam satu kemalangan jalan raya.
Singgah rumah kawan sebenarnya.
Kawan tu nak tumpang ke MANTIN.
Aku nk U-turn.
Aku dah make sure kan jalan raya masa tu clear,
ade pun moto ni jauh lagi.
so aku agak2 dapat lah lepas.
Aku dah lepas ke arah jalan raya yg bertentangan dgn jalan moto tu.
tapi aku pelik WHY dia still langgar kete aku??
padehal kete aku dah berada di lane sepatutnya setelah membuat pusingan U.
dia langgar kete aku dan dia jatuh betul2 tgh jalan.
Sepatutnya moto tu bwk la ikut jalan moto.
nape nak jalan tengah2.
huft.

Gila kaku aku sekejap.
Tgh phobia tu dtg pulak sorang pakcik ni.
kot la nak tenangkan aku ke.
nk angkat mat moto tu ke.
dia dtg depan aku terus tanya sape yg drive kete.
tentu lah aku ngaku kan.
Pakcik tu dtg dtg cara yg sgt gengster ye kengkawan.
dia marah marah aku.
aikk sape yg langgar sape?
aku tgh panik ni.

panik sbb org langgar aku.
aku sampai skrg xleh lupa pakcik tu.
bg tekanan lagi buat apa?
tolong lah yg memerlukan tu.
sikap tu sikap!
lepas tu dah marah2 kat aku terus blah plak.
yelah mesti dia akan kata
 "ini bukan masalah saya"
hangin aku!!

Aku tgk mat moto ni kecederaan pun kecil aje.
aku call parents suruh dtg tgk.
tlg apa yg patut,
bawak pegi klinik.
sebelum parents aku sampai.
berkali kali aku ajak mat motor ni pegi klinik. 
Xnak dia.
parents aku pujuk sekali aje. 
terus pegi..
Nasib lah kecederaan Xserius.

Penah tak korang dgr bila kete korang kena 
langgar korang yg byrkan semua dari segi perubatan 
dan kerugian? 
Okey bapak aku bayar ye.
takpe lah rezeki mat moto tu.
walaupun dia yg langgar.
mungkin ayah aku beranggapan.
satu hari nnti aku akan di balas seumpama itu?

Nk citer pasal mat moto ni.
cerita dia pun ade byk putar belit gak..
biasala bangsa tu.
kejap dia ckp motor dia baru keluar harini..
lps tu cek moto tu dah keluar 3 bulan lps
kejap dia ckp nk pegi ke pajam nk pegi kenduri kawen...
tp sebenarnya nak jumpa minachi dia...

minachi dia baik sgt...
salute!..
tapi itu hal dia lah kan..

Baiki moto aje dah dkt 1k.
perubatan dia puluh2 gak
baiki kete aku pun 1k sama harga dgn moto dia.
ikutkan nk aje aku bwk pegi report.
tapi bpk aku setuju nk settle luar.
sbb mat moto ni dia nak settle luar.
masa kejadian aku ade 3 saksi tau.
yg nampak kejadian tu.
tapi xpe..
ini nasib dia.
mana tau nasib aku pun mcm ni.

korang mesti nak tgk kan moto dgn kete aku?


Si moto merah melanggar FWD merah

Macam nampak kete aku teruk kan? 
Sebenarnya Moto tu paling teruk.
bengkok2.
Masa kejadian ni mat moto ni agak kerek2 je ngan aku.
ko yg langgar aku. 
aku dah berada di lorong selamat pun kena langgar lg.

siap bwk geng dia. 
Nasib la kawan2 aku ade jugak masa tu. 
aku pun ade geng.
geng Donat Chomel. 
haha

after 2 days.
mak aku call ler si mat moto ni tanya perkembangan.
Katanya semuanya ok.
After 4 days mat moto ni plak call nk ckp ngan aku.
tapi aku xde.
dia ckp ngan mak aku..
ayat pun agak baik aku dgr.
Aku rasa mat moto ni pun budak baik sebenarnya.
Maybe dia tak alert akan berlanggar.
Lagi pun sape yg nak eksiden kan?
Ini semua ketentuan.

Semoga awk berhati2 bwk moto lps ni.
jgn laju2 sgt kat kawasan kg.
simpati lah pada mereka nk keluar simpang, nk berhenti tu.
kang laju2 sgt mengundang kematian plak.
Ending nya "Mat moto jugak mengaku kesalahan dia walaupun sudah lama berlalu"
ini di namakan dugaan ramadan. 
Encik mat moto jemput la dtg beraya nanti..
;)


Tuesday, June 16, 2015

Cerita Cinta Kita- Indah Ruhaila & Ewal Af 2014

video
Wahh syokk nya ewal...
Pndai jugak belakon Sweet sweet ehh skrg!!...
Video Klip pun Awesome...
CST kalau buat mesti tak menghampakan...
Macam CST buat video klip Tomok & yana samsudin lagu "Cinta Tak Pergi"
Lokasi pun sama jugak kat BALI.
Bali memang tempat yg sangat Romantis gitu..
Mtv ni memang layan..
Sebab seni Photografi sgt Cantik.
siap camera terbang2 gitu.
hehe.

Saturday, June 13, 2015

Window Shopping.





video





Aku sayang korang...


Budak budak senget yg suka saiko aku.

Okey. Ini Aktiviti kami hari ini.
Window Shopping.
Ada Mall baru kat KLIA
Mitsui Outlet Park.
Selalu aku lalu dpn mall ni utk hantar abg aku ke KLIA.
Aku ingat dulu kilang LORI...
Mitsubishi tu..
Rupanya Shopping Mall.


Semua barang BRANDED ada tau!
Mahal ke Murah??
Opkos lah mahal.
Kalau nak murah better korang pegi UPTOWN aje.
Tapi mahal dia tu masih lagi jumpa yg murah haha.
Macam mana tu?? Confius kan??
Ada dua tiga buah outlet yg ada SALE maka brg tu murah lah..
Murah2 pun atas RM30 ye..
Okey lah kan murah jugak lah tu.


Aku masuk Outlet Zalora.
Banyak design baju..kasut...dress..dan lain2 ade jual..
Tertarik kat kasutnya. 
Tapi sayang Saiz tak de plak..
susah nak cari kasut saiz 42 ni yee...
bersamaan saiz 10.
So kita tgk2 aje lah haha.


Banyak jugak outlet yg belum di buka.
Yerlah masih baru kan...
Food court pun bakal di buka..
Kot2 staff KLIA nak tukar angin nak makan kat MOP ni ke.
Boleh lah try.


Sesape rasa nak shopping tu better sediakan wang secukupnya,
Sebab?? Kalau korang melangkah masuk aje dalam mall tu korang
macam kena Histeria haha...
Okey ni donggeng...
Tak lah...korang akan rasa sawan nak beli itu ini..
Outlet aku paling suka.. Converse/Nike/Adidas/Puma.
dah banyak lagi Brand lah...
Skrg takde sale sgt..so kita tggu sale hehe.


satu lagi aku nak gtau ni..
kang korang marah aku plak tak bagi tau awal..
Tempat parking memang luas..
boleh park ikut suka..
Nak parking dekat2...
nak jauh2...pun boleh...
kalau jauh sila menapak lah.
Parking mcm MAKRO tu..
sape ingat MAKRO??haha...
dah takde dah shopping MALL tu dah.
Sejam korang parking RM4 yee...
so boleh share2 sorang seringgit haha...
Pastikan korang dtg tu satu kete 4 orang...
pastikan jugak korang dtg tu korang beli lah 
apa yg patut baru berbaloi RM4 tu. haha


Aku harini dah nama pun window shopping..
Jadi jalan2 aje survey mata haha
Jamu mata kan kan..!
Tapi terbeli jugak MASKER kat kedai apatah..
semua brg dtg dari jepun tak silap..
Kedai apekah itu??
Hati2 membeli masker tu..tulis RM10-4 keping...
tapi bila bayar jadi RM3 sekeping..
Taktik kotor apakah ini?
Salah letak ke??
atau salah letak harga??
Hati2 ler yeee...
Aku pun shopping bodoh aje...
Simpan bodoh tu sikit utk esok haha



Kenduri Aqiqah + Berendoi Abdul Ghaddafy Muqarrabyn.

Attend Kenduri Aqiqah + Berendoi anak kawan aku.
Dibraezzatul kat kg Gebok, Mantin.
 Nama baby yg comeyy ni 
Abdul Ghaddafy Muqarrabyn.
Nama dia punya comeyy woii!

Dibra ni kawan aku since darjah 2 tak silap.
Masa Sek Kat SK Pusat Mantin.
Org nya yg sgt peramah gilaaa!!
dan baik hati..
saje aje puji ko lebih
 hahaha

Aku tak lah dtg seorang.
Aku dtg berdua.
Aippppp...
Jgn pikir lain.


Aku dtg dengan Asnurain..
"As" ni kawan sekolah Menengah aku kat SMKTS, Nilai
Tah cemana plak mereka berdua ni boleh kenal tah.
Mana kawan aku semua jd kawan dia hehe.
Kami ber3 ni mmg baik.
Raya Xpernah Miss kot..
Tapi Tahun lepas aje terMiss kot hahaha

Dibra ni plak hubby dia classmate aku zaman sek agama..
kat SMK batu 10 Labu, Seremban
Nampak tak aku sgt suka tukar sekolah?
Nak cari yg terbaik sangat!!! 

 so Harini aku dah maiii nak memeriahkan majlis.,.
Sempat jugak aku berpossing 
mossing dgn baby Dafy yg tomeyy tu..
Geram tau Hacikkk...


Acikk doakan semoga Dafy 
membesar dengan sihat dan kuat.
Semoga menjadi anak yg soleh pada 
Ummi dan abah yee...

Nyumm nyumm..
Makan kambing pannggang..
Terasa Mat saleh sangat aku harini..
Appetizer sangat..
Sodap2..nasib xponing2 haha
sampai ketat perut den..
Terima kasih mummy Dibra diatas Jemputan.
Nanti Dafy kawen jgn lupa jemput hehe



Acik as pun nak dukung Dafy..
Pasaipa hang tomeyy sgt ni Dafy..
Geget kang!


Kami dan Raja sehari yg tengah
membongkang dalam boyan santekk...
Buai buai ku laju....!

  
TERIMA KASIH TUAN RUMAH DI ATAS JEMPUTAN!


Sunday, June 7, 2015

Lamanya Xmenulis woitt

Preng!!! Preng!!!
Lamanya Xmenulis woitt
Aku pun hari ni ALONE girl.

Abang aku & Wife FLY ke SRI LANKA
Kakak aku FLY ke Amsterdam-Switzerland-Paris-London
Pusing Eropah.
Parents aku plak pegi Seminar SAHAM kat Bangi.
Dah retired ni dah nak main SAHAM plak Omak Abah den ni hah.

Maka tinggal lah Hanya Aku dkt rumah bersama
 Budak bulus yg 4 ekor tu.
Sebelum parents aku pegi,
Dah pesan

"Dik ko jgn lupo Wakil an Omak ayah ni hah
 poie Kenduri tahlil Ghumah Cikgu Salehudin tu. 
Ko poie makan ajo pun boleh yo.. 
Janji ado wakil.."  

Hah tu dehh...
dah posan awal kan...
Maka makan tengah hari dah sedia ada kat rumah org sebelah haha

Harini just nak share Audio aje.
Haha..
Hah!! Audio apo tu??
Tadi siang.
After balik Kenduri kendara Jiran sebelah
Sempat berjamming sakan dengan 
Diyana Rahman ni hah.
Saje angkut dak Diyana ni 
memeriahkan lagi rumah aku yg sunyi Sopi ni hah..
Sampai melecet den punya jari jemari 
main gitar akustik yg dah berkepuk berkarat tu.
Jom layan.
ni aje hasilnya
Korang dengar lah suara aku bagaikan anjing tersepit tu.
Den main gitar den nyanyi..
Kalau lah drum pun den boleh main kan sekali..
semua dah den sapu.
Tapi drum tu den bg tugas kat Diyana lah.
Tapi jangan tertipu lak.
Diyana tu main drum kat TABBLET SAMSUNG aje,
Bukan set Drum Beribu tu.,
Mano lak den nak gumpul an duit boli set drum tu hah..,

video


Search