Sunday, October 30, 2011

Demam+ Gastrik

New post...
lama tak post new entry..mana taknya aku demam & gastrik yang melampau lampau..rasa hilang fokus..buat itu tak menjadi..buat ini tak menjadi....pegi Klinik..pon ubat tak jalan...apelah nasib...sakit sepanjang hari..tak tahan den..rasa nak bawak beskal kayuh laju laju pegi hospital pon ade....tapi larat ke nak kayuh?
Aku 1st day demam aritu suhu badan sampai...39.9 *c

Hari ke 2...sukatan suhu badan aku semakin kurang...38.5*c

Hari ke 3 demam dah okay...tapi tetiba kena gastrik plak...adoyaiii....macam macam....ni semua sebab minum 100plus sebotol sebab nak hilangkan panas badan.....bergas perut aku....2hari jugak merana sakit gastrik ni...makan ubat pon tak jalan....dengan kebengongan yang melanda..aku lupa kat rumah aku ada mesin ni 
Beli ribu ribu tapi tak nak guna...apa kes?lepas guna ni dah makin elok....abang aku yang beli ni...dulu dia jual mesin ni jugak....bagus giler mesin ni...gastrik dah semakin ok....abang aku kata mesin ni leh kurus kan badan!!kawan dia besar mcm aku dah kurus sebab guna mesin ni....Auww....!!!That`s Good!!...tau ke korang sebijik mesin therapy ni bape?bukan dua tiga ribu yerp...tapi.....duapuluhlimaribu......leh aku kuar kan kete sebijik utk galang ganti mesin nih....tapi seriusly mesin ni bagi manfaat kat aku yg tengah dilanda ke sakitan perut yang amat sangat ni...

Monday, October 24, 2011

Happy Holiday

fly from nilai to KL by ktm train..(Fly lah sangat kan!!) aku dapat invitation dari Bee ee ee..bukan lebah okeyh..tu nama glamer kawan aku..name betul dia syida abd rahman...dia kawin arini but event ni blah lelaki punye...aku di invite by 2 belah pihak...syidah kat batu pahat..alil kat kl....MMmmmmm batu pahat macam jauh aje nak pegi kan...aku pilih KL aje lah dekat dan senang nak pegi...Aku attend event wedding of the year alil & bee ni aku bawa askar askar aku....haha..kym,eleena & adlin....buat peneman dikala kesunyian...rock tak rock kami pegi kenduri kawen naik LRT...sempoi kan...haha..sebab takut sesat memang better la ade lrt..bee gtau aku event tu buat kat dewan dato keramat..berhadapan LRT jelatek....mase turun LRT aku memang dah nampak dewan tu tapi......kenalah berjalan kaki naik jejambat & lalu taman baru sampai...adehhh..masa naik jejambat tu adoyaiii lenguh lenguh segalanya....Haha!!...sampai aje sorang sorang segan nak masuk...takut salah wedding pon ye...sebab tak nampak signboard sape kawen..takut yang kawin tu letchumy & subramaniam plak yg kawen kan...tapi takde pokok pisang..haha so sure lah itu wedding alil & bee...ade nampak satu sign board kecik....nak masuk dewan pon kiteorang malu malu..sampai adlin kata sape yg dijemput tu sila ke depan....haha..segan nya nak masuk...last last orang pangkal jemput kami masuk...masuk aje....jumpa mak pengantin...masuk dewan terus melantak....masing masing amik food tak ingat...macam bela hantu raya..tapi tu utk bekalan dalam perut untuk ke bagan lalang plak for next destination kan hehehe....aku memang plan nak tunggu sanding..bee kata sanding 12.30pm..ngam la aku datang 12.15pm....ramai jugak tetamu yang hadir...ada yg familiar..aku saja jugak bawa eleena ni...yg kawen tu mcm ada bau bau bacang lah jugak ngan eleena...jam dah pukul 1.30pm..masing masing dah tak sabar nak lepak pantai..so gerak pulang walaupun pengantin tak sampai lagi..sampai kakak pengantin lelaki kata"jangan lah balik dulu...pengantin dalam perjalanan...".aku tak leh nak bg reason apa...kata nk pegi PD...hahah...ok perjalan yang jauh bakal ditempuhi....





Next destination "Bagan Lalang,Sepang"
Sampai bagan lalang dalam pukul 4.30pm....semua teruja bila nampak laut..yang sangat beriya "Kimy" haha...laut laut!!!bengong....mereka mereka baru sampai sini sekali...elena penah dtg ngan uncle dia sekali...yang dua beradik ni langsung tak pernah..takpe today korang lepaking area aku selalu lepak with my beloved family ok!!!...dah menjadi kebiasaan asalkan sampai mana mana tempat yang interesting view memang snap snap picture lah...heheh..so nak tgk kiteorang?jom..roll ke bawah ok!!!

"Unggas berterbangan disekeliling pantai".....Pssttt!tapi yang aku tengok layang layang aje sekeliling pantai...aper cer?mana unggasnya?pupus ke?


 Senyum Kuda

Kuda kuda...!!!bak kata tuan punya kuda...
"antara korang berempat sorang aje bleh naik.."mula mula mcm tak dpt tangkap...last last hampeh....ok fine...takut tulang kuda tu patah banyak..Crakkk!! crakkk!! kalau aku & the big sister naik.....eleena pon tak berani nak naik even dia ala ala tulang berjalan tuh....tak dapat naik...amik gambar pon jadilah....masing masing nak bergambar pose same je....


 06.00 pm-Nak balik dahhh!!

Dalam sejam perjalanan balik arah ke nilai..sepatutnya kejap aje tapi jem gila persimpangan KLIA ngan pekan salak dari sungai pelek...so terpaksa patah balik follow laluan kearah LBJ-JIJAN-NILAI...sempat gak dorang menikmati keindahan kampung mak aku kat jijan masa dalam perjalanan....sampai rumah aku pukul 7mlm...mak aku dah siap prepare air & makan malam...ok geng kita makan dulu ok...tau korang mesti lapar punya kan...sebelum dinner sempat gak dowang meng"test"guitar guitar & pose with guitar ala ala band rockstar kan kt bilik aku yg dah mcm tongkang pecah tu...bak kata mak aku "macam nilah bilik anak dara"ahaha..alah mak ni jangan la puji...malu lah!!!!...hehe..sempat dengar single ciptaan aku lagi.."kau pergi"..kimy kata lagu tu best!!haha.. 








Dalam pukul 8 lebih kimy...eleena & adlin tolak balik rumah dorang...
ok next time datangla umah aku lagi ok .....lps ni aku plak masak k!!!

Thursday, October 20, 2011

Jangan Laju Laju

Ini Dia....Aweks cun Jangan laju laju dah Muncul....
Nice Acting dua beranak nih....haha..
Terbaik lah Zzzati & Mak cik Intan...
Lepas ni Zzati jangan jeles kalau kot-kot ade pengarah 
filem amik mama bawak watak "Heroin"..hehehe....



Sunday, October 16, 2011

The best moment!!

Aku jumpa something special dalam peti surat rumah aku...
As`z ade calling nak datang rumah tp masa dia datang aku tak sedar..
sorry as`z..aku tengah panggang ayam lah kat dapur
tak dengar ko panggil...
aku rasa nanti kena pasang door bell lah :D

Buat pertama kalinya aku dapat sekuntum bunga...
tak penah terpikir nak dapat bunga...thanks As`z...
terharu dan sayu aje aku rasa...
apsal aku tak penah ingat tarikh/hari macam ni...
as`z kata hari ni...adalah :
Umur 16 , Sepuluh tahun yang lalu
ditingkatan 4 kami kenal...

kisah perkenalan kami start pada tahun 2001...masa tu kami jumpa kat hospital..adik dia admitted masuk wad...masa tu tak kenal sangat..kebetulan tahun 2002..masa tu aku tingkatan 4..kami satu sekolah dan satu kelas....dalam kelas ,as`z ni student paling rajin belajar berbandingan aku haha...aku ni semua malas....blaja malas...salin nota malas...so bila cikgu nak cek buku tulis baru lah aku terhegeh hegeh nak salin nota yang sebelum sebelum tu...haha...kelam kabut siot...as`z ni pon dia suke sangat tolong cikgu..kawan kawan dia...aku...haha...sebelum ni aku pon jenis tak amik port sangat pasal orang lain...korang punye pasal lah..tapi setelah kenal dengan as`z ni aku jadi caring giler ngan orang sekeliling...sampai aku terjebak dalam Kelab "Pembimbing rakan sebaya"..ahaha..macam tak percayakan? aku kah itu?hahha...sejak rapat ngan as`z ni aku dah jadi lebih berani nak buat something yang patut aku buat dan tonjol kan...seperti persembahan sajak in english depan perhimpunan...menyanyi...menulis untuk majalah sekolah....menulis untuk pertandingan peringkat malaysia...memang terbaik kan....aku ingat lagi masa sekolah aku buat event bakat remaja...aku dan as`z duet lagu demi masa nyanyian kumpulan BOBOY masa tuh...walaupon orang ada yg kutuk kutuk...ada aku kesah....aku atas stage korang duduk kutuk berani ke naik atas stage menyanyi?hahaha....walapun kat sekolah hanya dalam tempoh 2 tahun aje kenal macam macam tentang dia aku tahu...(itu rahsialah)aku paling bengang bila ada kawan sekolah yg kutuk dia itu ini...mula la hilang kesabaran aku.,...aku basuh cukup cukup dak tu..sampai dia nangis..dan aku pon nangis...haha.....aku nangis?kenapa pon aku tak tau...parents aku pon boleh terima as`z ni seadaanya...kekadang mak aku plak rasa risau apa jadi kat as`z ni..haha...dah macam adik beradik kan :P .......lepas sekolah aku dapat plkn...dia pon dapat....tempat kem yg sama cuma pengambilan yang berbeza...aku pergi dulu dan habis dulu....lepas dah lepas itu aku still connecting dengan dia...bagi aku dialah kawan..dialah keluarga aku....ramai jugak kawan kawan aku yg aku kenal kata aku ni macam tak boleh nak jadikan kawan..tapi bila susah korang cari jugak aku..aku yang jenis tak boleh buat kawan ni lah berusaha bantu korang....ade tak korang kesah?tapi macam as`z dia boleh ngam ngan aku...walaupon aku ni rock die balada hahaha.....so pada kawan kawan yang tak kenal..kenal lah aku dulu ok...haha...dalam hidup aku skrg ada 3 orang aku anggap kawan,kakak dan adik....sape mereka?itu rahsia aku :P 
so sweet kan...
korang ade?jgn jeles.. ;D




Wednesday, October 12, 2011

Chatting & discussion between 2 of Asean state (Malaysian-Indonesian)

Biasa dengar ada tajuk lagu "Antara malaysia dan jakarta".haha.ni plak perbualan Video calling antara dua negara mengunakan "skype"..Amacam canggih tak aku sekarang?hehehe
you all knows about skype?hahaha.....you search google right know and you can knows better than me about that...hahahah.....Seriously memang kecanggihan melanda sampai aku sendiri tak tahu nak guna..."SAkai!....


Janji dengan sis kym (Kuala lumpur) & Dudul (indonesian) konon nya nak borak mengunakan skype....dah setting time bagai...8.30mlm yerp....ok!!!kimy sanggup keluar rumah pergi Cybercafe bagai nak skodeng skype....hahaha...so nak jadikan cerita puas aku adjust sana sini skype aku still tak boleh nak starting video....ayoo....mesti blur dudul nak adjust kan jugak kan....wahahah...last last aku hanya leh dengar suara dudul aje...pergghh loghat english die power sehhh....aku yg poor english ni rasa..adehh..kang aku cakap noie sembilan plak dia tak faham hehehhe....


nasib mirc aku rosak kalau tak...satu apa pon aku takleh nak reply...lidah belacan nih...hahaha....aku heran gak..aku tulis bI ok...time nak bertutur tu dah macam orang sakai cakap bahasa tamil....!!!sakai..aimi sakai!!! hahhaha..Toqqqkkk!!


Sebab susah sangat lah nak berkomunikasi nih...sis kym ajak lepaking kat Ym aje..."yahoo mesengger "...kat ym boleh chatting sambil view web cam....kat skype kena buat video calling baru leh nampak muka...kira macam hp la..kena "3G" baru boleh nampak muka aku dan muka orang yang calling calling tuh....susah susah aje skype nih hehehe...("memang ahh ko rasa susah aimi..ko bingai lagi nak gune skype tu..Cer explore lagi mesti terer nanti")


sambil online kat ym tu sempat snap gambar gambar UNCUT dorang heheh


 Skype "Muke aku:" tak menjadi.....
 Dudul
 Borak borak.... (bisu time)







Monday, October 10, 2011

09/10/11 Fenomena Bulan

Subhanallah

Mendongak pandang ke langit lihat ada
 gegelung cahaya di sekeliling bulan malam ni...
kagum ngan ciptaan nya..bulan p0n nampak macam lain.....
cantik!!Kagum dengan kekuasaan Allah S.W.T

Apa yang sedang anda perhatikan bulan pada 
malam ini ialah satu fenomena dinamakan Moon Halu/Halo. Pelik bunyinya.


Katanya akan berlaku banjir?? Betul ker??
Cerita bahawa cincin di sekitar bulan menandakan cuaca buruk akan datang, dan dalam banyak kes ini mungkin benar. Jadi bagaimana cincin di sekitar bulan boleh menjadi ramalan cuaca akan datang? Kristal ais yang meliputi halo menandakan ketinggian tinggi, tipis awan sirus yang biasanya mendahului depan yang hangat oleh satu atau dua hari. Lazimnya, arus udara panas akan dikaitkan dengan sistem tekanan rendah yang biasanya dirujuk sebagai ribut.
Adalah dipercayai bahawa bilangan bintang dalam halo bulan menunjukkan bilangan hari sebelum cuaca buruk akan tiba. Sejauh bernar, aku kurang pasti. Berikut adalah beberapa gambar-gambar dan contoh tentang fenomena yang menarik ini. Layan.


 Kalau perasan ada Kalimah Allah. Subhanallah.





Sunday, October 9, 2011

JOM TRY GAME NI


i)PILIH BULAN KELAHIRAN ANDA :

Januari -Aku cinta
Februari -Aku gigit
Mac -Aku belasah
April -Aku peluk
Mei -Aku terhantuk
Jun -Aku terkentut depan
Julai -Aku menari dengan
Ogos -Aku pergi dating dengan
September -Aku lambai dekat
Oktober -Aku muntah depan
November -Aku jerit dekat
Disember -Aku terlanggar

ii)PILIH NOMBOR HARIJADI ANDA

1-Mak aku
2-Komputer aku
3-Liverpool
4-Garfield
5-Musuh dalam selimut
6-Gangster
7-Handphone aku
8-Gerrard
9-Driver bas
10-Semut
11-Kawan baik aku
12-Polis
13-Taik kucing
14-Patung barbie
15-Lee Chong Wei
16-Mak mertua aku
17-Mak tiri aku
18-Girlfriendaku/boyfrienda aku
19-Makcik kantin
20-Sharifah amani
21-Upin n ipin
22-Siti Nurhaliza
23-Spongebob
24-Cristiano Ronaldo
25-Bapok/maknyah
26-Kawan aku
27-Raja lawak/akademi fantasia
28-Jiran aku
29-Orang gila
30-Taylor swift
31-Awek cun / Jejaka tampan

iii)PILIH WARNA BAJU YANG ANDA PAKAI SEKARANG...:

Putih -sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam -sebab aku gila
Pink -sebab aku suka single
Merah -sebab mak aku suruh
Biru -sebab aku tak tahan
Hijau -sebab aku baik hati
Ungu -sebab aku cemburu
Kelabu-sebab bomoh suruh
Kuning-sebab suka hati akulah
Oren -sebab aku baru putus cinta
Coklat-sebab aku tak tentu arah
Lain2-sebab aku fikir aku hebat

Okayy... Jomm kita try!
*buat dalam bentuk ayat yeahh... ^_^

081011

Selamat hari sabtu

Tengah hari tadi just tolong my mom kemas halaman rumah..memang penat tahap gaban...kena angkat plak penutup longkang besi...Errrkk..nak patah pinggang aku....nasib still ok lagi kalau tak jalan macam nenek kebayan...hahah....lepas berkemas sempat layan citer industan lagi nih....aku ni memang jenis tak layan citer industan tapi cerita tadi memang best kot..tapi tak tengok sampai habis pon....aku tido...hahaha..penat kemas tadi tak hilang lagi..bawak berehat yer....Krrroohhh Kroohhh!!!ZZZZZZZ...dekat 2 jam jugak membuta....

dalam 5pm aku pon bangun lah plak..siap siap nak teman kan mak aku pegi bank & pegi jogging...rasa malas yang amat..rasa macam kaki aku kena rantai je...tapi mak punyer pasal...go On!!! jer la....settle pegi bank..jogging time...buat 2 round je...then main badminton with my mom...ade stamina lagi orang tua nih...hahaha....main macam pro lah sampai tersadung kaki kat lubang lepas tu jatuh terduduk..atoyaii sakit nyer tak tergambarkan nyer....setengah jam selepas tu as`z "BFF" aku pon sampai...dia ajak aku lari satu pusingan taman..adehh dengan terencut encut aku pon lari lari sikit je banyak jalan je..tak larat wehh...cramp kaki aku sebab jatuh tuh..siap tekoyak lagi seluar aku..SShhhhhh!!!diam diam keyh jangan kasi tau orang..ahakz...selesai jogging ngan as`z sambung main badminton lawan as`z...dari awal lagi dia dah kata "weh aku tak reti main tau"..aku kata"takpe slow slow"..sekali....time main aku banyak lari amik shuttle tu sbb out-side...adehh..berpeluh peluh badan aku sebab kutip bulu tangkis je...hahaha...mak aku tengok gelak gelak je..takpe aku dibuli FULLSTOP....haha...tapi kan serius seronok kot....lama dah tak main badminton..zaman sekolah dulu aku Champion Babe..tapi lama sangat tinggalnye kekok plak...tapi setakat as`z & mak aku kacang je..ahakz..."jangan Riak"bengong.....Balik rumah dalam pukul 7.15pm...malam dah wehh..setan plak nak keluar main...

Lepas mandi-mandi semua...pukul 9pm as`z datang amik..hah jumpa dia lagi...we all nak pegi dataran nilai...kawan aku punya kawan kepada kawan..hehe bape banyak kawan la.....dia datang dataran Nilai perform...tapi sampai sampai aje pukul 9mlm tu..hujan turun dengan lebatnya...so nak tak nak aku & as`z lepak Giant..ade dalam setengah jam macam tu lepak Giant...as`z ajak gerak pegi dataran...
Apa kata Juri??


sampai dataran je aku tengok band kawan aku Kursani tengah perform...kira aku sampai dorang dah nyanyi separuh lagu la...ingat lepas dorang nyanyi dah boleh jumpa...Bro juri plak komen itu ini hampir 5 minit kot..bapak lama siot...lepas dah kena bleach sane sini...hehe..dorang turun then aku sempat tegur dorang...beriya dok kenal kan diri kat Boy tapi dia kata tak kenal....adehh...nak malu dah ni..Boy tanya amy plak kenal aku ke tak...sekali Amy kate"kenal lah,aimi kahar..kan tadi dia cakap nak datang!!...Fuuhhh nasib baik kenal kalau tau waa cabut aje tadi...hehe...kecik aje boy tu rupanya hehehe...sempat borak borak sikit dengan dorang..lepas tu dorang pergi mana tak tau..aku pon pusing pusing tengok apa ade kat sana...jual macam macam....& sempat merasa tauhu bakar special johor punya...otw tu jumpa dorang..haha..3 x kot jumpa dorang area sana...nak balik pon jumpa lagi...boy drive kete..ahaha tak sangka aku dia drive sbb dia kiut wakakaka....
Tauhu Bakar Special






Yang B0lat ni "AKU"


aku gerak balik dalam pukul 12.30mlm....hujan pon still renyai renyai....balik aje keje nye ape lagi"facebook" lah ehehehhe



Saturday, October 8, 2011

0701011

Malam semalam hang out watch movie with my lovely friend, As`z
sebelum tu sempat melawat salah seorang adik kawan aku & as`z 
Di Hospital sri mawar seremban,..
adik kawan aku kena jangkitan kuman kat otak...
hopefully cepat lah sembuh ok....sentiasa doakan...


After that....

we all watching movie kat Terminal 2 seremban..
"MBO" filem melayu...Al-Hijab...
cerita seram....cerita hantu...
TaPiiiiii....cerita tu tak takut langsung p0n just banyak sound terkejut terkejut je....
pelakon pon..piere andere yang popular ngan watak Adif "dunia baru" tak lama dulu..
sakai gile aku tgk penampilan dia dalm movie tuh....
muke macam orang anak 5....tak suke tak suke...
padehal tua setahun je pon dari aku...smart lah sikit....

Yang lawak nya as`z banyak kali tutup muke sebab takut...
aku dah macam bf die plak...wahahahaha......
Whyyy!! aku takleh nak appreciated sangat malay film ni pon 
aku tak tau... Maybe nampak tagline macam Cool tapi last last Hancusss....
lagipun citer ni tak bawa teladan pon...bawa bala lagi ada...
tak sangka plak ada org nak bukak hijab sebab nak nampak hantu...
memang gila lah..mengubah pemberian Allah swt plak....
tapi seriuosly aku memang tak tahu pasal hijab ni....aku tau hijab tu tudung...
asal movie melayu je lepas tengok balik dengan hampa....Hantu thailand lagi seram lah....



Jogging time

Sejak dua menjak ni nak jaga penampilan k0t hahahah......
j0m j0gging....alang alang jaga kesihatan jugak.....
dah tembam sangat sangat ni..dah macam teady bear bear...:) 
chubby chubby gitu..lagi lagi lepas raya aritu..
Aeeuuuuwwww!!!....
s0 seminggu 2x ye kite berj0gging....
agak lengguh & pancit jugak mase 1st time berj0gging nih...
tu la selalu sangat kan berj0gging kat dapur 
makan makan.. p0n jogging gak...
j0gging mulut....Llalalala......
tak heran kan...
Muke penat...Snap picca

Relax kejap....


My mom...orang berjogging dia baca "Novel"
Kira jogging mata lah ye Mak!!

Sunday, October 2, 2011

Kenapa Telinga Berdesing?

Baru-baru ni, telinga aku kerap berdesing
eh tak.bukanlah selalu ada masa masanya
penah dulu ade cikgu sains aku bagitau
bila telinga berdengung atau berdesing, maknanya ada org yang meninggal..

sebab cikgu aku bgtau,
nama kita tercatat kat sehelai daun kat pokok.(xtahu pokok ape & kat mana)
bila nyawa diambil, daun gugur,kalau daun tu terkena daun yang tertulis nama kamu,
masa tu telinga kita berdesing.

masa tu, kita ucap la inalillah. sedekah la al-fatihah.
tak tahula sejauh mane kebenarannya


ada jugak orang lain kata
kalau telinga berdesing ni,
ada orang tengah mengata kita.

(sape plak yang mengata aku ni,baik korang taubat)
Errrrmmmmm......ini pon taktau la.

tapi.mengikut saintifiknya,
telinga berdesing tanda awal pekak.
amalan mendengar mp3 ipod nano atau pon jamming
di mana mendengar muzik pd frekuensi yg tinggi,
akan menyumbang ke arah ini.


PERHATIAN.
fakta hari ini.
jika mendengar atas 85 desibel, sangat bahaya!

yang selalu dengar mak aku membebel baru 60 desibel,
sape pegi konsert rock kapak da 115 desibel,
dan bunyi kapal terbang dipandu pilot kacak 140 desibel,
manakala muzik di ipod atau mp3 buatan china kau adalah 100 desibel!

dan kekerapan mendengar atas 85 desibel ini,
akan menambah risiko pekak.
ingat, pekak la badak.

jadinya,
apa punca telinga aku berdesing?
nampaknya kena korek telinga lepas ni.
mungkin jugak sebab terlalu sgt mendengar  cik bedah gelang bergosip

kat mesyuarat tingkap....

Search