Monday, August 12, 2013

HAPPY RAYA DAY!!!

Nak Share Kebahagian Raya saya dengan korang :D

1st Day Hari Raya:
08 Ogos 2013

8.30pg :
Solat Sunat Aidilfitri kat Masjid Nilai...
(Seronok rupanya solat raya ni...27 tahun hidup baru sekali ni saya dapat pegi..so harap tahun tahun akan datang pon dapat lag join jugak ;D)

10.30pg :
Siap siap nak ziarah kubur atok & nenek kat Tanah perkuburan Islam kg Jijan Nilai....Baca Yassin & doa untuk arwah arwah...Moga di tempatkan disisi golongan beriman....Ramai yang sanak saudara yang datang dan pergi meninggalkan makam...mamaku crying??why??mama...urmm sedih kan when orang yang kita sayang dah tak ade!!i proud bcoz i`m still have u mama & ayah!!!

12.30pm:
Kunjungan hari raya di mulakan kat rumah maktih Noriah Ahmad...(kakak Mak)...Ramai sanak saudara & kenalan maktih kat sana...Ramai yang mengunjungi rumah maktih ni sebab maktih ajar kanak kanak mengaji!!!...rumah maktih ni..rumah arwah atok dan nenek dlu...tapi skrg maktih & anak dia kak ita yang duduk situ....Macam2 yang di bualkan...tradisi kunjung mengunjung ni mak terapkan kat anak anak dia sejak dulu lagi...Jangan sombong dengan saudara sendiri kata mak!!!

1.30pm:
Rumah ke 2..Rumah Maklong Sarah...kat Labu JohnSon (LBJ) Labu,Negeri Sembilan kakak ipar mak saya...paklong dah meninggal kira-kira 15 tahun yang lalu...Maklong sarah ni..asal cina tapi di ambil kat keluarga angkat melayu..since baby convert islam....anak cucu copypaste chinese face aje..

2.30 pm:
Rumah ke 3..Raya rumah Makngah Limah....Kakak ipar mak..Suami makngah ni abang pada mak saya...dah meninggal lama dah...Mati kena sengat tabuan...lupa lak nama pakngah tu hehehe....anak2 makngah ni semua dah besar besar...cucu plak baya saya pon ade..yang dah kawen ade anak pon ade..nenek mude ok!!!

3.30pm
Rumah ke 4..Singgah rumah my atok sedara...Atok Bakar Babu,Jijan ....wife atok ni dah meninggal 2 tahun yang lepas..Merupakan mak saudara kepada mak saya...saya panggil arwah uwan acik..atau nama sebenar Rokiah bt Nahir...borak borak dgn atok ni best..setiap raya tak pernah miss rumah dia...sian kat atok tinggal sorang..still boleh survive...

4.30pm:
Rumah ke 5...Nak singgah rumah mak usu Azimar Jamrus & pak enal tapi bagi salam tak jugak jawap..tak ade orang la tuhh hehehe....so terus balik rumah...terasa macam nak demam plakk...kepanasan maksima masa kat kubur tadi kot...
Apa apa pon memang enjoy...Bila malam menjelang...kami Zzz & watching aidilfitri slot aje kat TV hahaha....



NANTI SAMBUNG RAYA KE 2 PLAKK>>>

No comments:

Search