Wednesday, December 28, 2011

Hey Geng!!

Salam semua..Okay hari ni pon rasa ade kelapangan pada schedule harian saya..so..hari ni buat kek plak...My mom pon teringin nak makan kek buatan saya...so ini dia..hehe..."Waffer Chocolate Cake"..Nampak cantik dan sedap kan hehehe....Sebenarnya, Nak buat macaroon lagi tapi...bila check ingredients macam ada yang tak ada..so tu yang buat kek ni...hehe...meh sini nak view gambar...nak bg korang rasa, tapi tak bleh plak..so just bagi resepi..u all try lah sendiri kan...sure puas hati bila korang sendiri yang hasilkan kek ni!!heheheh...Taaaadddaaaaa!! ini dia...



Bahan Bahan:
8 Biji- Telur
250g-Gula castor
250g-Tepung superfine
1tsp-Sebuk penaik
25g-Ovellete
125g -Minyak jagung

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan semua bahan kedalam Mixer bowl kecuali minyak jagung.
  2. Putar bahan bahan tadi selama 8 minit sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan minyak jagung dan berhenti memutar.
  4. Lapik bahagian bawah acuan dengan "grease proofpaper".
  5. Kemudian tuangkan adunan tadi kedalam,jangan terlalu penuh.
  6. Bakar selama 30 minit, suhu 180`c
Topping-

Choc Ganache
Chocolate masakan-100g
whipping krim-50g

  1. Panaskan whipping krim hingga pekat
  2. Tuang whipping krim ke atas chocolate tunggu sehingga chocolate cair...kacau rata..
  3. Setelah kek sejuk..sapukan choc ganache diatas permukaan dan disisi kek td...
  4. Taburkan waffer diatas kek yang sudah disapu choc ganache





No comments:

Search