Sunday, March 2, 2014

JOM MASAK!!!

Happy sunday Morning!!!
Hari ni boring2 tak de apa nak buat..
Minat memasak tetiba muncul..
malas selalu sebenarnya hahaha

Saje2 bukak freeze tgk ade sebungkus jagung ni!!!
Maybe mak beli for bubur kot...


aku amik semangkuk nak buat jagung kukus...
Jagung Cup yang jual kat pasar malam...secawan RM2.50 tu...
Skrg ni kat GSC pon dah ade Jagung ni...hahaha...





Bahan bahan yang diperlukan....simple je bahan nya...
Aku just kaut semangkuk kecik je...susu setin...tapi jgn lak pakai setin utk jagung sebanyak tu lak...gilaaa manis potong kaki..aku guna susu pon setgh tea spoon...(Susu keluarga ni susu paling murah aku penah tgk RM2.15 je.)..& majerin


Kalau dah isi air & panaskan kukus sampai mengelegak....boleh lah masukkan jagung tuh....taburkan aje...Biar terguling2 jagung tu kat situ selama 10 minit.



Gambar ni minit ke 5...tak sabar dah nak mencekik...so kena tunggu lagi 5 minit...masak dengan api yang sederhana ye...Jagung dah mula mengembang...dah nampak banyak plak!

Selepas 10 minit...masukkan ke dalam mangkuk lain...kaut la setgh sudu teh susu....sesudu margerin dan sikit garam....dan boleh di ngap ngap bersama perut yang keroncong!!


Jemput makan!!!!
=_=






No comments:

Search