Thursday, November 14, 2013

GUNUNG RAYA, LANGKAWI

Pengenalan:


Gunung raya ni ketinggiannya 881 m dari aras laut . Lebih kurang 3000 kaki jugaklah Banyak sebenarnya kisah misteri dan lagenda yang berkaitan dengannya. Penduduk asal Langkawi percaya ia berasal dari seekor gergasi yang dipanggil Mat Raya.



Mengikut mitos dan lagendanya, Mat Raya ni terbabit dalam pertelingkahan dengan sekor lagi gergasi bernama Mat Cincang kerana anak lelaki Mat Raya berkahwin dengan anak perempuan Mat Cincang. Jadi Gunung Raya dan Gunung Mat Cincang ni mengikut mitos asalnya dari dua ekor gergasi ni.Macam kena sumpahan..tapi ni hanya kepercayaan bagi penduduk je...

_________________________________________________________________________

Perjalanan aku,mak & kakak dari bawah sampai ke atas mengambil masa dalam 35 minit..naik kereta..kalau korang naik kaki mungkin sehari baru sampai..hahaha....part drive sini biar kakak aku yang amik alih..cuak der jalan ala ala selekoh cium lutut...Keadaan jalan nya ada sikit macam naik genting..tapi jalan genting kira besar gak..ni kecik je...setiap pemandu di ingatkan hanya mengunakan gear rendah..gear 2 masa mendaki...Makin tinggi makin aku rasa tekanan kat telinga aku...telan ayakk liur baru ok..hahaha....Makin tinggi makin sejuk..serius rasa macam kat cameron..tapi masa aku naik pon masa tu dah nak dekat pukul 7..memang sejuk tahap oversea hahaha....Kiri kanan hutan ye kawan kawan..satu kediaman pon takde...monyet2 banyak menyambut korang...comel comel hahaha....jangan korang lalu situ saje saje nak bagi monyet makan....kang mendapat gigitan plak...


Jalan kecik je...kena berhati hati

Sampai puncak tak silap masa tu dalam pukul 6 lebih...aku tak sangka atas puncak tu ade hotel & resort...Akak aku cakap dulu atas tu Tun mahathir buat resort tu untk golongan VVIP beriadah...tapi skrg ni takde dah...Sebelum mendaki anak tangga..kami sempat solat dulu...tempat solat ok best..sejuk je..tapi toilet kat surau berkunci dah surau tak de sehelai telekung pon....Ok part ni memang lawak..."Mak aku confident kata dalam kete ade telekung"..so salah seorang kena turun dalam 4 paras anak tangga..semua ngelak..haha aku pun..last2 akak aku yang turun hahaha...alolo..sian diaa...saya beratlah kak!!!....akak aku pon mencari dengan telitinya..satu kete dia cari tak jumpa telekung..hahaha...Mak aku confius dia bawak ke tak tadi?org tua biasa la pelupa..aku yang muda pon lagi hebat lupanya hahaha....

Tapi akak aku kreatif tahap gaban...memang nak gelak je..tak fokus solat aku sebab dia..adoii..Dalam kete dia ade kain pasang belum berjahit..ade dalam 4 meter macam tu..dia bleh plak lilitkan kain tu kat tubuh aku jadikan telekung...memang menjadi jugak..macam hantu bungkus...macam pakai sari pon ade...Wahahaha....puas tahan godaan gelak..selesai jugak solat aku...tapi lepas habis solat aku keluar sebab tak tahan gelak..akak aku plak pakai..haha...Lupa plak aku nak snap hasil kreativiti dia tu...kahkahkah....kalau korang tgk mesti korang pon pecah perut nak gelak...tu laa tempat tu xsediakan telekung...(agaknya takde sebab tak ramai yg naik atas tu)

Masa untuk naik ke menara ats gunung raya ni....Atas gunung ni ade resort so ade kolam renang..syok woww..tapi kalau aku pon tak dan nak mandi time sejuk beku tuh...mau lagi beku...Nak naik ke menara tu kena bayar RM10 yee...Kata staff sana RM10 termasuk lepak santai menghirup udara nyaman dan sejuk..dapat minum teh herba dan ade sediakan kek...tapi semua tu aku dapat rasai tapi kek takde..maybe sebab dah nak tutup...tutup sampai pukul 8 malam je...




Kat menara tu kita boleh tengok pemandangan seluruh pulau langkawi...(Itu pun kalau cuaca tanpa kabus la)..tapi masa aku sampai menara tu kabus mula banyak...dari atas tu boleh tengok matahari terbenam...cun habis..romantik tau!!! tapi terlindung plak dengan pencawang TM tu..Apa pasal lah situ dia letak pencawang...menganggu ok!!!...Masa atas menara tu..memang sejuk Baq ang!!Angin kuat plak haritu lagi serun woo...terasa macam angin nak tolak kita jatuh bawah pun ade....staff pon kata masa tu je angin kuat sblm ni tak pon..seram kan kalau aritu je kuat hahahaa....





Hanya 4 je kete pelancong

Menganggu btol pencawang tu


Hijau hijau kat bawah tu pemandangan sawah padi...masa ni nak gelap dah

Resort

Jalan raya atas gunung


Teh Herba..Jemput minum
Time tu back home..Langit dah gelap!!...Bismillah..


Resort & hotel atas gunung raya ni...bg aku macam seram sikit...tetamu yang ade pon dalam kumpulan yang sedikit...suasana pon sunyi seram..agak kalau shooting filem seram pon menjadi tuh....

Kami gerak turun jam 7 malam..agak kelam jugak masa tu..lampu resort pon samar samar gitu..kepala otak aku dah pikir macam macam....akak aku siap pasang CD ayat ayat suci alquran lagi masa kami menuruni bukit tuh....takutlah kan..tu kan tempat dia...kot kot dia melambai tak cukup jalan nak lari...Lega bila dah sampai jalan besar..aku rasa itu 1st time & terakhirlah aku naik situ..tak tau la apsal takde hati nak naik sane lagi...maybe takut haha...agak camne la suasana kalau naik blah tengah hari mesti tak setakut aku naik...


No comments:

Search