Monday, November 5, 2012

Trip Ke Melaka

Salam semua...semalam dan hari ni..saya menyertai rombongan warga Tai Chi Nilai...Yang mana di sertai pelbagai bangsa dan budaya...kalau dulu kita tau tai chi ini merangkumi senaman kesihatan cina tapi sekarang dah berkembang sehingga bangsa lain mengikut serta...nak jadikan cerita...saya bukanlah dari kumpulan ini..dan saya langsung tau tahu Tai chi tu macam mana...saya hanya memberi sokongan je kat group nie...

Group Tai chi nilai ni mengaturkan satu aktiviti melawat sekitar Negeri Melaka...Perjalanan dari Nilai ke Melaka mengambil masa 1jam 20minit sejauh kira kira 105km...disertai seramai 36 orang..Menuju ke melaka menaiki sebuah bas sekolah...

Group ni majoritinya warga tua aje yang ramai...yg muda nya...seorang je..saya just ikut berjalan je..hehe..
jom baca diari selama 2 hari ni...

Sabtu 3 Nov 2012
8 pagi


Siap sedia berkumpul di depan masjid Nilai...
siap sedia naik bas..
Dalam 8.30 pagi bas bergerak ke hyway...

10.30 pagi..

Tiba di Melaka....

11.30 pagi
Singgah ke Taman Mini Malaysia  (Tapi tutup plak)
Singgah ke Muzium Lebah Sedunia...





kat muzium madu ni ade jual pelbagai jenis madu...kononnya boleh nyembuhkan penyakit kronik...so ada diantara kami yang membeli...harga bam kecik..macam bam tiger tu RM40...ade bran?ada yang membeli..tapi saya rasa no need lah..makan je ubat doktor lagi baik... ;D Masa saya pegi phuket dulu ada jugak muzium madu...kat sana mereka tunjuk depan depan jenis lebah yang ada..siap testing sentuh serangga tu lagi....siap leh masuk tempat kaji selidik madu tu lagi..ni masuk je..ade serangga diawet je...then macam agak memaksa beli produk madu dowang...


Singgah ke Zoo Melaka....

Masa kt zoo negara ni...haiwan haiwan tengah sibuk ZZzzzzz..Kita datang buat dia tak heran nak buat aksi comel dowang tuh...Lagi pon kat zoo negara ni haiwan macam dah tak banyak..kalau ada pon dah tua tua..lepas tu kurus kurus....aiikkkk tak cukup makan ke...sekali masuk je tiket rm10....Tapi kan yang sangat mendukacitakan persekitaran zoo agak tak terjaga..semak samun macam dalam hutan...sangkar & kandang pon tak diselengara dengan baik..kesian saya tengok binatang binatang nie...rumah dorang busuk tahap gaban....kasihani lah mereka...Buat lah sesuatu untuk mereka....Buatlah sesuatu untuk kami..lalu je meloyakan ok..uweeekkk....

Jom tengok gambar saya snap di Zoo Melaka...



Ade Mak gajah..Ayah gajah...Anak Gajah tengah mamam...

"Makanlah pisang ni nak..mak suap kan....bukak kulit pisang dulu nanti tecekik...
melaka tak ada air..."

Sedap membuta..korang nampak tak?x nampak pendek umur...

12x snap gambar binatang ni...ini ahh pose paling pemalas...nak ZZzzz jugak 
gaya meniarap sambil duduk...

Spesis Kura kura ni pon dok layan Zzzzz Jugak...

siamang ni pon tengah ZZzzz atas pokok..gilerz extrem tpt Zzz dia...tinggi dalam 30m tu..kot kot jatuh bawah sama ada patah riuk atau bye bye terus je la kot

Binatang ni lupa nama...nak dapatkan pose menarik kenalah duduk depan sangkar tu lebih dari 10 minit...tengah syok minum air keladak lumut tuh...macam manusia kumur kumur...

tengok buaya Zzzzz...

Memerang...beratur beratur kita nak lintas sungai nie...kocak ikan...

Raja Hutan..pon Zzzz...King Of Aslan...dalam citer narnia hehehe

Si Belang...lepas si belang ni mundar mandir dlm 2 minit terus 
dia masuk gua dia dan ZZzzz..apa pon tak boleh...

Kijang...Ni kalau buek masak lomak cili api sodap ni....


psstt..ladies first ayang makan dulu yea...nanti b plak makan...kita sharing is caring..
baru lah loving...yea lullaby 


 Burung kakak tua..hinggap dijendela...nenek sudah tua..giginya tinggal dua...lechumm lechum..lechumm ulala...lechumm..lechumm ulala..nenek sudah tua....ZZzzzzzzz

Itulah antara binatang yg boleh dikatakan best...yang lain...damn suck...ini pon manjang ZZzzz je...11.30 pagi dahh tido...tido petang lah..ni siang lagi...adehh....khatam pusing satu Zoo Melaka...sape pegi tak berpeluh berjalan memang tak rock...
01.00 petang

Otw..keluar dari gate Zoo tetiba rasa nak gugur jantung nampak bas sekolah kena himpap ngan dahan pokok...sekali tengok no plat...alhamdulilah bkn bas kami....kesian lah kat adik adik dari salah sebuah sek men kat kuantan tu..mas kena himpap kat dahan pokok...nasib tak ranap bas tu...tergendala lah perjalanan rombongan mereka....jalan belakang bas tu..masyaallah,..sebuah bas lagi pon kena...tapi bukan pokok punya dahan..tapi tiang lektrik...patah tiang lektrik himpap bas...Syukur jugak sebab bukan bas kami...bas kami belakang bas kena himpap tiang lektrik...Angin tak ada ribut tak ada..tumbangggg...!!!!...siap ade pak polisi lagi mengawal lalu lintas...Sempat jugak snap gambo tragedi bas dihimpap tiang dan pokok...see ya!!




Kami gerak ke mengarah ke hotel kami...tapi singgah dulu untuk makan tengah hari direstaurant 
Restaurant Zaiton Asam Pedas Melaka... agak mengecewakan...ikan kembung kat luar sekilo rm 6..tapi kat restaurant ni..seekor ikan kembung harga Rm10...majoriti harga seekor ikan RM10...mahal mengile...kedai dekat ngan pelantar ikan pon mahal macam kiteorang beli kat Nilai tu...tesco Nilai pon murah lagi...so pada korang yang datang by van ke..bas ke..jgn singgah makan situ...sebab harga murah je tu..pasal korang turun berdozen dozen..taukey kedai ketuk harga mahal mahal kat kami...Sesama islam kan...satu bangsa tapi macam??????Meniaga biar jujur ye...kalau nak untung biar 100 peratus saje..jangan untung lebih...kat akhirat nanti pembacaan wasiat ye apa yg dilakukan semasa di dunia...




3.00 petang

time check in masuk hotel..ni hotel kami...

White Hotel...
(hotel nie plak masa kami memula sampai pekeje nya agak ramah tamah mesra ok..saya suka...tapi lepas nak check out..seorg pekeje tu..rasa bangla kot..very suck your mouth & body language like arrogant staff..)

Saya & mak dapat bilik tingkat 3..perghhh mengeluh masing masing mana dapat tingkat 3 tu...aku?biasa dahh..dulu unitar tu bertingkat tingkat...ape ade hal....

lepak lepak kat hotel sampai pukul 7 malam...jarak 4 jam tu..sempat mandi & rehat kemudian keluar pegi bazar berhampiran dataran pahlawan...sebab urgent nak beli selipar...sebab sandle saya putus...mmg sucks day kot...cari kasut yang bleh dapat RM25 kat nilai tu tp kat sana bkn Rm25 ye..tapi RM70...pergghh mahal siot...macam leh dapat sepasang kasut adidas or nike wehh....so dah target nak beli barang tak payah beli situ beli kat nilai 3je...puas pusing satu bazar cari selipar...yang ada selipar jamban je..RM12...tapi rasa macam mesti tak tahan sebab nak jalan jauh lagi kan..mak saya ajak pegi Melaka prade..tapi masa tu hujan selebat lebatnya...kilat memang takleh blah..macam flash org ambik gambar je...takut jugak kena panah petir...last last patah balik ke bazar beli je lahh selipar jamban yang dihias sikit ngan manik manik tuh..alhamdulilah tahan sampai balik....Masa kat bazar tu mak sempat beli makanan sikit...saya suka lah rasa kerepek bawang rasa cekelat tu.. marvellous..mak beli dodol wajik...& kuih muih..sedap...3 benda Rm10 hehe...
kerepek bawang perisa cekelat

Balik hotel sebelum pukul 7pm...rehat dulu guling guling...then turun bawah pukul 7 sebab nak pegi dinner kat umbai...perjalanan dari bandar melaka agak jauh ke umbai...Bak kata auntie Lim" Mau pegi dinner jauh serupa mau balik nilai lah"..hehe..aku dengar je gelak gelak tak henti henti...saya suka auntie tu...dia bleh masuk dengan orang melayu...punya jauh dari banda hilir ke umbai tetiba tak dapat makan situ..sebab kerajaan negeri dah booking untuk 800 orang makan kat situ..perghh ghamai kan..setiap bas siap ade 2 moto polis wehh...hebakkkkk kan....!!!..kami terpaksa naik bas balik...pergi ke sungai duyung..makan situ lah...berjalan kaki dari bas ke tempat tu dalam 50meter macam tu..sebab bas takleh masuk jalan ehh kocikk...

Makanan kat kedai tu superdupper sedap tapi...the bad storynya...every food..spoiler superdubber late...argghh jiwa memberontak tunggu makanan...hampir sejam tunggu makanan tiba..orang lain dah kenyang..nasi goreng saya belum sampai...macam nak bergaduh je bila perut lapar makanan tak sampai sampai...sampaikan makcik pakcik group tai chi nie dahh siap cancel itu ini...ehh korang xpenah dapat customer ramai ekk....korang kena blaja lagi ok....saya makan nasi goreng pataya...dalam nasi ada sotong...sedap..banyak gila gila...makan macam nak mampus...kalau tau order 1 pinggan je..makan murah plak tu..RM4.50...tapi sumpah memang banyak...sampai makan telan telan je...sebab dah perut dan penuh....

10.00 malam..

Gerak balik ke bandar hilir..masing masing dahh mengantuk...hujan plak lagi kan..memang sedap ahh kalau nak ZZzzzzz....sian auntie Lim..nak sangat dia singgah Jonker street dia..tapi malam tu hujan lebat..nak singgah pon macam takleh je kan...so budget tunggu esok...(4 nov) tapi sayang...4 nov kami balik pukul 2 petang..tpt tu bukak pukul 6petang...uurmm tak ado rezeki lah auntie tu...

Malam tu tido tak sedar sedar..penat sangat..sejuk macam nak beku..sedap tido...paginya kena bangun pukul 6pagi..sebab kena keluar jam 7 pagi..

4 Nov 2012

7 pagi

Aktiviti senaman ber Tai Chi di jalankan..ayaaa...ammaa...saya mana tau tai Chi...ketua rombongan kata...orang angkat tangan ko angkat la...orang goyang kaki ko goyang la...ikut aje tak payah risau..alaaaa...orang sebenarnya tak minat nak join..tapi......oklah carik port paling belakang...hehehe...
rasa macam lawak lah Tai Chi nie...gelak jap hahahahah....comel cikgu nordin buat senaman tu...hahaa...kat belakang saya ada sorang makcik nie...dia sangat kelakar...makcik mariam nama dia...saya masa senaman tu tak lah buat sangat pon..goyang goyang je lebih...orang angkat tangan pegi ke leher aku syok pandang bot lalu...sampai makcik tu kata "Letak tangan kat leher lah....sebab saya sorang je yg tak buat gitu so mention to me lah kan makcik"hahahaaa....lawak lawak....lepas Tai Chi makan nasi lemak..ape daaaa....heavy breakfast after Tai Chi..Lalalaa....nasi lemak Kopi O....






9 pagi...
gerak balik hotel..jalan kaki je..dekat je...sebab 10.00 pagi turun ke bawah balik rancangan nya nak pegi naik cruise kat sungai melaka....Saya tak teruja sangat pon nak pegi..sebab dah penat naik..rasa nothing..tapi mak je yang nak sangat naik..Tapi bad suck jugak..bas bapak an lampek...janji pukul 10 pagi datang ehh pukul 11 pagi..jadi dalam pukul 10.30 pagi tu saya & mak jalan kaki ke cruise...serius der,..selengkok je dari bangunan hotel dah sampai tempat cruise...beli tiket terus naik....masa kami naik cruise..mak call kawan dia..kata bas baru sampai...bagi saya kalau jalan kaki 3 minit je xpayah bas pon xpe...atleast leh gunakan masa kan..naik kenderaan kat melaka super dupper jemm...masa naik cruise tu sempat lambai lambai kat rombongan yg naik bas tu kat platform cruise yang lain..hehehe...bye bye kami dahhh naik...masing masing dok terkejut..lasak budak nie hahah...lepas dahh bercruise..pegi shopping..mak beli tudung saji..lepas tu ke menara taming sari...just bergambar je...malas ahh nak naik sebab bukan best pon...bayor mahal....rasa tak ada apa pon...





 Antara Lukisan dinding sepanjang river cruise

katanya tu taman tema air...
Monorail sepanjang sungai melaka....

Jeti River Cruise...









Balik hotel berdua je..ngan mak...kemas kemas beg..mandi siap siap dan terus chek out...masa check out tu la bangla tu menunjuk kan muka yang agak sucker dia tuh..amboii mentang mentang dah check out ko layan macam tak de makna je kami yea...haktuiii....

3pm...
gerak balik nilai..ikut jalan lama...mungkin elak jem..or mungkin short cost untuk bayar tol...dari Melaka-sg udang-kuala sungai baru-linggi-lukut-sendayan-gadong-jimah-labu-Nilai....macam macam kampung tempuh....sempat singgah kat tanjung kling kot yang ada kapal selam KD razak tuh....sempat jugak beli ikan fresh kat pasar teluk gong kat alor gajah...hujan merestui perjalanan kami pulang...dalam 6.15pm sampai nilai....

Kapal selam...macam belum siap je keliling nya....dari jauh macam nampak tong buruk besi :P

Beli fresh ikan katanya....sini pon harga nak kencing je...
mentang mentang kami org luar....







<<DAH HABIS>>











No comments:

Search