Thursday, November 8, 2012

Puding Roti

Atau nak style lagi soundnya.."Bread Butter Puding" kihkihkih...
Sebenarnya semalam beriya sangat nak buat puding roti nie...sebab mak saya memang suka dessert nie...Lagipon ade dua bungkus roti kat dalam peti ais...tak ade sape nak makan kan....so lepas jogging singgah Giant Beli bahan kering..Ingredients puding roti nie...

Budget nak buat after solat Isyak...sekali mata nie plak macam nak terlelap..wahaha...penat berjongging kot tadi...so postpone lah dulu buatnya...dulu kan layan mata ni...Janji dengan MAK nak buat bila bangun pukul 11 mlm...Tapi hampeh...tak bangun pun..penat orang tua tu kejut kan..hikhik...mengantuk sangat sangat ler kan hehe...so terbangun dan tak boleh nak tido dah pukul 3 pagi nie...so time ni mata segar bleh lah buat puding roti tu....

Memula sekali kena timbang semua bahan yang diperlukan...

Bahan A

12 keping roti
3 sudu besar butter




Bahan B

100g Gula caster
8 biji Telur
600 ml susu segar
1/2 sudu kecil perisa vanilla
1/4 serbuk kulit kayu manis

Bahan C

50g Blackcurrant kering

Cara:

  • Glaza loyang dengan butter dan tabur sikit gula perang...nanti nampak keperangan pada produk..
  • Taburkan Blackcurrant kering tadi...(optional) kalau nak letak kismis ke..walnut ke...kacang ke pon boleh...ikut suka rasa...kemudian susun roti yang di sapu dengan butter tadi kat dalam loyang...susun hingga penuh semua bahagian..
  • Taburkan lagi blackcurrant kering tadi..
  • Ulang langkah yang sama sehingga menjadi 3 lapisan....
  • Campurkan kesemua bahan (B) dan pukul hingga sebati..
  • Tuang adunan tadi keatas susunan roti yang dalam loyang tadi...
  • Bakar selama 20-30 minit..suhu 180"c
  • Keluarkan butter puding dari loyang pontong dan hidangkan dengan sos vanilla...(saya campurkan sekali ke dalam loyang sos vanilla tu)
Dah siap puding roti





>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




Cara membuat sos vanilla:

Bahan A


250ml susu segar
40g  gula caster
1 tsp esen vanilla

Bahan B



10g tepung kastard
50ml susu segar

Cara:

  • Campurkan semua bahan dan masakkan diatas api sehingga pekat..hidangkan bersama puding roti tadi..

Siap dah Vanilla sos







No comments:

Search