Monday, June 6, 2011

Zaman Kanak Kanak

Hah!!..kat atas ni lah gambar aku ketika aku masih menyusu..ehhhhh tak tak mase ni dah tak menyusu dah..(buat kecoh je)mase ni aku umur sekitar 5 tahun mcm tu...comel kan?ramai kawan kawan mak aku kate muke aku mcm anak cina.....bile dah kwn2 mak aku ckp mcm tu..mak aku siap kate lagi mcm ni "entah anak sape ntah,Jumpe die kat tong sampah dekat ngan longkang".Cehhh..melampau sungguh...!!!Ade ke patut???tak patut tak patut.....gambar ni mase pegi jalan jalan rombongan sekolah mak aku kat melaka.....sibuk gile nak ikut padehal tu rombongan sekolah mak aku..kire semua org dewas lah....aku terpaksa Crop gambar tu sbb sblh2 tu gambar hero hero..kang ingat Scandal aku lak..hahahahah
Gambar ke 2 ni, mase perbarisan sukan sekolah....Cube teka mane satu aku?ahakz......dengan jelas dan saksame nye aku disitu...bulat je....ni mase aku sekolah tadika....dlm umur 6 tahun...mase ni aku terlibat sukaneka...aku terpaksa join..bace betul betul yea "Terpaksa join" sukaneka memancing ikan kat daratan....(gile susah babe nak masukkan mate kail ke lubang ikan replika tuh, menyampah aku tau...)..dan satu lagi yg tiup belon besar besar sampai meletup tu)...puas der aku tiup tak gak meletup..sampai aku takut dah tgk betapa besarnye belon aku tiup tuh.....disebabkan tak meletup....aku pon....sorok sorok amik sepit rambut lps tu cucuk....BaMMM....Meletup sehhhh..!!!bangga aku...Cett padehal main tipu je pon....ade lagi yg aku join..baling tin kalau xsilap..yg tu aku mmg superb...sbb aku selalu main baling selipar ngan kawan kawan abang aku mase kat kg dulu......tapi yg tak bestnye part hadiah tuh......penat penat aku bertanding..sekali hadiah nye pinggan mangkuk....confuse..semua hadiah tu semua jadi hak milik mak aku...kalau mcm tu baik je mak aku yg masuk bertanding.....kot kot ade jajan ke ok gak kan..ni pinggan mangkuk..alahai tak bermakna sungguh.....

Gambar ke 3 ni, semasa aku umur 7 tahun mcm tu la...pose ala ala blushing gile ni kat perkarangan rumah arwah uwan aku (nenek).....cube korang teka mane satu aku???ehh dah dah..mesti ko ingat yg pakai baju kurung tu kan?bukan bukan..yg baju oren okay....aku mane main baju baju kurung ni..x rock lah babe.....sebelah aku tu cousin aku, Nija...nenek aku ngan nenek dia adik beradik....tapi muke kiteowg nak hampir same kan?ke aku lagi cun?huhuhu...prasan....nanti aku add kan gambar time dewasa kiteorg...ehehe.....rindu sehh zaman kanak kanak..kalau lah mase bleh undur balik..kan best....!!!

18 tahun kemudian
Ok jom ke cerita dan gambar seterusnya........
Ni semasa aku darjah 2....aku sekolah kat Sek Keb Beranang, Selangor....aku sekolah dari darjah satu sampai empat...sekolah ni tak ade ape sangat nak cerita..tapi just dalam tahun tahun aku blaja kat sekolah ni aku cuma penah jadi ketua darjah je..penolong aku plak lelaki...bleh plak macam tu ye?aku tak berapa suke sangat kot sekolah ni....tp ok lah...dulu dlm byk byk mate pelajaran aku suke pendidikan muzik....
dulu ade blaja instrument mudah mudah je..kompang,lps tu ala2 mcm kulit kerang tu,ape tah bunyi lebih kurang camni la castanet,majority part percussion lah.....lps tu nyanyi lagu bebudak dulu yg fames,twingkle twinkle litle star hahah.....cute sehh.....mase kat sekolah dulu aku mmg terer kalau periksa xlari lah 1 sampai 5..hehe....tapi aku sekolah kat sane sampai darjah 4 je...darjah 5 aku pindah kat sek keb pusat mantin.......

Ni pulak mase darjah 5 kat Sek Keb Pusat Mantin..atau skrg ni dah ubah nama jd Sek keb mantin...mase ni ade pertandingan sajak...kecik kecik dah tunjuk bakat kan...mase ni tak ramai sangat yg confident nak naik stage bace sumething...tgk la betapa khusyuk nye aku bace....
sebenarnye aku pun cuak time ni..tapi nak control macho..buat derk je..buat buat pandang kertas tuh.....aku mmg byk sertai berkaitan dgn gambar tuh hehe..sajak,puisi,syarahan.....
Ni semua keje mak aku lah nih....kebetulan lak mak aku cikgu B.M habis die serodok aku masuk macam macam pertandingan....mak aku ni mmg aktif event kat sekolah mana mana die mengajar..Untung tak untung aku lah terpaksa terlibat..wakaka..tapi mak aku kata kau mmg ade bakat...Yolah tue....
Ni gambar kelas mase darjah 5 or 6 tak pasti...kalau amik gambar kelas muke mesti sememey je kan..x menarik langsung....mase ni bergambar bersama cikgu kelas...Cikgu salomi, Cikgu shamsiah (guru besar) atau skrg ni dah ade gelaran..Datuk Senator shamsiah shamsuddin, dan sorang lagi Cikgu penolong kanan 1,Cikgu fuziah.....
Ni masa hari kecermelangan...aku join Pentomin Tajuk "kemakam Bonda"agak agak korang apekah watak aku?ehehe...nenek?kurang hajor..bukan lah?aku bwk watak seorang ibu.....tu kire aku belakon yg flash back nye jalan cerita bersama anak anak mase time kecik......Ibu mithali babe......yg dua lagi blah kanan tu time cite skrg la.....tapi kalau dah pentomin mmg takde dialog lah kan..pergerakan je lah...mcm silent movie......
mase ni di~iringi dgn lagu instrumental syurga di bawah tapak kaki ibu verse piano...sedih ke tak sedih?dgr lagu je dah sedih ape lagi tgk kami  belakon kan......??siap bersajak sajak bagai..sajak tu kwn aku baca.....seyes mase ni semua org menangis babe....
kire menjadi lah lakonan kami...siap ade prop kubur lagi..cayalah....!!!aku nengok pon seram je....lps habis je lakonan ni..owg dok puji2 kate best lah..padai berlakon lah..tu baru sikit belum ade skrip..kalau ade mesti gempaq sehh.....start dari berlakon ni semua org dah kenal aku baik yg dari darjah satu sampai darjah paling tua..wakaka..glam ke tak glam?hehehe.....tapi aku tetap happy walaupon gementar wehh.....
 
Gambar ni rosak plak..tp ok lagi bleh nampak...ni mase hari kecemerlangan gak.....lps dari pentomin ade nasyid plak..mase ni VVIP yg ade Tan Sri Isa Samad..menteri besar negeri sembilan....tahun 98.....pada hari tu aku dapat hadiah jugak..hadiah mewakili sekolah dlm acara lontar peluru...biasa lah sukan utk yg berbadan besar...atleast aku ade pingat..ko?Ko?ade?tak de kan?hehe..aku byk pingat dlm acara nih....sampai nak masuk negeri aku dpt no 3 je..cehhh.....main lebih....

Mase ni nyanyi 3 lagu hanya satu lagu je aku ingat tajuknya lagu rasullah...mase ni jugak buat pertama kalinya kump nasyid in-team buat persembahan.....Gemilang betul sekolah aku..haha.....thanks kat ustazah julaiha masukkan aku dlm kump nasyid ni..thanks jugak kat cikgu hadi jaga Vokal kami..haha..walaupon kkdg terkucil sikit!!..biasa lah aku bkan penyanyi kan.....

No comments:

Search